Mali genijalci

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Klokanica

    Klokanica

    Broj poruka: 649

    Prijavi adminu

    Po čemu vidite da je vaše dijete pametno, u kojim situacijama pomislite da u njemu čuči mali ganijalac? Tri odgovora na ovo pitanje koja nam ostavite u raspravi ispod članka od četvrtka 4. srijede 10. rujna do 11 sati nagradit ćemo našom knjigom tjedna 'Probudite genijalca u svom djetetu [mondo.hr]' u izdanju Profila:
    https://klokanica.24sata.hr/jaslicka-dob/razvoj-u-2-i-3-godini/probudite-genijalca-u-svom-djetetu-1910 [klokanica.24sata.hr]

  • Avatar malina

    malina

    Broj poruka: 19

    Prijavi adminu

    Ova igra sa slamkom me baš podsjetila na jedno otkriće mog sina.Pio je neki napitak od jagode s mlijekom i to na slamku. U nekom trenutku je počeo puhati i raditi mjehuriće, tako da se cijela čaša napunila mjehurićima. Bio je oduševljen i to još dugo radio, a mi smo baš komentirali kako je to bio njegov prvi znanstveni eksperiment :-) Imao je oko dvije i pol godine. Još si pomislim kako je pametan kad počne govoriti neke riječi koje mi ne koristimo, bar ne često, a on ih upotrijebi baš u pravom kontekstu i onda se zapitam otkud mu sad to!

  • Avatar renata6

    renata6

    Broj poruka: 2713

    Prijavi adminu

    Iako mi kćer ima skoro pet godina, ponekad imam osjećaj da je pokraj mene desetogidišnjakinja. S obzirom da ide u vrtić i izložena je neprestanom radu sa svojim vršnjacima, bilo to crtanje, radovi od gline, božićne čestitke vidim u njoj jednu dozu inteligencije i darovitosti za koju bojim se reći ja nisam imala. Nama stvari u koje to dijete neće pogurnuti svoje ručice i napraviti iz ničega odličnu igračku. To su kojekakvi izrezani likovi iz kartona, nacrtane haljine od papira za barbike do iznenađenja za mamu “posebna torta od plastelina”. Stvarno su puni ideja!

  • maky2

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    Moj sin ima dvije godine,raspoznaje više od 50  vrsta životinja i zna ih sve izgovoriti ,inače priča sve i rečenice su mu složene kao kod odraslih . Primjer : htio je da mu dohvatim balone(bilo ih je 2kom)on kaze: mama daj mi balone i masu toga,zna jedninu i mnozinu.  Išli smo na jahanje i on meni mama amo jahati konja ,mama gle horde( konj)) ,zna i neke životinje kako se zovu na engleskom. Moj genijalac😃

  • maky2

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    Horse ( Konj) ,  Moja greška

  • Mamica5

    Broj poruka: 15

    Prijavi adminu

    Moj sin Stjepan ima dvije godine i dva mjeseca i širina vokabulara mu je oko stotinjak različitih riječi. Kada smo bili na redovnom pregledu kod neuropedijatrice, nije mogla vjerovati koliko je brzo napredovao i koliko riječi zna. Prije nekoliko dana slagao je rečenice od dvije riječi, no danas me iznenadio sa rečenicama od 3 i 4 riječi. Naprimjer: “Mama vozi auto” ili “Moja draga seka Lucija”. Ne tepa, već jako lijepo izgovara sve riječi, od imena alata, vozila, životinja… Kada ne može izreći neku riječ, ispravlja se dok ju ne izgovori kako treba. Najdraži crtić mu je “Baby einstein” i kad mi kaže: “Mama, gleda bejbi ajnštajn” ja sva procvjetam :) i shvatim kako sam rodila predivno, brbljavo dijete koje brzinom munje napreduje i svakim danom rječnik mu se povećava za nekoliko riječi :)

  • Avatar lilianaa

    lilianaa

    Broj poruka: 363

    Prijavi adminu

    Po struci sam uciteljica i moze se reci da zbog toga imam profesionalnu deformaciju, a to je uocavanje sitnica koju jednu djecu cini drugaciju od druge ili moze se reci, djecu koja imaju predispoziciju biti mali genijalci. Od prvih stvari koje se lako uocavaju su definitivno siroki rjecnik, ostroumna pitanja te brzo ucenje. Onog trenutka kad cujem da dijete progovara rijeci koje druga djeca njegovih godina ne spominju odnosno one rijeci koje su cak „preteske“ i „nerazumljive“ za jedan velik dio odrasle populacije, zastanem i zapitam se, postoji li ovdje neki potencijal? U daljnjem razgovoru mogu cuti ostroumna pitanja, a to su ona koja su mudra a na koja, nazalost, ni ja cesto ne znam odgovor. Cesto me zanima i kako dijete primjenjuje ono sto je naucilo jer budimo realni, ako si nesto naucio i ako znas rijecima ponoviti a ne znas primijeniti, u biti nisi shvatio bit. Jako je vazno pratiti i djetetovu znatizelju, koliko se zanima za pojedine stvari.  No tu roditelji moraju biti jako oprezni jer se takvo dijete ne smije dosadivati, mora se mnogo raditi na tome kako bi ga se potaknulo na vise i bolje. Nebrojeno puta se dogodi i da dijete dolazi do rješenja problema (iskreno, ni mi odrasli nekad ne znamo kako je do toga doslo), no njihovi mali mozgovi rade ubrzano i u glavi rjesavaju i slozenije operacije.
    Ono sto me ipak najvise privlaci da se zapitam imam li genijalca jest interes za znanstvena istrazivanja odnosno pokuse. Buduci da udzbenici prirode i drustva cesto vrve pokusima, vrlo rado ih koristim i van nastavnih sati. Za manje genijalce, preporucam jednostavnije pokuse koje mogu izraditi i u suradnji s roditeljima. Nije uopce lose da roditelji pruze pomoc u takvim poticajnim aktivnostima jer u nekim pokusima je djecici i potrebna pomoc a i smatram to korisno provedenim vremenom sa svojim najblizima. Na taj nacin poticemo razvoj njihove inteligencije  te njihov buduci skolski uspjeh.
    Saljem vam samo  par linkova s pokusima koje nekad primjenjujem:http://marijador.blogspot.com/2012/05/djeca-uce-cineci-pokusi-za-male.html [marijador.blogspot.com]http://janineigrarije.blogspot.com/2012/12/ciribu-ciriba.html [janineigrarije.blogspot.com]http://www.ladylike.hr/vise/izvana/kako-znanost-pribliziti-djeci-751 [ladylike.hr] Djeca su najocaranija pokusom vulkana, a moram priznati da sam i ja hehe Dajem vam postupak…Bocu od pola litre napunite toplom vodom skoro do vrha. U tu bocu dolijte malo crvene prehrambene boje (ako zelite da lava izgleda realisticno). Stavite desetak kapi Carlija i nekoliko zlica sode bikarbone (npr.4).  Oko boce oblikujte tijesto u obliku vulkana (6 salica brasna, 2 salice soli, 4 zlice ulja i 2 salice tople vode te dodajte tempere ili prehrambene boje) ili vulkan nacinite od glinamola. Kada dodate ocat u vulkan, nastat ce erupcija!

    Buduci da sam i sama u dusi mali znanstvenik, voljela bih dobiti knjigu „Probudite genijalca u svom djetetu“ .  S njom bi mnogi moji mali genijalci isplivali na povrsinu, a iskreno se nadam se da ce i moje dijete biti jedan od njih.  

  • Snowflake

    Broj poruka: 8

    Prijavi adminu

    Teško je za bebu od 6 mjeseci reći da je genijalac, ali za mene je moja bebe koja viče i pogledom traži svoju mamu, najveći genijalac! :-)

  • bbi

    Broj poruka: 14

    Prijavi adminu

    Ja imam 2-godišnjeg mehaničara kojeg kod nijedne igračke ne zanima kako se s njom igrati, nego kako je rastaviti i onda sastaviti, što mu u zadnje vrijeme sve više i više uspijeva kod manje kompliciranih stvari. Bolno za mamu je to što i rastavlja sve po kući do čega može doći..vadi baterije iz daljinskih, otvara mobitele, odšarafljuje ručke s elemenata i ladica … vađenje pune vrečice iz usisavača i analizu njenog sadržaja nećemo tako brzo zaboraviti…

  • Avatar mmama2

    mmama2

    Broj poruka: 3310

    Prijavi adminu

    prepoznajem u njemu genijalca kada napravi nešto što nitko u okolini ne radi ili kaže, objašnjava mi nešto o čemu inače ne pričamo, ili kada prepričava neki događaj na svom vrlo teško prepoznatljivom jeziku što se dogodilo prije više mjeseci pa se čudim kako se toga sjeća.. ipak najdraže mi je kada po noći čujem mrmljanja iz kreveta tipa nove igre od toga dana, špotanja mame i tate i sl pa sam sigurna da njegova pametna glavica sve to obrađuje i sprema u ladice i da se tako razvija svaki dan, moj mali genijalac.

    url=https://lilypie.com [lilypie.com]]
    [lilypie.com]
    [lilypie.com]

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.