Carski rez

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Imanni

    Imanni

    Broj poruka: 31

    Prijavi adminu

    Pozdrav!!

    Sada sam u 35. tjednu trudnoće, a moja beba se okrenula na zadak. Pošto je veća beba (sa 34 tjedna je bio 2700g), a ja prilično niska, doktor sumnja da će se uspjeti okrenuti, što znači da ću morati na carski. I prije nego se okrenuo na zadak, moj ginekolog mi je predlagao carski zbog toga što sam ja niska (1.55m), a beba prilično velika od početka trudnoće, ali ja sam se nekako nadala prirodnom porodu.

    Trebam vaša iskustva, dakle, sve što mi možete reći, za koji carski ste se odlučile, u općoj anesteziji ili spinalnoj?!
    Koliko traje carski porod, kako ste se osjećale ako ste bile na spinalnom carskom??
    Kad ste vidjele dijete? Koliko vam je trebalo da se oporavite i da same brinete za svoje dijete? Koliko dugo vas je bolio rez? Koliko je vidljiv? Jeste li mogle dojiti?

    Malo sam panična, ali opet, radije ću i dulje trpjeti bolove pa da mi zdravlje djeteta ne bude ugroženo…

  • Avatar Evvie

    Evvie

    Broj poruka: 13

    Prijavi adminu

    Meni je nekako glupo forsirati carski rez zbog tvoje visine?!? A mjere sa uzv-a rijetko su potpuno točne….
    Druga je stvar ako je beba smještena na zadak….porod je dosta rizičn pogotovo ako je riječ o prvorotki,i u večini slučajeva se radi carki.
    Ja sam imala dva carska reza. Prvi 2009 god. i prije 6 mj. drugi. Ugl. dva potpuno drugačija iskustva. Prvi carski je bio zbog bebe na zadak i rođena je nešto ranije zbog nekih problema u trudnoći. Na prvoj i drugoj operaciji bila sam pod spinalnom (nekako mi je nevjerojatno da mi se rodi djete a ja ga ne vidim isti tren?!). Operacija traje oko 45 min. do sat vremena,s tim da je do izlaska bebe ne prođe ni 15 min. (ili se meni činilo tako kratko) a poslije je zatvaranje. Bebe sam vidla odmah čim ih izvade,prvu curu na jako kratko jer je nakon rođenja bila smještena u inkubator,druga je par minuta ležala samnom koža na kožu u sali (najljepši osječaj ikad ) Kada je operacija gotova ,nakon recimo sat vremena dobiješ bebu,nakon pranja,vaganja itd….),sestra odmah pomogne u prvom dojenju,poslije nastaviš sama i zoveš sestru kada treba uskočit i pomoč. Malo je teže prvih dana zbog bolova al brzo to prođe,večina beba ionako tih prvih par dana samo spava i “visi” na sisi . Drugi dan nakon operacije bitno je ustat se samostalno ili uz pomoč sestre i što je više moguče kretat se zbog opasnosti od tromboze. Rez zacijeli brzo ali vidljiv je recimo godinu dana,nakon toga izblijedi,meni uopće nije bio vidljiv,nadam se da će i ovaj put biti tako. Rez i dalje osjetim kad napravim neki nagli pokret ali nemogu reć da boli.
    Ugl. da skratim prvi carski mi i nije ostao baš u lijepom sječanju jer mi je usred operacije skočio tlak i povračala sam (užas ),dok na drugom je sve prošlo u najboljem redu,čak mogu reć da mi je bilo lijepo…. Oporavak je otprilike bio isti,dosta brz i bezbolan. Dojila sam bez ikakvih problema.
    Podržavam prirodni porod i jako mi je žao što ga nisam iskusila al što je tu je…nadam se da nečeš trebat carski ali u svakom slučaju sretno i uživaj u jednom ili drugom slučaju

  • Avatar Imanni

    Imanni

    Broj poruka: 31

    Prijavi adminu

    Hvala ti na postu! Ja bih isto najradije prirodno, vidjet ću sad u utorak na ultrazvuku kako stvari stoje. Po izgledu mog trbuha mislim da se nije okrenuo iako sam osjetila par puta neke akrobacije… Još uvijek se nadam da će se uspjeti okrenuti. 

  • Avatar Lilica

    Lilica

    Broj poruka: 1031

    Prijavi adminu

    jel se moze birati spinalna? ja ne zelim da mi se beba rodi a da ju odmah ne vidim (naravno ako uopce dode do carskog)

  • Avatar reina2731

    reina2731

    Broj poruka: 46

    Prijavi adminu

    Prvijenac u 34tt 2800, na dan termina 3950/ 55. Odmah je predložio sekciju, jer sam ja 163/ 4, manjak plodove, bebina glava 37,5cm. Odbila sam.

    16h indukcije, 3gela, 2dripa i na kraju hitna sekcija. Porod stao na 8cm, nisam dala da me uspavaju, spinalnu sam dobila.

    Sekcija kao hitna 2,5h trajala. Beba 3950/ 55/ 37,5og. Ap 10/ 10.

    2.porod beba opet 2tj veća, u 35tt mi pukne vodenjak i zahvaljujući 1.pokušaju rodim prirodno bebu 2850/ 47/ 35og, ap 10/ 10.

    Opet bih učinila isto. Dog carski nikad ne bih.

  • Avatar reina2731

    reina2731

    Broj poruka: 46

    Prijavi adminu

    Sekcija prošla ok, imala sam tek upalu, psihički rastrojena, fizički 2mj mi trebalo da nadođem, dojila sam bebu, 4mj je trajala borba s dojenjem, uspjeli smo i cickali 13,5mj. 

    Sama operacija - vidila sam sve pa i svoja crijeva -.-

  • majolina98

    Broj poruka: 4

    Prijavi adminu

    Bok cure evo da vam i ja dam svoja iskustva sa carskih. Imala sam dva… Jedan sam predlagala, onaj prvi jer je bio hitan.. i nakon dvanaest sati mučenja moja curla se nije htjela spustiti… Uspavali su me jer nisam htjela nikakvu anesteziju a kamoli da me netko bode u ledja. Nikad neću prežaliti to što nisam viška svoju ljepoticu kad se rodila. Kad sam se probudila bolilo me grlo od intubacije i rez me volio al brzo ti oni daju ketonal na infuziju i onda si super. 
    Drugi put sam opet išla na carski jer je prošlo manje od dve god od prvog i svi doktori su mi to preporučili iako sam jako htjela prirodno. Ovaj put sam uzela spinalnu i to je punu bolje. Sve skupa traje oko 45 min. Malo je čudan osjećaj kod te spinalne jer ti zapravo sve osjetis al te ništa ne boli. I kasnije kako ti se vraća osjet tako te postupno počne bolit a ne onak naglo ko kad se probudis iz opće. I za par sati si na nogama. Nakon opće ne smiješ mesar 24 sata i ni pot ni jest. Tako da to svakako ne preporučam. 

    Što se tiče oporavka… Već treći četvrti dan piuuno manje boli. Već nakon tjedan dana možeš normalno kihnut i osamostaljenja bez da misliš da ćeš se radpuknut. Za dv tjedna si super. Za mj dana si ko nov. Dojenje normala. Te komplikacije oko dojenja ionako najviše ovise koliko se to bebi da ili neda i koliko si uporna. 
    U bolnici ionako svi dojenja lezecki a kad dodjes doma moći ćeš već i sjediti i dojiti samo si stavis jastuk da ublazis pritisak.

    Nema straha… Na kraju krajeva jedino je bitno da sve prosje ok.

  • majolina98

    Broj poruka: 4

    Prijavi adminu

    Moje isprike na greškama al mobitel mi svako malo sam ispravi pa upiše krivo 

  • majolina98

    Broj poruka: 4

    Prijavi adminu

    Spinalna se preporuča i manje je rizična od opće. Mislim da opću daju u iznimnim slučajevima al 90% carskih je pod spinalnom koliko ja znam.

  • Avatar KikiMiki2

    KikiMiki2

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Evo i moje iskustvo. Bebač moj bio velik (4.kg), cijelu trudnoću okrenut na zadak, prvorotka. Na zadnjem pregledu preporučili carski, ali kad je pukao vodenjak dežurni doktor je odlučio pričekati da vidimo što će biti. Uglavnom ja sam bila za carski jer me bilo strah da sinčiću nešto ne bude tokom poroda. Čekala sam cijelu noć bez trudova dok se nije smjena promjenila, drugi tim doktora čim su došli priprema za carski. Moram reći da dok sam čekala 4, žene su se porodile kraj mene u drugoj sobi. Odlučila se za spinalnu anesteziju, jedino mi nisu dali da odma vidim malog. Ne znam zašto, rekli su mi ovaj pedijatar to ne dozvoljava. A zato sam i htjela spinalnu. Boljelo me drugi dan,dalje sve manje, 8 dan izašla iz bolnice kao da se ništa nije desilo. Nemam ništa protiv carskog, ugodno iskustvo, a predbilježila bi se i za ostale porode. Jedino mi je bilo smješno što mi je sin spavao dva dana, nije tražio jesti. Kad sam pitala sestru jel to normalno, rekla mi je da neka djeca rođena carskim jednostavno nisu svjesna da su rođena, pošto nisu izmučena trudovima i porodom. I da, jučer je imao 9.mj. i još cica.

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.