Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći: Koliko pregleda se preporučuje?

Pregledaj članak

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Limeta

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Usla u 9 mjesec i za sad 9 ultrazvuka i sve mi se cini da nije poslijednji. Iako mi daje neku dozu sigurnosti da je s bebom sve ok kad ga ugledam na ekranu i sama sam se pitala “zar je zaista potrebno toliko pregleda, pogotovo jer je s bebicom sve u najboljem redu?”

  • Ginekolog

    Broj poruka: 17

    Prijavi adminu

    Limeta

    Usla u 9 mjesec i za sad 9 ultrazvuka i sve mi se cini da nije poslijednji. Iako mi daje neku dozu sigurnosti da je s bebom sve ok kad ga ugledam na ekranu i sama sam se pitala “zar je zaista potrebno toliko pregleda, pogotovo jer je s bebicom sve u najboljem redu?”


    Istraživanja nisu pokazala nikakav štetni učina ultrazvuka na plod i to su podržale sva relevantna udruženja ginekologa i opstetričara. Tendencija liječnika je da se napravi ultgrazvuk na svakom pregledu jer je brz, besplatan (trošak struje ne računam) i daje izuzetno puno infrmacija u samo nekoliko minuta. bog toga i možemo znati da je “ s bebicom sve u najboljem redu”. U zadnjem tromjesečju ne bitno kotrolirati količinu pl. vode, fetalne pokrete, rast bebe i funkciju posteljice (doppler) te se zato rade redoviti pregledi. Vi naravno imate opciju odbiti ultrazvuk ali ponovno, ne vidim razloga tim više jer je bezbolan.

  • Avatar Schinin

    Schinin

    Broj poruka: 498

    Prijavi adminu

    Ginekolog ne bih se bas slozila sa tim misljenjem - u medjuvremenu ima podosta studija na tu temu koje su pokazale jednu odredjenu dozu stetnosti za fetalni razvoj cestih ultrazvicnih pregleda, pogotovo sto se tice neuro-razvoja. doduse te studije su radjene su na misevima, ali se ipak moze povuci slicnost. osim toga u vecini slucajeva kad sam ja pravila fetalni UZ ili kad sam ga vidjela izgledalo je kao da se beba “brani” od toga, kao sto je opisano u clanku, tako da je meni to stvarno pokazatelj da bebice bas i ne uzivaju u tome. 
    preporuke svih relevatnih udruzenja ginekologa  (WHO, americko, njemacko, austrijsko…. udruzenje) i obstreticara su da se u slucaju normalne naprave 3! ultrazvucna pregleda/trudnoci i u vecin i zapadnih zemalja se to tako i provodi. u slucaju normalne trudnoce zaista je nepotrbno vise raditi. u slucaju bilo kakvog problema to naravno ne vrijedi, u tom slucaju se treba i mora napraviti UZ po potrebi. ali to je opet kao sve u medicini stavi na vagu risiko i  dobrobit pa sto prevagne…..

    [lilypie.com]

    [lilypie.com]

  • Ginekolog

    Broj poruka: 17

    Prijavi adminu

    Schinin

    Ginekolog nebih se bas slozilasatim misljenjem - u medjuvremenu ima podosta studija na tu temu koje su pokazale jednu odredjenu dozu stetnosti za fetalni razvoj cestih ultrazvicnih pregleda, pogotovo sto se tice neuro-razvoja. doduse te studije su radjene su na misevima, ali se ipak moze povuci slicnost. osim toga u vecini slucajeva kad sam ja pravila fetalni UZ ili kad sam ga vidjela izgledalo je kao da se beba “brani” od toga, kao sto je opisano u clanku, tako da je meni to stvarno pokazatelj da bebice bas i ne uzivaju u tome.
    preporuke svih relevatnih udruzenja ginekologa (WHO, americko, njemacko, austrijsko…. udruzenje) i obstreticara su da se u slucaju normalne naprave 3! ultrazvucna pregleda/trudnoci i u vecin i zapadnih zemalja se to tako i provodi. u slucaju normalne trudnoce zaista je nepotrbno vise raditi. u slucaju bilo kakvog problema to naravno ne vrijedi, u tom slucaju se treba i mora napraviti UZ po potrebi. ali to je opet kao sve u medicini stavi na vagu risiko i dobrobit pa sto prevagne…..


    Schinin
    Do sada niti jedno relevantno istrazivanje nije dokazalo stetnost ultrazvuka. Istina, postoji teorija o zagrijavanju tkiva (najvise prilikom dopplerskih mjerenja) no ona u praksi do sada nije dokazana a ultrazvuk se u opstetriciji koristi unazak pedeset I vise godina. Preporuke relevantnih udruzenja za 3 ultrazvuka je samo preporuka, ja prakticiram u “zapadnoj” zemlji I mi na svakom pregledu radimo kratki ultrazvuk. 
    Ultrazvuk je vrlo korisno sredstvo koje u nekoliko minuta omogucava veliki broj informacija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.