Sindrom jedne pupčane arterije (SUA)

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Panična

    Broj poruka: 22

    Prijavi adminu

    Nakon hematoma i obilnih krvarenja, docekali nas novi problemi 😥
    Dijagnosticiran mi je sindrom jedne pupčane arterije.
    Dakle, pupcana vrpca ima inace dvije arterije i jednu venu, moja ima samo jednu arteriju.
    Sve mjere i ultrazvuci su ok. Cak je beba i naprednija. Ginekolog kaze da se vecina trudnoca vodi normalno i bez komplikacija i da se ne brinem.
    Ali naravno da se brinem. Opustila sam se zbog hematoma, sad me ovo muci.
    Da li ima koja trudnica iskustva s tim?! Malo da me umiri…
    Sad smo u 20. tjednu i osjecam bebu lagano. Vjerujem da se normalno razvija, al ne mogu biti potpuno mirna…

  • BebaD2016

    Broj poruka: 19

    Prijavi adminu

    Draga Panična, slučajno sam naletjela na tvoj komentar. Inače nisam bas aktivna po forumima. No, otprilike znam kako ti je pa sam imala potrebu javiti ti se. Uglavnom, moja beba je imala SUA sindrom. No u našem slučaju to je otkriveno tek na samom porodu. Odmah nakon rođenja radili smo sve pretrage, vecina je bila ok, one koje su bile sumnjive na početku prilikom ponavljanja nalaza bile su dobre. Dijete je rođeno zdravo, apgar 10/10, danas ima 13mj i lijepo napreduje. Idemo na fizikalne vjezbe zbog distonije no ne bih rekla da je to povezano sa SUA sindromom. Nadam se da sam te bar malo utješila i da ćeš uživati u ostatku trudnoće ;)

    <a href="https://lilypie.com/ [lilypie.com]“><img src=”https://lmtf.lilypie.com/dFu1p1.png [lmtf.lilypie.com]“ width=”400“ height=”80“ border=”0“ alt=”Lilypie Maternity tickers" /></a>

  • Classe

    Broj poruka: 11

    Prijavi adminu

    Pozdrav,
    evo i ja sam jedna trudnica sa SUA dijagnozom i luuuuuda sam. Sad sam u 26-om tjednu i znam da se nema šta sada napraviti nego čekati.. Jedino što mene zanima je svi kažu, što sam po forumima gledala “češće sam išla na preglede” ali nitko nije rekao koliko češće?? Ja sam ovaj tjedan bila prvi puta u trudničkoj ambulanti i bili su tako ležerni oko toga kao da nije ništa, ono..obavite idući tjedan uzv a mi se vidimo za 4tj… i umjesto da budem mirna, ja sam samo još luđa…

  • BebaD2016

    Broj poruka: 19

    Prijavi adminu

    Vjerujem da vam nije lako. Ali točno je to sto kažete-nema se tu sto napraviti osim češće kontrolirati. Kako je nama SUA otkriven tek na porodu nemam iskustva s kontrolama u trudnoći. Svakako ste u boljoj poziciji sto već sada znate za to. Napredak bebe u trudnoći će se vjerojatno češće kontrolirati kao i protoci. Ako je to uredu plus još i anomaly scan mislim da možete biti mirni. Velika je vjerojatnost da će sve biti super i da manjak jedne arterije neće naštetiti bebi. Znam da se ne možete ne brinuti, lako je to reci, ali slušajte doktore, idite polako dan po dan, odmarajte na lijevom boku i manrajte si da će sve biti ok-već time ćete puno pomoći bebi. 

    <a href="https://lilypie.com/ [lilypie.com]“><img src=”https://lmtf.lilypie.com/dFu1p1.png [lmtf.lilypie.com]“ width=”400“ height=”80“ border=”0“ alt=”Lilypie Maternity tickers" /></a>

  • Indijanka

    Broj poruka: 2

    Prijavi adminu

    Drage mame, inace nisam aktivna na forumima, prijavila sam se samo zbog ove teme jer mi je također dijagnosticiran SUA sindrom u 20. tjednu. I znam kako vam je i znam da sam prvih pet dana plakala od brige i straha, pogotovo kad sam udarila guglati, a onda sam se trgnula i odlucila biti pozitivna jer vam/nam nista drugo ne prostaje. Ako su vam sve pretrage u redu, nemate razloga za brigu. Kako je meni lijecnik rekao, citiram: ‘Uvijek postoji sansa da nesto ne bude u redu, to vam je oko jedan posto, ali tako je sa svim trudnocama. Ponasajte se normalno. Drugo nista ne mozete napraviti.’ Naravno, ne moze nitko iskljuciti neki tamo prekidac da bi se zena mogla praviti da to ne postoji. Isla sam redovito na pregled perinatologu koji je kontrolirao bebino srce i druge parametre poput otkucaja, protoka krvi i slicno. Obavila sam triple test, kontrolirala zeljezo koje je vazno za prijenos kisika. I da, planinarila sam, kretala se bas svaki dan i puno odmarala (na lijevi bok), hranila maksimalno zdravo, okruzila se pozitivnim ljudima. Nastojala sam ne biti sama sa svojim mislima, iako od njih covjek ne moze pobjeci. Zato ponavljam, ako su sve pretrage u redu, nemate razloga za brigu. Prije mjesec dana moj djecak je stigao na svijet, 10/10, 53cm i 4020 tezak, predivan i zdrav. Zato cure moje, drzim vam fige i vjerujem da ce sve biti u redu. Ostanite pozitivne i nemojte guglati :)

  • Classe

    Broj poruka: 11

    Prijavi adminu

    Cestitam na bebici :-))))) Naravno, svi odmah guglamo kad nam se nesto događa i kad nema veze sa trudnocom, a kamoli kad se desi ovako nesto.. ponekad si mislim jel bolje da su mi otkrili u 20+ tjednu ili kao i BebaD2016 sto je saznala na porodu, bar nije glavu razbijala s tim kao i mi.. I mene moj ginekolog uvjerava da se ne brinem i da se radi o, kako on kaze, izoliranom slucaju, jer je sve ostalo super! Mene samo brine to sto kazu da se mora “cesce” kontrolirati a npr moj ginekolog me poslao u bolnicu na uzv sa dijagnozom SUA a doktorica u bolnici na nalazu napisala “pupkovina ima tri zile”, dakle ona to nije vidjela.. i kako da onda mene kontroliraju cesce ako ta doktorica u bolnici tvrdi da on nije u pravu?! Naravno da sam isla privatno po 3.misljenje i doktor je odmah vidio 2 zile! Al sta sad, cekati jos 3mj do poroda i molit se da sve bude ok! Ako mi u bolnici ne priznaju tu dijagnozu, ici cu privatno na uzv da oni to kontroliraju i gotovo.. To je moj plan :-)

  • Classe

    Broj poruka: 11

    Prijavi adminu

    I jos nesto, pitanje za Indijanku..sto rade od pretraga nakon poroda? Jel im moras ti naglasiti na porodu da imas SUA dijagnozu ili su znali? Meni je moj dr rekao da nazalost ja moram voditi racuna o tome ako oni predvide..

  • Indijanka

    Broj poruka: 2

    Prijavi adminu

    Draga Classe, ja sam vodila racuna o svemu, ali bas o svemu. Imala sam dojam da se svi pretjerano lezerno odnose prema toj dijagnozi. U jednu ruku to me tjesilo jer sam to dozivljavala ko da je sve u redu, a s druge strane sam to dozivljavala kao nemar. Nemoj se ustrucavati inzistirati na nekoj pretrazi ako je smatras bitnom. Ja sam npr. cijeli zivot na rubu anemije i inzistirala sam na pretragama krvi, tocnije zeljeza. Također trazila sam sto se kod bebe u određenom mjesecu/tromjesecju razvija pa sam se fokusirala na hranu bogatu određenim nutrijentima (jela sam naravno i sve drugo, i pila prenatal tablete). Od pretraga po rođenju nitko nista nije savjetovao, ali cu traziti uputnicu za uzv bebina srca iako su ga detaljno pregledali jos u trudnoci. Probava mu je ok, ali da nesto sumnjam trazila bi i uzv probavnog trakta. Uglavnom, sve sto ti padne na pamet pitaj svog ginekologa bez ustrucavanja. Nekako sam dojma da stede na tim uputnicama, ali ne daj da stede na tvojoj bebi. Zelim ti svu srecu!

  • BebaD2016

    Broj poruka: 19

    Prijavi adminu

    Mi smo nakon poroda radili uzv glave, srca i abdomena. Pronađene su bile sjene na bubrezima,  no kasnije na ponovljenim pretragama se uspostavilo kako se radi o kristalićima koje he beba nakon par dana izmokrila. Ostalo je sve bilo ok, ali sad nakon navršenih godinu dana tijekom ove godine ponovit ćemo dio pretraga za svaki slučaj. 

    <a href="https://lilypie.com/ [lilypie.com]“><img src=”https://lmtf.lilypie.com/dFu1p1.png [lmtf.lilypie.com]“ width=”400“ height=”80“ border=”0“ alt=”Lilypie Maternity tickers" /></a>

  • Classe

    Broj poruka: 11

    Prijavi adminu

    Hvala vam na odgovorima! Bas sam jutros bila na uzv u bolnici i doktor je rekao da je sve ok i kad sam ga pitala koliko cesce se treba gledati odmahnuo je rukom i rekao svaka 4 tj!! Pa kako je to cecse?! I stekla sam dojam da je to tako normalno i da ja bez veze panicarim. Pitao me jel znam sta je ta dijagnoza i da to uopce nije tako rijetko kao sto mislim… U jednu ruku me umirio i nisam vise toliko zabrinuta! Pregledao je srce i rekao da se super jasno vide 4 komore i da su protoci ok! I da, beba je cak naprednija, odnosno mjere su za skoro 2tj vecu trudnocu nego sto je! Za tri tjedna je kontrola u trudnickoj pa ce oni dalje odrediti kad opet na uzv… 

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.