Porodiljna naknada

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar nina25

    nina25

    Broj poruka: 9

    Prijavi adminu

    Da li mi tko može ukratko objasniti koja dokumentacija mi je potrebna za porodiljnu naknadu, te koje uvjete moram zadovoljiti da bi primala porodiljnu naknadu?Tnx

  • Avatar kisica

    kisica

    Broj poruka: 60

    Prijavi adminu

    Pravo na porodiljnu naknadu imaju: zaposlene majke, majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice, nezaposlene majke, nezaposlene majke korisnice mirovine odnosno invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i majke koje se nalaze na redovnom školovanju.

    Zaposlene majke
     
    Pravo na rodiljni dopust osiguranica radnica može početi koristiti 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do navršene godine dana djetetova života.
    28 dana prije planiranog termina za porod osiguranica radnica obvezna je započeti koristiti rodiljni dopust i koristi ga do navršenih šest mjeseci djetetova života.
    Na vlastiti zahtjev, iznimno, zaposlena žena može početi raditi i prije nego dijete navrši šest mjeseci, ali ne prije isteka 42 dana poslije porođaja. 
    Za blizance, treće i svako sljedeće dijete pravo na rodiljni dopust može se koristiti do navršene treće godine djetetova života. 


    Kako se ostvaruje pravo
     
    Predajom zahtjeva u pismenom obliku u područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (Zavod) nadležnom prema mjestu prebivališta osigurane osobe.
     
    Uz zahtjev se prilaže sljedeća dokumentacija:
     
    -Obvezni rodiljni dopust do navršenih 6. mjeseca starosti djeteta
    -Izvješće o bolovanju
    -Potvrda o plaći (podatke unosi ovlaštena osoba poslodavca) ili Potvrda o osnovicama osiguranja (podatke unosi ovlaštena osoba Zavoda)
    -preslik kartice tekućeg računa 
    -Rodiljni dopust od 6. mjeseca starosti djeteta do navršene godine dana života 
    -rodni list djeteta
    -Rodiljni dopust od godine dana starosti djeteta do navršene 3. godine života za blizance, treće i svako sljedeće dijete 
    -rodni listovi djece

    Visina naknade plaće:
    Za obvezni rodiljni dopust (koji se otvara 28, odnosno 45 dana prije termina za porod, ovisno o ocijeni izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i traje do navršenih 6 mjeseci starosti djeteta).) - 100% od osnovice za naknadu plaće s time da naknada plaće ne može biti manja od 1.663,00 kune, uz pretpostavku rada u punom radnom vremenu.
    Za rodiljni dopust od 6. mjeseca starosti djeteta do navršene godine dana života djeteta - u rasponu od 1.663,00 do 2.500,00 kuna, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete nakon navršene godine dana starosti djece, pa do njihove 3. godine starosti - 1.663,00 kune, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. 


    Nezaposlene majke
     
    Nezaposlene majke mogu ostvariti pravo na naknadu od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete pravo na rodiljni dopust može se koristiti do navršene treće godine djetetova života.
    Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sve sljedeće uvjete:
     
    -ako imaju hrvatsko državljanstvo
    -ako imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust 
    -ako su zdravstveno osigurane u Zavodu 
    -ako se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili su se prijavile u evidenciju nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti 
    -ako im radni odnos ili služba nije prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu (osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca) i ako im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

    Zahtjev
    Podnosi se nakon rođenja djeteta, u područnom uredu Zavoda nadležnom prema prebivalištu osigurane osobe.
    Zahtjev mora biti u pismenom obliku, a uz isti je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:
     
    -fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, troje ili više djece
    -fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu 
    -potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba 
    -potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi 
    -fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.

    Na uvid je potrebno donijeti:
    -osobnu iskaznicu
    -zdravstvenu iskaznicu
    -original rodnog lista (listove) za dijete (djecu) 
    -original odluke o prestanku radnog odnosa

    Visina novčane naknade je 1.663,00 kune mjesečno.U slučaju ostvarivanja novčane naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nezaposlenoj majci pripada pripada samo pravo na razliku od iznosa naknade koja se ostvaruje pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do iznosa od 1.663,00 kune.
     
    Nezaposlene majke korisnice mirovine odnosno invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad
    Navedenim kategorijama majki pripada pravo na novčanu naknadu za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta do navršene godine dana starosti djeteta, a najviše u visini razlike između iznosa mirovine i iznosa novčane naknade od 1.663,00 kuna mjesečno.

  • Avatar helluise

    helluise

    Broj poruka: 54

    Prijavi adminu

    mene je zanimalo da li imam pravo na naknadu ako ne pripadam niti u jednu kategoriju…
    znaći moja prića…nisam nikad radila niti sam prijavljena na burzu,redovito sam se školovala u vrijeme kad sam ostala trudna i mogla sam birati da li da upišem dalje godinu u 4.mj trudnoće (kod mene na faksu ako uzmeš mirovanje obveza onda tu godinu nemaš studentska prava,kao da si ispisan) znaći da nisam upisala godinu da li bi imala neka prava na naknadu? ja sam iz straha da ne dobijem ništa upisala dalje faks i platila ga 5000kn (i sad smo u još većim dugovima nego smo bili )

  • Mamica5

    Broj poruka: 15

    Prijavi adminu

    ja sam ostala trudna za vrijeme studija, i dalje sam redovni student (iako apsolvent) i primala sam porodiljnu naknadu od 1663 kune, jer sam pripadala u kategoriju nezaposlena. Morala sam donijeti i potvrdu sa faxa… Najbolje da nazoveš HZZO i tamo direkt pitaš ili da odeš tamo pa da ti daju papire za ispuniti.

  • Avatar žana

    žana

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Pozdrav 
    imala bih jedno pitanje ako bi netko znao odgovor u svezi porodiljne naknade 
    imam u komadu više od 12 mj radnog staža , ali sam pod ugovorom kojeg mi svakih 6 mj produžuju sada mi ističe 31.03, a porodiljni bi mi počeo 10.05 sa 45 dana prije poroda . 
    -ako odem na bolovanje i oni mi ne produže ugovor više kolika mi je naknada ?
    -ili ako odem na bolovanje a oni mi produže ugovor do porodiljnog do tog 10.05  te mi onda prekinu ugovor kolika će mi onda biti naknada dali ima kakve razlike ?
    molim vas ako netko zna 

  • Avatar sambolek.dina

    sambolek.dina

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    helluise


    mene je zanimalo da li imam pravo na naknadu ako ne pripadam niti u jednu kategoriju…
    znaći moja prića…nisam nikad radila niti sam prijavljena na burzu,redovito sam se školovala u vrijeme kad sam ostala trudna i mogla sam birati da li da upišem dalje godinu u 4.mj trudnoće (kod mene na faksu ako uzmeš mirovanje obveza onda tu godinu nemaš studentska prava,kao da si ispisan) znaći da nisam upisala godinu da li bi imala neka prava na naknadu? ja sam iz straha da ne dobijem ništa upisala dalje faks i platila ga 5000kn (i sad smo u još većim dugovima nego smo bili )

    da nisi upisala fax, morala bi se prijaviti na burzu pa bi spadala u skupinu nezaposlenih, a  ovako spadaš u “majke u redovnom školovanju” i imaš pravo na porodiljnu naknadu od dana rođenja djeteta do navršene prve godine života djeteta. osim toga imaš pravo na jednokratnu naknadu za opremanje djeteta, koju dobivaju sve trudnice (oko 2000kn), i grad gdje si prijavljena  vjerovatno daje nešto za rođenje djeteta (visina te naknade ovisi o gradu u kojem si prijavljena). ja sam isto studentica pa sam se raspitala o svemu tome  hehe :D
    bitno je samo da kad se bebica rodi riješiš svu dokumentaciju u roku 30 dana. prije rođenja ne možeš praktički ništa jer ti za sve treba rodni list djeteta :)
    sretno s ganjanjem papirologije  :)

  • VeeAr

    Broj poruka: 2

    Prijavi adminu

    Zanima me postoji li rok u kojem moram predati papire za porodiljnu naknadu za nezaposlane? Dobila sam informaciju da ako predam papire u roku mjesec dana od dana rodjenja djeteta, isplata ide od dana rodjenja, ako predam do treceg mjeseca od datuma rodjenja, isplata ide od dana predaje, ako nakon treceg mjeseca nemam vise pravo na naknadu. Nigdje nisam pronasla sluzbenu informaciju o tomu.

  • Avatar helluise

    helluise

    Broj poruka: 54

    Prijavi adminu

    nemojte zaboraviti i na ovo: Jednokratna novčana pomoć

    Jednokratna novčana pomoć za novorođeno dijete pravo je iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 68/08, 110/08. i 34/11), a definirana je čl. 41. Zakona.
    Pravo ne ovisi o imovinskom cenzusu, već pripada svim zaposlenim i samozaposlenim roditeljima, poljoprivrednicima van sustava poreza na dohodak ili dobit, te nezaposlenim roditeljima ukoliko na dan rođenja djeteta ispunjavaju sljedeće uvjete:
    ·          hrvatsko državljanstvo s prebivalištem ili status stranca sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 12 mjeseci, te
    ·          obvezno zdravstveno osiguranje kod HZZO-a
    Roditeljima van sustava rada (učenici, studenti, umirovljenici, nesposobni za rad) pomoć pripada ukoliko na dan rođenja djeteta imaju:
    ·          hrvatsko državljanstvo s prebivalištem ili status stranca sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 5 godina, i
    ·          obvezno zdravstveno osiguranje kod HZZO-a
    Pod istim uvjetima može se ostvariti i pomoć za posvojeno dijete, ukoliko za to dijete pomoć nije već isplaćena drugom korisniku.
    Pomoć se ostvaruje za dijete koje je prijavljeno kao član kućanstva podnositelja zahtjeva, upisano u maticu rođenih, te zdravstveno osigurano po propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju.
    Rok za predaju zahtjeva je 6 mjeseci od dana rođenja djeteta, odnosno 30 dana od dana posvojenja. U slučaju propuštanja navedenih rokova gubi se pravo na naknadu.
    Pomoć se ostvaruje podnošenjem zahtjeva nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojem priležete djetetov rodni list i dokaze o ispunjenju gore navedenih uvjeta.
    Iznos pomoći vezan je uz proračunsku osnovicu (70% osnovice), što trenutno iznosi 2.328,20 kn.

  • Avatar mmama2

    mmama2

    Broj poruka: 3310

    Prijavi adminu

    žana


    Pozdrav 
    imala bih jedno pitanje ako bi netko znao odgovor u svezi porodiljne naknade 
    imam u komadu više od 12 mj radnog staža , ali sam pod ugovorom kojeg mi svakih 6 mj produžuju sada mi ističe 31.03, a porodiljni bi mi počeo 10.05 sa 45 dana prije poroda . 
    -ako odem na bolovanje i oni mi ne produže ugovor više kolika mi je naknada ?
    -ili ako odem na bolovanje a oni mi produže ugovor do porodiljnog do tog 10.05  te mi onda prekinu ugovor kolika će mi onda biti naknada dali ima kakve razlike ?
    molim vas ako netko zna 

    takva je bila moja situacija, nakon kaj su mi prekinuli ugovor prijavila sam se na burzu, bila skroz do rođenja djeteta, nakon toga prešla sam na HZZO gdje sam do njegove godine dana dobivala 1663, 00 kn. Ugl čim ti prekinu ugovor, ako si sigurna da budu, odi na burzu tamo će te svakako uputiti dalje..

    url=https://lilypie.com [lilypie.com]]
    [lilypie.com]
    [lilypie.com]

  • Avatar priks

    priks

    Broj poruka: 107

    Prijavi adminu

    Pozdrav svima
    mene zanima, ukoliko opet ostanem trudna u periodu dok mi prvo dijete ne napuni godinu dana a stalno sam zaposlena osoba, mogu prekinuti porodiljnu naknadu i otići na bolovanje (komplikacije u trudnoći) jer se dobiva duplo više ili ne? Te, također me zanima, pošto se prilikom predaje zahtjeva za bolovanje, također predaje i ip obrazac sa prikazanom plaćom u proteklim mjesecima, da li ću za drugo dijete dobiti puni iznos plaće i kako će mi se to obračunati (ako na ip obrascu to ne mogu prikazati jer sam u biti na bolovanju i ne radim već duže od godinu dana)??! 
    Ako se bilo tko našao u toj situaciji, nek pomogne

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.