Vrtić Prehrana djeteta 23. listopada 2013.

Zdrava jela sa špinatom

špinat
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tko još u djetinjstvu nije čuo rečenicu: 'Jedi špinat i bit ćeš jak kao Popaj'? Možda vaše dijete ne zna tko je Popaj, no sigurno ste mu više puta ponovili koliko je špinat zdrav. Kako se vaša priprema zelenog lisnatog povrća ne bi svela samo na špinat na mlijeku, preporučujemo vam pet ukusnih recepata s ovom izuzetnom zdravom namirnicom

špinat | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto jesti špinat?

Špinat je bogat vitaminima A, C i B, odličan je izvor folne kiseline i željeza te magnezija i mangana, a izrazito zelenu boju listovima daje velika količina klorofila. Ima nisku energetsku vrijednost, bogat je vodom i dijetalnim vlaknima. Špinat je najbolje kuhati na pari ili u maloj količini vode, a nakon kuhanja treba ga izvaditi iz vode kako bi zadržao svoju boju. 

Važno je znati i da u špinatu ima oksalne kiseline, koja može tvoriti malene kristaliće i taložiti se u djetetovim mokraćnim kanalima i bubrezima, pa je prije kuhanja potrebno odstraniti peteljke i veće poprečne žile na listovima budući da su upravo oni bogati oksalnom kiselinom. To je i razlog zašto se špinat najčešće priprema s mlijekom. Naime, oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka te tvori spoj koji se lako izlučuje iz organizma. 

Osim toga, voda iz špinata je puna nitrata koji prelaze u nitrite, a oni se djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu pretvoriti u kancerogene nitrozamine pa se špinat priprema neposredno prije posluživanja i ne smije se zagrijavati

juha od špinata | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krem juha od špinata

Sastojci:

  • 1 veći luk, oguljen i sitno nasjeckan 
  • 5 češnjeva češnjaka, oguljeni i sitno nasjeckani ili protisnuti kroz prešu 
  • 2 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice 
  • 750 ml hladne vode 
  • žličica soli 
  • 500 g špinata 
  • 50 g maslaca 
  • 3 žlice brašna 
  • 750 ml mlijeka 
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića 
  • 6-8 žlica kiselog vrhnja

Priprema:

  • Luk, češnjak i krumpir u većoj posudi preliti vodom, začiniti s pola količine soli i zagrijavati do vrenja. Pokriti i kuhati 15-20 minuta ili dok krumpir omekša. 
  • Špinat posebno kuhati 10-ak minuta
  • U drugoj posudi otopiti maslac, dodati brašno i miješati na laganoj vatri oko dvije minute. Maknuti posudu s vatre pa uz miješanje dodavati mlijeko malo po malo. Vratiti na vatru i miješati neprekidno 5-8 minuta, da umak bude bez grudica i srednje gust. Dodati muškatni oraščić u prahu
  • Pomoću štapnog miksera usitniti ohlađeni krumpir u vodi, zatim dodati kuhani špinat i još jednom zajedno umiksati smjesu da bude jednolična. Zatim postepeno umiješati bijeli umak. Začiniti po ukusu te ponovno zagrijati na laganoj vatri bez vrenja
  • Servirati u zdjelice za juhu pa dodati po jednu žlicu kiselog vrhnja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

polpete od špinata popečci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polpete sa špinatom

Sastojci:

  • 2 svežnja špinata, očistiti, oprati i ugrubo usitniti
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 luka, sitno nasjeckati
  • 1 režanj češnjaka, usitniti ili protisnuti kroz prešu
  • 1 šalica suhih krušnih mrvica
  • prstohvat soli i papra
  • 3 jaja, razmutiti
  • biljno ulje

Priprema:

  • U tavi na zagrijanom maslinovom ulju pirjati luk i češnjak oko 5 minuta dok luk omekša i postane staklast
  • Zatim dodati špinat i još kratko zagrijavati dok povene. Maknuti s izvora vatre pa dodati krušne mrvice, sol, papar i umiješati razmućena jaja
  • Ako je smjesa prerijetka, dodati još krušnih mrvica
  • Od dobivene smjese oblikovati polpete i peći u tavi na zagrijanom biljnom ulju do zlatno smeđe boje uz jedno okretanje
  • Staviti na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi višak ulja

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

špageti sa špinatom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Špageti sa špinatom i bademima

Sastojci:

  • 300 g špinata
  • 340 g špageta
  • 100 ml vode
  • 100 g kravlje skute
  • 40 g parmezana
  • režanj češnjaka
  • 50 g badema
  • maslinovo ulje
  • žlica putra
  • sol

Priprema:

  • Operite i očistite špinat pa ga ostavite da se kratko ocijedi
  • Bademe polijte vrućom vodom i ostavite da stoje unutra šest, sedam minuta. Zatim im zarežite kožicu na vrhu i odstranite je
  • U mužaru zdrobite bademe
  • Na jednoj žlici maslinovog ulja i putra dodajte jedan režanj češnjaka i špinat. Pustite ga dvije, tri minute da uvene na laganoj vatri
  • Izvadite češnjak i izmiksajte špinat sa 100 ml vode uz pomoć štapnog miksera. Dodajte mu skutu i parmezan i dalje miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako se umak čini pregust, dodajte malo maslinovog ulja radi lakšeg miksanja. Posolite po želji
  • U smjesu dodajte polovicu zdrobljenih badema i sve dobro promiješajte
  • Skuhajte špagete al dente.
  • U skuhane špagete umiješajte umak i servirajte na tanjure
  •  Na svaki tanjur na vrh špageta stavite malo badema

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

zlevanka sa špinatom  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zlevanka sa špinatom

Sastojci:

  • 500 g špinata 
  • 50 g svježeg sira
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1/2 kiselog vrhnja 12% m.m.
  • 2 jaja
  • 30 g dimljenog kravljeg sira
  • sol, papar, 1/2 praška za pecivo
  • maslinovo ulje

Priprema:

  • Špinat operite i kratko blanširajte. Dobro ocijedite i grubo nasjeckajte
  • U zdjeli izmiješajte jaja sa sirom, vrhnjem. Dodajte suhe sastojke i špinat. Smjesa bi trebala biti malo gušća od one za palačinke, po potrebi dodajte mlijeka
  • Lim premažite maslinovim uljem, na njega izlijte smjesu
  • Sir razmrvite rukama i posipajte po smjesi, pecite u zagrijanoj pećnici 30-tak minuta na 200°C

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

smoothie špinat | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Popajeva snaga

Sastojci:

  • 1 puna ruka svježeg špinata
  • 1/4 svježeg oguljenog ananasa
  • 1 jabuka
  • 1 kriška oguljenog limuna
  • led

Priprema:

  • Stavite u sokovnik prvo jabuku, špinat, ananas i na kraju limun

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.