Jaslice Zdravlje u jasličkoj dobi 51376 prikaza 30. listopada 2017.

6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često

Dijete jede hrana
Thinkstock

Svi roditelji ponekad posegnu za 'brzim' rješenjem zbog nedostatka vremena. Ipak i u takvim situacijama obratite pažnju koje namirnice biste trebali izbjegavati

Prehrambene navike koje usvojimo u najranijoj dobi, određivat će kakvu hranu ćemo preferirati i kasnije u životu. Svi ponekad djetetu ponudimo 'brzu' hranu, većinom zbog nedostatka vremena, ali koje su stvari koje bi trebali izbjegavati?

"Svakako izbjegavajte visoko prerađenu i rafiniranu hranu, koja u sebi sadrži vrlo malo potrebnih hranjivih tvari i nema nutritivno bogatstvo već samo daje energiju. Takozvane prazne kalorije nisu potrebne nikome, a pogotovo ne djeci koja su u rastu i razvoju i čije se tijelo i mozak razvija i potrebna im je kvalitetna hrana", objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš.

1. Flips

Najčešće sadrži sol, hidrogenirane biljne masti, potencijalni alergen kikiriki i /ili različite začine u prahu i pojačivače okusa. Prijedlog zamjene nutricionistice Karmen Matković Melki su ekspandirane žitarice za finger food poput kukuruznog flipsa bez soli i začina, rižini ili kukuruzni krekeri bez soli, flips od prosa, amaranta ili krekeri od ostalih cjelovitih žitarica.

Možda te zanima... 4 namirnice koje najčešće uzrokuju alergije kod djece Jaslice

2. Majoneza

Sadrži žutanjak i biljno ulje, ali može sadržavati i škrob i začine, ovisno o vrsti proizvoda. Nema je potrebe uvoditi, umjesto nje uvedite u dohranu jaja. Postoje jako zgodne voćne alternativne majonezi kao naprimjer avokado, koji zbog izvrsnog udjela omega masnih kiselina može biti izvrsna kremasto masna namirnica u receptima za bebine kašice, kaže nutricionistica Matković Melki. "Majoneza je u osnovi rađena od jaja koja su alergeni",  upozorava i pedijatrica Giovana Armano.

hot fog hrenovka hrenovke | Author: Thinkstock Thinkstock

3. Hrenovke

Procesuirani prehrambeni proizvod koji se radi od od svinjskog i/ili goveđeg, a sad i od pilećeg mesa, masnog i vezivnog tkiva i dodatnih sastojaka. Količina bjelančevina mesa u proizvodu mora biti minimalno 10% . Zbog niskog udjela bjelančevina ne svrstavamo ga u nutritivno vrijedan proizvod za prehranu djece, kaže nutricionistica Matković Melki. Hrenovke i paštete, osim što sadrže masnoće i svakakve druge mesne tvari koje nikako nisu primjerene za prehranu djece, sadrže i razne konzervanse (nitrate, glutamate i sl.) koji također mogu izazvati alergijske reakcije, kaže pedijatrica Giovana Armano.

hrenovke Možda te zanima... Radije djetetu dajte špek nego hrenovke Jaslice

4. Pašteta

Nutricionistica Karmen Matković Melki objašnjava da je pašteta proizvod od različitih vrsta mesa, strojno otkoštenog mesa, masnog i vezivnog tkiva, iznutrica i dodatnih sastojaka. Količina bjelančevina mesa u proizvodu mora biti minimalno 8%. Preporuka za adekvatnu zamjenu su mesne kašice i kasnije, domaće paštete koje se pripremaju od komada kuhanog mesa, povrća, začina i biljnih ulja te se kao nutritivno cjelovit obrok nude djeci.

5. Pekarski proizvodi

Većinom sadrže bijelo brašno, dakle obilje škroba koji daje isključivo energiju i kvasac koji može stvoriti neugodnu napuhnutost pa je zato bolje preporučiti cjelovito pecivo ili kruh uz obrok, dok krafne, kroasane i ine proizvode treba zamijeniti domaćim biskvitom ili zajednički pripremljenom buhtlom, savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš.

dječak flips smoki Možda te zanima... Zašto nije dobro djeci davati flips i paštetu? Vrtić

6. Slatkiši

Rafinirani bijeli šećer tijelu ne daje niti jedan važan nutrijent. Saharoza se nalazi u namirnicama kao što su slatkiši, deserti i sokovi, no ovaj šećer često je skriven i u nekim namirnicama kao što su žitarice za doručak, peciva, voćni jogurti i deserti, konzervirano voće i povrće te razne gotove juhe i umaci, primjerice kečap, upozorava nutricionistica Tene Niseteo dodajući da je prekomjerna konzumacija šećera glavni faktor rizika za stvaranje zubnog karijesa, prekomjerne tjelesne mase i pojave proljeva u djece.

"Slatkiši između obroka smanjuju apetit te dijete nije gladno u vrijeme ručka. Loše djeluju na zubiće, mogu izazvati pretilost i poremećaj metabolizma glukoze", upozorava pedijatrica Giovana Armano.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.