Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 08. lipnja 2018.

Ida Prester fotkom sina izazvala veliku raspravu o cijepljenju

Foto: Facebook/Ida Prester
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Procijepljenost djece je zadnjih godina jezivo niska, pojavile su se bolesti koje su odavno istrijebljene, i to OPASNE bolesti poput ospica', napisala je mama Ida u objavi na Facebooku

Voditeljica i pjevačica Ida Prester često dijeli priče iz svog obiteljskog života na društvenim mrežama. Ida ima dvojicu sinova, četverogodišnjeg Roka i dvogodišnjeg Rija, a prije nekoliko dana objavila je fotografije sina Rija dok je bio na cijepljenu. Odlučila je izraziti svoj stav u vrijeme kada se vode velike rasprave između roditelja i u javnosti.

Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje

"Cijepljenje-vakcinacija moga Ria protiv tetanusa, slikano jučer. MMR su obojica davno primili. Mislim da je važno da postamo i ovakve slike, stalno", napisala je mama Ida na početku svoje objave. 

"Procijepljenost djece je zadnjih godina jezivo niska, pojavile su se bolesti koje su odavno istrijebljene, i to OPASNE bolesti poput ospica. Ne nasjedajte spinovima, molim vas. VJERUJTE ZNANOSTI, A NE FORUMIMA!! Roko i Rio su cijepljeni SVIME što postoji u redovnom i izvanrednom programu, molim vas da to napravite i vi za svoju djecu. Dok nije kasno... U najboljoj namjeri ovo pišem i s puno dobrih želja", dalje je napisala u svom pozivu roditelja.

Možda te zanima... Opasnost od epidemije ospica: Roditelji ne cijepe djecu zbog straha i neznanja Vrtić

Njezinu objavu lajkalo je preko osam stotina ljudi, a razvila se velika rasprava u kojoj je Ida cijelo vrijeme sudjelovala. Podržala ju je i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, mama blizanki, i napisala: "Bravo Ida! Dosta je bilo neznanstvenih gluposti i neprovjerenih informacija po društvenim mrežama! Ja isto cijepim svoju djecu i sretna sam da nam je sve danas dostupno!".

Uz veliku potporu Idi, bilo je i puno negativnih komentara sličnih ovom: "Užas što radiš svome djetetu! Sramota! I još ga slikaš tako, a nemaš očito pojma o ničemu! Jadan mali! A vidim da ti je i često na inhalacijama kako to kad ti je zdravo i cijepljeno dijete?????", napisala je jedna pratiteljica.

Možda te zanima... Idina kronologija noći s dvoje djece: Budući roditelji, ne čitajte Roditelji

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar natar
    natar

    Nisam znanstvenica ni doktorica, ali sam dio srodne struke. I da, vjerujem i znanstvenicima i doktorima da treba cijepiti djecu. Napredak znanosti i medicine su nam omogucili i osigurali da se iskorijene bolesti od kojih se nekad masovno umiralo. Nas zadatak u ovom slucaju je odrzavanje visoke stope procijepljenosti. Proizvode li se u svijetu i danasnjem drustvu zeljnom brze zarade nekvalitetna cijepiva? Sigurno. Ali isto tako sigurno na nase trziste, i opcenito EU trziste, tesko da moze doci neprovjereno cijepivo (i bilo koji drugi oblik lijeka) koje nije u skladu s normama i specifikacijama. Zato u Hrv postoji HALMED i ja osobno ne sumnjam u kvalitetu cijepiva kod nas. Uostalom, zasto vam ne smetaju moguce nuspojave kod drugih lijekova, samo kod ovih cijepiva? Mnogi, ma vecina drugih lijekova ima i puno gore moguce nuspojave, ali o tome jos nitko nije napravio teoriju zavjere pa je onda sve ok! Mozda cijepljenje ne bi trebalo biti obavezno, ali edukacija svakako da. Pritom mislim na strucnu, a ne google samoedukaciju.

  • Avatar Noemi
    Noemi

    Tinchyca, potpisujem od rijeci do rijeci.  Moja kuma je iz Dubrovnika.. tamo je najgora situacija sa necijepljenjem.. jer tamo mame i udruge “znaju” vise od svih doktora i stručnjaka zajedno..  Mislim, neka svatko radi sto hoće al nek ne pljuju po medicini i tim stvarima oko cijepljenja jer medicinski nema dokaza da uzrokuje autizam, dijabetes.. slučajevi sami za sebe su puka slučajnost i ta djeca bi oboljela i da se nisu cijepila! 

  • Avatar Tinchyca
    Tinchyca

    Bravo Ida! Oduvijek su se djeca cijepila. Što je više različitih teorija zavjere i teorija o štetnosti cijepljenja, smanjio se samo broj cijepljene djece. Nažalost bolesti i nuspojave koje navodno cijepljenje donosi nisu se smanjile iako se smanjio broj djece koja nisu cijepljena. Ako znanstvenici i sami doktori cijepe svoju djecu i ja ću svoje. Više ću vjerovati njima nego nekolicini koja ima teorije koje nisu znanstveno dokazane. A ja u slikama ne vidim ništa uznemirujuće. Možda su nekima manje uznemirujuće  slike malog djeteta oboljelog od ospica... Svatko ima pravo na mišljenje i pravo iznjet isto. Isto kako pobornici teorija o štetnosti cijepljenja stalno iznose svoje pa tako i Ida ima pravo iznjeti svoje mišljenje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.