Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 19. prosinca 2013.

Domaći napitci protiv suhog i vlažnog kašlja

topla limunada
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kašalj je prirodna reakcija organizma kojom se respiratorni sustav želi zaštititi od blokada ili iritacija, a češće se javlja tijekom razdoblja hladnijeg vremena kao posljedica bakterijskih ili virusnih infekcija. U našoj knjizi tjedna "Za bebe i djecu 2 - Prirodni pripravci za cjelovitu njegu i očuvanje zdravlja" Jadranke Boban Pejić saznajte kako na prirodan način olakšati dječje tegobe, a mi vam donosimo recepte za četiri napitka protiv suhog ili vlažnog kašlja

Za bebe i djecu 2 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Za bebe i djecu 2: Prirodni pripravci za cjelovitu njegu i očuvanje zdravlja

Nakon bestselera Za bebe i djecu, koji donosi osnove prirodne i uravnotežene prehrane za najmlađe, Jadranka Boban Pejić, vodeće ime na području zdrave prehrane, napisala je nastavak posvećen prirodnim načinima tretiranja uobičajenih dječjih zdravstvenih tegoba kao što su kolike, uhobolja, grlobolja, ekcemi, dijareja, zatvor, mučnina i mnoge druge.

Priručnik Za bebe i djecu 2 s jasnim uputama za sigurnu primjenu prirodnih rješenja kod kuće, ohrabrit će roditelje i pomoći djeci. Služeći se ekološkim i cjelovitim namirnicama, aromaterapijom, ljekovitim biljem, homeopatijom i refleksoterapijom pokazuje kako smanjiti stres koji dolazi s bolešću djeteta te kako pridonijeti bržem oporavku od bolesti.  

Dobitnici knjige tjedna

Tri odgovora na pitanje 'Koristite li prirodne pripravke u liječenju dječjih tegoba i koje?' ostavljena u raspravi ispod članka od četvrtka 19. prosinca do srijede 25. prosinca u 11 sati, koje nagrađujemo našom knjigom tjedna napisale su čitateljice darinka007, marijanagrgin88 i Lavander. Dobitnicama čestitamo i javit ćemo im se i putem e-maila.

U nagradnim natječajima mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se

topla limunada | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Topla limunada

Sastojci:

  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 jušna žlica ječmenog slada
  • 2 dcl/1 šalica vruće vode

Priprema:

  • Sastojke pomiješajte i pijte toplo 

Dob djeteta preporuka za konzumaciju:

  • Djeca od 1. do 2. godine: 2-3 jušne žlice 2 puta na dan
  • Djeca od 3. do 4. godine: 1/2 šalice 2 puta na dan
  • Djeca od 4. godine : 1 šalice 2 puta na dan

čaj od lotusa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čaj od lotosa za suhi kašalj

Sastojci:

  • 1 čajna žlica lotosovog praha
  • 1 šalica vode

Priprema:

  • Prah stavite u vodu, pomiješajte ga pa ostavite da prokuha. Kuhajte još jednu minutu na laganoj vatri.

Dob djeteta preporuka za konzumaciju:

  • Djeca do 1 godine: 3-4 čajne žlice 2-3 puta na dan
  • Djeca od 1. do 2. godine: 20 ml 3 puta na dan
  • Djeca od 3. do 6. godine:  1 dcl 3 puta na dan
  • Djeca od 6. godine: 1 1/2 do 2 dcl 2-3 puta na dan

čaj od ružmarina | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čajna mješavina za suhi kašalj

Sastojci:

  • 1 čajna žlica suhog ružmarina
  • 1 čajna žlica suhog bijelog sljeza
  • 1 čajna žlica suhog trputca
  • 1 čajna žlica suhog sladića (slatki korijen)

Priprema:

  • Sve čajeve pomiješajte pa 1 čajnu žlicu mješavine prelijte 1 šalicom kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno 5 minuta. Procijedite i čaj poslužite dok je još topao.

Dob djeteta preporuka za konzumaciju:

  • Djeca od 1. do 2. godine: 20 ml 3 puta na dan
  • Djeca od 3. do 6. godine: 1 dcl 3 puta na dan
  • Djeca od 6. godine: 1 1/2 do 2 dcl 2-3 puta na dan

čaj od majčine dušice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čaj za vlažni kašalj

Sastojci:

  • 1 čajna žlica majčine dušice
  • 1 čajna žlica trputca
  • 1 čajna žlica plućnjaka

Priprema:

  • Sve čajeve pomiješajte pa 1 čajnu žlicu mješavine prelijte 1 šalicom vruće vode. Neka čaj odstoji 5 minuta poklopljen.

Dob djeteta preporuka za konzumaciju:

  • Od 1. do 2. godine: 20 ml 3 puta na dan
  • Od 3. do 6. godine: 1 dcl 3 puta na dan
  • Od 6. godine: 1 1/2 do 2 dcl 2-3 puta na dan

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.