Vrtić Prehrana djeteta 11. ožujka 2015.

Pet brzih recepata za rođendanske torte

hello kitty torta
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječji rođendani su uvijek stresni za roditelje. Jeste li pozvali svu djecu, je li mjesto proslave dobro, jeste li kupili sve što treba za proslavu i hoće li vaš mališan biti zadovoljan? Nemojte se još mučiti s tortom koju je potrebno raditi par sati već odaberite brze i slasne torte u našim receptima

torta rođendan  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Spremni za proslavu

Oko dječjeg rođendana ima puno posla: od kupovanja balona, prskalica, rađenja zalogajčića koji će biti fini i djeci i roditeljima do kupovanja poklona s kojim ćete oduševiti mališana i zadržati njegovu pažnju duže od minute. Uz sve to, i torta obavezno mora biti na repertoaru. Donosimo vam 5 jednostavnih recepata, kako bi bar taj dio prošao glatko.

Pogledajte kako se radi jednostavna torta za prvi rođendan od kus-kusa i jabuka, Hello Kitty torta koja će oduševiti male slavljenice, zdravi cheesecake od mrkve, apsolutni hit čokoladna M&M torta koju će i stariji s guštom jesti te osvježavajuća voćna torta s puslicama.

torta za prvi rođendan | Author: Antonija Bilić Arar Foto: Antonija Bilić Arar

Torta za prvi rođendan

Sastojci za podlogu:

  • 1,5 šalica kus-kusa
  • 3 šalice soka od jabuke

Sastojci za gornji dio:

  • 400 grama voća
  • sok od jabuke
  • želatina/preljev za torte/agar agar

Priprema:

Zakuhajte sok od jabuke, dodajte kus kus i stavite da se malo ohladi pa prebacite u kalup za tortu, poravnajte i pustite da se stisne. Nasjeckajte voće, složite preko podloge. Zakuhajte sok od jabuke i u njemu rastopite želatinu/preljev za torte/agar agar - ovisno o tome što koristite, pratite upute na vrećici o omjerima tekućine i sredstva za želiranje. Prelijte preko voća i ostavite da se ohladi.

Pročitajte kolumne autorice recepta Antonije Bilić Arar.

hello kitty torta | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Dječja Hello Kitty torta

Sastojci:

  • 1 kg svježeg sira
  • 1 kg tamnog brašna
  • 16 jaja
  • 0,7 l zobenog vrhnja
  • 30 dag smeđeg šećera u prahu
  • 2 dl sojinog mlijeka
  • 200 g margarina
  • 400 g malina
  • 2 listića želatine ili agar agara
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 žuti žele bonbon
  • 10 dag marcipana
  • par kapi ekstrakta od višnje
  • 1 šlag fix

Priprema: 

Od jaja, tamnog brašna, praška za pecivo, sojinog mlijeka, margarina i šećera napravite smjesu za biskvit. Razdijeliti u 4 dijela (4 kore). Od tanjeg kartona izrezati lik ''Hello Kitty'' te po njemu izrezati biskvit. Sokom od malina lagano poškropiti biskvit. Napraviti filu od svježeg sira, 0,5 l zobenog vrhnja i malina. Sve zajedno lagano promiješati u jednoličnu smjesu te premazati kore biskvita. Zadnju (završnu koru) premazati s 2 dl zobenog vrhnja u koje ste dodali jedan šlag fix. Tortu obrubiti rastopljenom čokoladom uz pomoć štrcaljke. Oči i brkove napraviti od rastopljene čokolade, oblikovati nosić od žele bombona, mašnicu od marcipana i par kapi ekstrakta višnje (radi boje), a majicu od preostalog soka višnje u koji si ukuhala dva listića želatine ili agar agara.

Recept je preuzet s portala Zdrava krava.

cheesecake mrkva torta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cheesecake od mrkve

Sastojci za biskvit: 

  • 2 šalice integralnog brašna 
  • pola šalice rogača
  • pola šalice čokolade (bio&bio) 
  • pola šalice kakaa u prahu 
  • 1 žlica praška za pecivo (bez aluminija)
  • prstohvat soli 
  • 1/2 šalice maslinova ulja
  • 1/2 šalice agavinog sirupa
  • stevija
  • 1 šalica naribanih tikvica
  • 3/4 šalice zobenog mlijeka
  • cimet, vanilija 

Sastojci za nadjev: 

  • 3 mrkve 
  • 200 g posnog sira
  • 1/2 šalice agavinog sirupa 
  • pirov griz (1 velika žlica) 
  • stevija, cimet 
  • Sirni nadjev: 
  • 200 g posnog sira 
  • naribana korica limuna 
  • 1/2 šalice agavinog sirupa 
  • pirov griz ( otprilike 1 velika žlica) 
  • stevija

Priprema: 

Posebno pomiješajte suhe i posebno mokre sastojke. Sjedinite sastojke u jednu smjesu te stavite u kalup premazan uljem. Peći na 180 stupnjeva dok se ne napravi korica, ali ne smije biti do kraja pečeno. Za nadjev narezati mrkve i skuhati dok ne omekšaju. Zatim ih izmiksati u pire. Posni sir miksati dok ne postane kremast (možete dodati mlijeka). Sve sastojke zajedno izmiješati te na kraju dodati pirov griz. Na kraju, na biskvit (koji mora biti još malo sirov) staviti 2 žlice jedne pa na nju 2 žlice druge kreme kako bi dobila zebrasti uzorak. Staviti peći na 180 C oko pola sata dok ne otvrdne i krema počne pucati pri rubu.

Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Kristine Grofelnik​.

torta | Author: missGASTRO Foto: missGASTRO

Čokoladna M&M torta

Sastojci za biskvit:

  • 4 kom jaje 
  • 4 žlica šećera
  • 1 dl suncokretovog ulja
  • 1 dl punomasnog mlijeka
  • 4 žlica bijelog pšeničnog brašna
  • 3 žlica kakaa u prahu
  • 13 g praška za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 0.5 l vrhnja za šlag
  • 250 g čokolade za kuhanje

Priprema: 

Pjenasto umutite jaja i šećer i tome dodajte pomiješano ulje i mlijeko. U zasebnoj posudici promiješajte prašak za pecivo, kakao i oštro brašno i tu smjesu postepeno dodajite smjesi jaja, šećera, ulja i mlijeka uz lagano miješanje. Gotovu smjesu izlijte u kalup za tortu prethodno premazan maslacem sa svih unutarnjih strana i posut oštrim brašnom. Ljubitelji aroma mogu dodati koricu limuna i naranče i vanilin šećer. Svježe pečen biskvit ravnomjerno izbodite vilicom. Dok se kolač peče stavite kuhati slatko vrhnje i čokoladu za kuhanje koju ste prethodno razlomili. Ako volite više kreme možete poduplati količinu sastojaka za kremu. Čokolada će se kuhanjem i konstantnim miješanjem polako topiti, a krema dobiti pravu čokoladnu boju. Krema je gotova kada se čokolada u potpunosti otopi i smjesta postane ujednačena. Na svježe pečen biskvit (dok je još vruć) izlijte vruću kremu, pustite da se ohladi i stavite u hladnjak. Dekoracija: Krema će po vrhu dobiti glatku koricu i tako je torta sama po sebi dekorativna. Ako želite nešto malo drugačije od uobičajenog - nakon što se torta ohladi, paletom narušite glatku koricu i dio kreme iskoristite za oblaganje torte sa strana. Paletom 'packajte' po torti i tako ćete stvoriti lijepi dekor. Final touch napravite m&m bombončićima koje ćete posložiti po vlastitom guštu.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr.

voćna torta | Author: Tamara Gužvinec Foto: Tamara Gužvinec

Jednostavna voćna torta s puslicama

Sastojci za biskvit: 

  • 5 kom jaja
  • 5 žlica vode
  • 150 g šećera
  • 1 dl biljnog ulja
  • 200 g bijelog pšeničnog brašna
  • 1 kom prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 4 kom žutanjka (sirovih )
  • 100 g šećera
  • 1 kom vanilin šećera
  • 4 žlica gustina
  • 75 ml punomasnog kravljeg mlijeko kravlja
  • 2 dl tučenog slatkog vrhnja (30% masti )
  • smrznuto bobičasto voće

Sastojci za puslice:

  • 4 kom bjelanjaka 
  • 250 g šećera

Priprema:

Biskvit: Miksajte cijela jaja dok se ne zapjene te polako dodajite šećer i vodu te nastavite miksati još 5 minuta. Polako umiješajte ulje te mješavinu brašna i praška za pecivo. Ulijte smjesu u kalup promjera 28 cm i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Krema: U malo mlijeka razmutite žumanjke i gustin, ostatak stavite grijati zajedno sa šećerima. Kad zakipi polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima te smanjite vatru i miješajte. Kuhajte oko 5 min te ostavite da se do kraja ohladi. Istucite slatko vrhnje u vrlo čvrsti šlag te ga pomiješajte sa ohlađenom smjesom.

Slaganje torte: Biskvit prerežite na tri jednaka dijela. Namačite ih sa vodom da budu sočni. Premažite sa slojem kreme te poredajte sitno narezano voće. Premažite sa još jednim tankim slojem kreme te stavite drugu koru i ponovo red kreme i voća. Ne zaboravite namakati kore. Na vrh stavite koru koja vam je bila na dnu te sve premažite slojem kreme. Po želji ukrasite sa puslicama.

Puslice: Miksajte bjelanjke dok se ne zapjene (zabijele) te polako dodavajte šećer nastavljajući miksati sve dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna. Punite slastičarsku špricu i izradite ukrase po želji. Lim za pečenje obavezno dobro namastite i pospite brašnom. Nakon što ste ispekli biskvit za ovu tortu, ugasite pećnicu te stavite lim sa puslicama bliže gornjem grijaču.

Nakon 1-2 sata puslice će se lijepo osušiti. Probajte prstima je li se formirala korica. Izvadite i ohladite prije nego ih uklonite s lima.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr, autorice Tamare Gužvinec.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.