Vrtić Prehrana djeteta 11. lipnja 2014.

Zeleno na tanjuru - recepti s graškom

grašak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je zamrznut dostupan tijekom cijele godine, svježi, mladi grašak obogatit će svako jelo i učiniti ga ukusnijim. Unesite zelenilo u vaše tanjure, svježim graškom pobijedite umor i svoju obitelj razveselite ukusnim jelima s ovom hranjivom mahunarkom

grašak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Grašak za zdrave kosti

Grašak spada u porodicu mahunarki, a dobar je izvor osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina. Bogat je vitaminom K1, koji aktivira protein osteokalcin potreban za ugradnju kalcija u kosti, pa je grašak tako jako važan za zdravlje kostiju.

Bogat je vitaminom B1 i vitaminom B6, pantotenskom kiselinom, riboflavinom i niacinom, nutrijentima važnim za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Ova je mahunarka bogata željezom te nutrijentima važnima za proizvodnju energije.

juha od graška | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Juha od graška

Sastojci:

  • 12 šalica vode
  • 900 g graška  
  • 1/3 šalice nasjeckanog svježeg kopra
  • 1 žličica soli 
  • papar
  • 3/4 šalice nemasnog jogurta

Priprema:

  • Prokuhajte vodu u velikom loncu. Dodajte grašak, a zatim smanjite vatru. Kuhati, miješajući povremeno, 45 minuta
  • Izvadite 1/3 graška i dodajte 1/2 šalice tekućine u kojoj se kuhao i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u veliku zdjelu. Ponovite s preostalim graškom u 2 serije, sa 1/2 šalice tekućine svaki put
  • Ponovno ulijte smjesu u lonac, kada prokuha, pirjati otprilike 30 do 35 minuta. Umiješajte nasjeckani kopar, sol i papar
  • Kod posluživanja na vrhu servirati s vrtlogom od jogurta i grančicom kopra, ako želite

Recept je preuzet s portala Gastro.hr 

quiche grašak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Quiche s graškom

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl jogurta
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 dl ulja
  • 12 žlica pšeničnog brašna
  • 12 žlica kukuruznog brašna - krupica
  • 100 g graška
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1 prašak za pecivo
  • sol, mješavina začina, crvena paprika

Priprema:

  • U slanoj vodi skuhati grašak, krumpir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijediti i odvojiti mrkvu sa strane
  • Umutiti jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posoliti i dodati mješavinu začina po ukusu
  • Dodati skuhani krumpir i grašak te sve dobro izmiješati
  • U posebnoj posudi izmiješati prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno te postepeno uz lagano miješanje dodavati smjesu od jaja i povrća
  • Dobivenu smjesu podijeliti na dva dijela te u jedan dio dodati malo crvene paprike, a drugi dio izliti u tepsiju i zapeći nekoliko minuta, na to zatim poredati skuhanu mrkvu i zaliti ostatkom smjese
  • Sve peći na 200 stupnjeva dok ne porumeni
  • Izmiješati jedno jaje i vrhnje, po želji posoliti i preliti po vrhu i dodati kukuruz
  • Sve zapeći 5 min na 225 stupnjeva

 Recept je Dragane Baković preuzet je s portala Zdravakrava.hr

rižoto grašak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Šareni rižoto

Sastojci:

  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 200 g graška 
  • 200 g kukuruza 
  • 100 g mahuna
  • 200 g riže 
  • sol 
  • začini 
  • ulje 

Priprema:

  • Luk očistite, operite i sitno nasjeckajte. U tavi na najjačoj temperaturi zagrijte ulje i popržite luk, pa dodajte grašak i kukuruz. Smanjite temperaturu na umjerenu, ubacite mahune, pa dinstajte povrće oko 5 minuta
  • Rižu operite i dodajte povrću pa sve zajedno dinstajte 2-3 minute. Nalijte mlake vode (da prekrije namirnice u tavi) posolite po ukusu i dobro promiješajte
  • Kada rižoto zakuha, smanjite temperaturu na najnižu, poklopite i kuhajte uz miješanje dok riža ne upije svu vodu
  • Kad je riža kuhana ostavite je da odstoji 10-15 minuta, u poklopljenoj posudi

Recept je preuzet s portala Gastro.hr 

maneštra grašak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maneštra od graška

Sastojci:

  • 400 g svježe očišćenog graška
  • 150 g riže
  • 3 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 10 dag pancete
  • 40 g sira ribanca ili parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 žlica putra
  • peršin

Priprema:

  • Očistiti grašak od ljuske
  • U veliku posudu staviti da zakuha voda i posoliti
  • Svježi grašak blanširati oko šest do sedam minuta te ga zatim izvaditi i uroniti u hladnu vodu. Ostaviti sa strane dok ne se pripremi ostatak
  • Isjeckati mladi luk na sitno
  • Pancetu narezati na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra. Kratko je popržiti na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvaditi pancetu i u istu posudu dodati mladi luk. Dinstati ga dok ne postane lagano proziran
  • Iskosati češnjak na sitno. Dodati luku kad je postao proziran te promiješati
  • Zatim dodati rižu i kratko popržiti s lukom i češnjakom te dodati goveđi temeljac (oko litru i pol). Dodati komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se iskoristi dio koji se inače baci)
  • Kuhati oko dvadeset minuta na srednjoj vatri, posoliti i popapriti po želji
  • U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodati grašak i sve dobro promiješati
  • Dodati svježi iskosani peršin
  • Na kraju kuhanja dodati jednu žlicu putra i postepeno dodavati naribani sir ribanac ili parmezan neprestano miješajući. Na kraju u nju umiješati komadiće pancete

 Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

pesto od graška | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Umak od graška

Sastojci:

  • 2 šalice mlijeka
  • 3 režnja češnjaka
  • Lovorov list
  • 400 g luka srebrnjaka, očistiti i podrezati krajeve
  • 3 žlice neslanog maslaca
  • 1 1/2 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice brašna
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 800 g graška
  • 1/4 šalice kiselog vrhnja

Priprema:

  • U manjoj posudi zagrijati mlijeko s cijelim režnjevima češnjaka i lovorovim listom do vrenja. Smanjiti jačinu vatre pa kuhati 15 minuta. Zatim procijediti, a krute dijelove odbaciti. Mlijeko pokriti i držati toplim
  • U međuvremenu cijele glavice luka staviti u veću posudu te prekriti vodom do polovice. Dodati žlicu maslaca, žličicu soli i šećer. Kuhati na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari, a luk poprimi zlatno smeđu boju. Zatim pažljivo premjestiti glavice luka na veći tanjur
  • Ostatak maslaca otopiti u posudi od kuhanja luka te miješajući dodati brašno. Kuhati oko 1 minute, povremeno miješajući da se smjesa ne zalijepi na dno posude. Zatim postupno umiješati toplo mlijeko te kuhati dok se smjesa ne ugusti i zapjeni. Tada dodati još 1/2 žličice soli, papar i muškatni oraščić
  • Dodati grašak i luk te kuhati na laganoj vatri 8-10 min dok grašak bude kuhan, a zatim pažljivo umiješati kiselo vrhnje

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.