Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 21. veljače 2024.

Čistoća je pola zdravlja: Što treba dezinficirati kad su bebe u pitanju

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Djecu ne treba odgajati u jednom velikom zaštitničkom 'mjehuru'", no na neke stvari kada je u pitanju higijena treba obratiti posebnu pozornost.

Malene bebe, odnosno dojenčad, ali i djeca općenito, koliko god slatka, pravi su maleni 'magneti' za bakterije. Oni vole dodirnuti gotovo sve, a nakon toga svojim prstićima prolaze po licu i usnicama i gotovo svemu što im je na dohvat ruke. Naravno, oni su još maleni i ne mogu savladati osnove dobre higijene pa su roditelji gotovo uvijek u stanju visoke pripravnosti te neprestano čiste, brišu i rade sve što je u njihovoj moći kako bi umanjili šanse unosa bakterija u njihov sustav.

No, svi roditelji moraju znati da nije lako u isto vrijeme 'žonglirati' s djecom, poslom, obavezama u kući i slobodnim vremenom te je zaista izazovno održavati higijenu beba na visokoj razini i to je u redu jer djeca trebaju biti djeca. Ne treba ih držati pod 'staklenim zvonom' i koliko god čisto i uredno tvoje kućanstvo bilo ona će gotovo uvijek biti izložena klicama i bakterijama. "Djecu ne treba odgajati u jednom velikom zaštitničkom 'mjehuru'", kaže doktorica Shari Platt, šefica dječje hitne medicine u New York-Presbyterian Medicinskom Centru za NBC. „Vaše će dijete biti izloženo bakterijama kada je u vanjskom svijetu, a ako ono ima zdrav imunološki sustav, moći će se boriti s prosječnom izloženošću klicama." 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No, unatoč tomu, doktorica Platt navodi kako postoji nekoliko stvari koje je važno održavati čistima i dezinficirati ih kako bi se smanjila nepotrebna izloženost bakterijama. Evo koje su to:

  • Igračke za kupanje i gumene igračke - "Igračke za kupanje su gotovo 10 puta prljavije od posude za vodu kućnog ljubimca", navodi jedno istraživanje. Stoga, nakon svakog kupanja preporučuje se da sve igračke koje su bile u kadici s djetetom namočiš u posudi s toplom vodom i malo sapuna, a zatim ih ispereš hladnom vodom, kaže Debra Johnson, stručnjakinja za čišćenje kuća.
     | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock
  • Igračke za zube - "Budući da su one stalno u ustima tvoje bebe, trebala bi poduzeti dodatne korake prilikom njihova čišćenja", kaže Johnson. “Prvo ih operi s toplom vodom, čistom spužvicom i blagim tekućim deterdžentom za suđe. Zatim ih jako dobro isperi vodom."
  • Drvene igračke - Johnson preporučuje da njih, pošto su porozne i apsorbiraju vodu, ne treba natapati, već ih možeš pošpricati prethodno pripremljenom otopinom od 50% octa i 50 % vode.
  • Plišane igračke - Johnson preporučuje da se plišane igračke peru na tjednoj bazi, pogotovo ako je riječ o igračkama koje tvoje dijete svakodnevno ima u rukama, na podu, na krevetu, u automobilu ili bilo gdje drugdje. Stavi ih u jastučnicu i operi u perilici prema uputama.
  • Madrac i posteljina - "Posteljinu djece treba čistiti i mijenjati svakog tjedna, odnosno ranije ako se za tim ukaže potreba", kaže Johnson. 
  • Ručke za kolica - Studija InsuranceQuote-a otkrila je da prosječne ručke na kolicima sadrže 1.418.818 CFU (Colony-forming unit ili jedinica koje formiraju koloniju), što ih svrstava na treće mjesto među četiri testirana predmeta
  • Područje za mijenjanje pelena - Iznenađujuće, javne stanice za mijenjanje pelena bile su na četvrtom, odnosno zadnjem mjestu, u studiji, a to je možda tako jer uh većina roditelja prije korištenja obriše. Stoga, istu tehniku trebaš koristiti i kod kuće te prije i nakon uporabe posegnuti trebaš za antibakterijskim maramicama.
  • Kante za pelene - "Pelene su leglo bakterija i kada kanta za pelene počne izgledati kao vrh Mount Everesta vrijeme je za njeno dubinsko čišćenje. Iznesi ju van i poprskaj crijevom, isperi toplom vodom i sapunicom, a zatim ponovno hladnom vodom i pričekaj da se osuši", zaključuje Johnson.

Pozornost valja obratiti i na pranje ruku

Osim svega navedenog, veoma je važno održavati i higijenu ruku, kako za djecu tako i za odrasle. UNICEF je tako zbog situacije s koronavirusom objavio nekoliko uputa kojih se valja pridržavati.

Kako navode, važno je imati na umu da brzo utrljavane sapuna i ispiranje neće ukloniti sve tragove virusa s ruku. Umjesto toga, kako bi učinkovito oprala ruke, prati ovaj postupak:

  • Korak 1: Smoči ruke tekućom vodom.
  • Korak 2: Nanesi dovoljno sapuna da prekrije mokre ruke.
  • Korak 3: Temeljito istrljaj sve dijelove i površine ruku - uključujući stražnji dio ruku, između prstiju i ispod noktiju - najmanje 20 sekundi.
  • Korak 4: Temeljito isperi tekućom vodom.
  • Korak 5: Osuši ruke čistom krpom ili ručnikom za jednokratnu upotrebu.

Cijeli postupak treba trajati oko 20 do 30 sekundi, a isto vrijedi i za dezinfekciju ruku odraslih: koristi sredstvo za dezinfekciju koje sadrži najmanje 60% alkohola i utrljaj ga u ruke najmanje 20 sekundi kako bi osigurali potpunu pokrivenost. No, kada je u pitanju dojenčad, pedijatrica mr.sc. Giovana Armano navodi da njima ne treba prati ruke u dezinficijensu jer nakon toga oni mogu ruke stavljati u usta ili protrljati oči pa može doći do neželjenih reakcija.

Kada su u pitanju djeca, važno je olakšati im cijeli postupak pranja ruku koji im ponekad može postati suvišan ili dosadan. Stoga, djeci možeš pomoći, na primjer, postavljanjem stolice tako da mogu sami doprijeti do vode i sapuna. Možeš im pranje ruku učiniti zabavnim, pjevajući im omiljene pjesme ili igranjem zajedničke igre.

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: