Native sadržaj 14. rujna 2023.

Koliko vode je djeci potrebno i kako je pročistiti?

Foto: Promo

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja pokazuju nedovoljan unos vode kod čak svakog 4. djeteta. Kako roditelji mogu biti sigurni da im dijete unosi dovoljno vode i da je ta voda pritom zdrava, kvalitetna i pročišćena?

Djeca su sklonija bržoj dehidraciji nego odrasli jer gube više vode putem kože tijekom znojenja. Također, imaju brži metabolizam od odraslih, pa tako i bržu izmjenu tvari i tekućine zbog čega trebaju češće unositi tekućinu tijekom dana. Djeca su sklona zanemariti osjećaj žeđi, pogotovo tijekom igre ili ga jednostavno ne prepoznati na vrijeme. Roditelji bi upravo iz ovih razloga trebali djecu podsjećati da redovito piju vodu tijekom dana kako bi izbjegli dehidraciju. Također, važno je kakvu vodu nudimo djetetu, jer ako je voda ukusna, potaknut ćemo ga da je češće pije, čime se osigurava optimalna hidratacija koja je ključna za njihovu energiju, koncentraciju i cjelokupno zdravlje.

Kako prepoznati da vaše dijete ne unosi dovoljno tekućine?

Dehidracija je stanje u kojem netko gubi toliko tjelesne tekućine da ne može normalno funkcionirati. Simptomi dehidracije kod djeteta mogu se manifestirati glavoboljom, slabom koncentracijom, mučninom, vrtoglavicom, žeđi, suhim ustima, ispucalim usnama, tamnijim urinom, te promjenama ponašanja poput letargije, nervoze ili iznenadne ljutnje. Neodgovarajuća hidracija povezana je sa slabljenjem kognitivnih i mentalnih sposobnosti kod djeteta.
 

 | Author: Promo Foto: Promo

Koliko vode dnevno treba vaše dijete?

Koliko je vode svaki dan djetetu zaista potrebno ovisi o njegovoj dobi, tjelesnoj težini, visini, aktivnosti i kalorijskom unosu. Za djecu do 8 godina starosti, preporučuje se najmanje 4 do 6 čaša vode dnevno. Za djecu stariju od 8 godina preporučuje se dnevno najmanje 6 do 8 čaša vode. Ako se vaše dijete aktivno bavi sportom ili je puno u pokretu, potrebe za unosom tekućine se povećavaju, zbog povećanog gubitka vode znojenjem. Djeca trebaju više tekućine ljeti, tijekom boravka u zatvorenom grijanom prostoru, tijekom bolesti ili tijekom bilo kakve pojačane fizičke aktivnosti.

 | Author: Promo Foto: Promo

Zašto je važno filtrirati vodu koju piju djeca?

Voda je temelj života, a kvaliteta vode koju naša djeca konzumiraju može imati značajan utjecaj na njihov razvoj i dobrobit. U današnjem svijetu, punom raznih izvora vode, pronalaženje najboljeg rješenja za svoju obitelj može biti izazovno. Kada govorimo o djeci, njihov organizam je posebno osjetljiv na sve što unose. Voda koja sadrži nečistoće, teške metale ili mikroorganizme može imati negativan utjecaj na njihov probavni sustav, imunitet i cjelokupno zdravlje. Filtriranje vode može ukloniti mnoge neželjene tvari, poput klora, olova, bakterija i ostalih onečišćenja, što osigurava da vaše dijete pije čistu i sigurnu vodu. Ako tražite jednostavno rješenje za filtriranje vode kod kuće, tu su Brita proizvodi koji uklanjaju neugodne okuse vode iz slavine koja sadrži klor, čineći vodu ukusnijom i privlačnijom za vaše mališane. Također filtriranje vode s Brita proizvodima uklanja štetne tvari poput olova i teških metala koji bi mogli negativno utjecati na razvoj vašeg djeteta.

 | Author: Promo Foto: Promo

Ekološko osvještavanje djece

Djecu treba naučiti da redovito piju vodu od najranije dobi, ali i da paze na kvalitetu vode koju piju. Također, poželjno je da svaki roditelj informira svoje dijete o ekološkom otisku koji ostavljamo na buduće generacije te da ih nauče kako da smanje potrošnju vode u kućanstvu te da ne kupuju vodu u plastičnim bocama, što je velik korak prema očuvanju okoliša za buduće generacije. 

Kvaliteta vode koju djeca konzumiraju igra ključnu ulogu u njihovu zdravlju i razvoju. Brita proizvodi poput Brita vrčeva s MAXTRA+ filterom i Brita boca Vital i Active pružaju pouzdano rješenje za filtriranje vode kod kuće, u školi, na igralištu, u prirodi ili na izletu osiguravajući da vaše dijete pije čistu, sigurnu i ukusnu vodu. Brita On Tap je sustav filtracije koji se montira direktno na slavinu i omogućuje konstantan pristup filtriranoj vodi izvrsnog okusa. Redovita hidratacija vodom koja je oslobođena nečistoća može pozitivno utjecati na djetetovu energiju, koncentraciju i cjelokupno blagostanje. Izborom Brita proizvoda, donosite odluku za bolje zdravlje svoje djece i bolju budućnost naše okoline.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.