Roditelji 19. kolovoza 2022.

10 komentara koje ni jedna dojilja ne želi čuti

Dojenje u javnosti
Foto: Guliver Ako nemaš ništa lijepo za reći dojilji, nemoj reći ništa
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od komentara o veličini dojki, mjestu koje bira da bi podojila svoje dijete, pa do raznih drugih neugodnih dosjetki – saželi smo 10 najčešćih i najneugodnijih komentara/pitanja na koja bi se svaka dojilja mogla naljutiti.

Postoji stara izreka koja kaže: "Ako nemaš ništa lijepo za reći, nemoj reći ništa." Nje bismo se trebali svi držati u svakodnevnim situacijama, jer nikome nije ugodno ni drago kada čuje neprimjerene komentare o vlastitom izboru ili situaciji u kojoj se našao.  
Posebno to vrijedi za mame malih beba, odnosno dojilje. Ponekad nam se čini da ne postoji čin koji izaziva toliko kontroverzi kao dojenje – posebno u javnosti. Zašto nešto što je tako prirodno dijeli javnost u dva tabora i izaziva toliko ružnih komentara?  

Istraživanja su pokazala da su ovo rečenice koje duboko vrijeđaju svaku mamu koja radi 'posao' koji predstavlja pravu dragocjenost – hrani svoje maleno dijete. 

1. “Pa, uvijek si željela veće sise.” 

Komentari o dijelovima ženskog tijela općenito su vrlo neprimjereni, a posebno oni o veličini njezinih dojki nakon poroda. Dakle, ovo rade kako bi nahranile svoje dijete – stoga je zadnja stvar koju žele seksualiziranje njihova izgleda. 

2. "Ti si nešto poput ljudske krave!" 

Zaista nam nije jasno kako netko ikada može tako nešto prevaliti preko usta. Zar misli da je baš to ono s čime svaka majka želi da je se uspoređuje? 

3. "Oh, moja je beba odmah prihvatila dojenje." 

Izvrsno, baš nam je drago zbog vas, Ali, jeste li pomislili koliko je mama koje imaju poteškoća s nekim dijelom dojenja (otpuštanje mlijeka, bolne bradavice, izdajanje…). Zato preskočite cijelu igru ​​uspoređivanja, pa radije podržite svaku majku i odajte počast ovom odgovornom poslu koji rade. 

4. “Je li to vino? Pa, zar još ne dojiš?" 

Da. I baš zato nekim mamama treba malo vina. Šalimo se, no o tome smije li neka dojilja ipak popiti čašicu finog roséa stvar je dogovora između nje i njezinog liječnika. 

5. “Nisam dojila svoju djecu i ništa im nije nedostajalo.” 

Dojenje je, potvrđuju svi stručnjaci, uvijek najbolji izbor. Zato bez osuđivanja ako ne dojite ili ne možete dojiti. Nijednoj ženi nije potrebno osuđivanje zbog njezinih izbora. 

6. “Tvoje se sise nikada neće vratiti u normalu.” 

Hvala na ohrabrujućem govoru. Što drugo da vam dojilja kaže na ovaj komentar? 

7. "Tamo je wc, ako će vam biti udobnije." 

Vjerojatno je dojilji bilo ugodno na mjestu na kojem je dojilja dok nije stigao ovaj komentar. Razmislite o tome što tražite od nje – da sjedi na WC školjki kako bih nahranila svoje dijete!? Ne možemo se samo odlučiti znači li to da će dojilji biti ugodnije ili je to jako higijenski? 

8. “Jesi li probala vlastito mlijeko?” nakon čega slijedi "fuuuuj!" 

Osobe koje postavljaju ovakvo pitanje vjerojatno uopće ne razmišljaju (o ičemu) prije nego ga postave. 

9. "Još uvijek dojiš?" 

Mama koja je odabrala da doji vlastito dijete vjerojatno sama najbolje zna i kada će prestati dojiti. 

10. "Hoćeš li se pokriti?" 

Da se dojilje u javnosti osjećaju ugodnije pokrivene dok doje, vjerojatno bi to same napravile, zar ne?  Svaka mama ima različite preferencije i trebala bi učiniti ono što je najbolje za nju i njezino dijete. Ako je vama neugodno, imate slobodu izbora – odmaknuti se ili gledati u stranu. 

Zvuči poznato? 

grudi dojenje beba Možda te zanima... Kako trudnoća i dojenje utječu na izgled grudi? Roditelji Možda te zanima... Mamina poruka svima koji ne podržavaju dojenje u javnosti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.