Roditelji 01. kolovoza 2023.

7 stvari koje iznenade roditelje kad u obitelj stigne beba

Foto: Unsplash+

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema tog što se ne promijeni kad postaneš roditelj. S vremenom te promjene postanu normalne i na njih se privikneš, ali u prvom razdoblju kad se obitelj poveća mnoge te stvari mogu iznenaditi.

Svi će ti reći da dolazak bebe u obitelj sve mijenja. I to je uistinu tako. Bez obzira na to imaš li u obitelji ili među bližim prijateljima nekog tko ima malu bebu, bez obzira na to jeste li bili više ili manje u kontaktu s malim bebama, ništa vas zapravo i istinski ne može pripremiti za ono prvo razdoblje kad postanete roditelji. I to je u redu, jer nešto tako važno ne može proći bez uzbuđenja i iznenađenja.

No, ako ipak želite znati što bi se to točno moglo promijeniti u vašoj maloj obitelji, pokušat ćemo vam dočarati.

Među vama više nikad neće biti isto

Vas dvoje zaslužni ste za to divno stvorenje. I vaša je ljubav dio toga, ali sad kad vas je troje – ili više – više ništa neće biti isto. Stvari se mijenjaju na svakoj zamislivoj razini, a neposredno nakon poroda intimnost mnogima nije na pameti, pa nerijetko sve krene naizgled nizbrdo. I da, nikad više neće biti kao prije bebe, ali dobra je stvar da će s vremenom i uz puno strpljenja i razgovora biti još i bolje.

Bebe puno spavaju – ali ne ako su preumorne

Bebe mogu u prvim tjednima spavati i po 18 sati na dan. Čini se uistinu ohrabrujuće pročitati taj podatak. No, prije nego se poveseliš, imaj na umu da je to u idealnim uvjetima. Isto tako, imaj na umu da, sasvim suprotno svakoj logici koja će vam pasti na pamet, bebe će daleko teže zaspati i biti izrazito razdražljive ako su pretjerano umorne. Dakle, da, bebe moraju spavati – da bi mogle lakše zaspati.

Razina umora koju ćete osjetiti je nevjerojatna

Da, čak i ako beba spava 18 sati, to ne znači da će roditelji biti odmorni. Nikako. Beba jede, spava, kaka i tako neprestano – i noću. Naš organizam nije navikao na takav režim i raspored, niti je on prirodan odrasloj osobi, pa je umor koji možete osjetiti uz takvo (ne)spavanje jednostavno neopisiv. U takvom stanju vaše reakcije mogu biti neočekivane, pa nemojte zamjeriti niti sebi niti jednom drugom ako povisite ton ili se potpuno „raspadnete“. Budite podrška jedno drugom.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Život se mijenja u svakom mogućem pogledu

Kad postanete roditelji, nema povratka natrag. Nema kasnonoćnog ludovanja po kafićima, nema spontanih putovanja, nema promjena planova u posljednji trenutak. Dobro, barem ne na početku, kasnije ćete sve prilagoditi sebi, te svojim željama i mogućnostima.

Pregazit ćete mnoge „nikad neću“ tvrdnje

Prije nego izgovorite „nikad neću dopustiti da dijete spava s nama“ ili „nikad neću djetetu dati dudu“, promislite još jednom, pa to nemojte izgovoriti. Jer takve će vas se tvrdnje uvijek obiti o glavu. Ako ste ih već izgovorili ili kategorički tvrdili, znajte da ćete vrlo vjerojatno pokleknuti i napraviti suprotno.

Nevjerojatno se brzo možete priviknuti na „gadne stvari“

Imate problema s kakicom i mislite da se nikad, nikad nećete naviknuti na taj… miris? Ne brinite, za koji dan, možda tjedan, to će vam postati nešto najnormalnije. Bljuvkica, povraćanje, proljevi, hrpa sline… Sve, ali sve začas postane nešto potpuno normalno.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Trebat ćete pomoć – ne odbijajte ju

Zaboravite na ponos, zaboravite na tvrdoglavost, zaboravite na zamjerke nekima – jednostavno prihvatite pomoć. Žele vam skuhati ručak? Dobar vam tek! Nude se za pričuvati bebu dok odspavate? Beba će biti sasvim dobro, laku noć. Prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi, a ako treba i zatražite ju.

A dobro će vam doći i podrška dm-a za sve roditelje kojima je nedavno stigla ili stiže bebica. Naime, za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.1.2023. dm je pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonimaPaket za trudnice sadrži savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižicu s brojnim pogodnostima. Paket dobrodošlice za roditelje, pak, sadrži savjetnik za roditelje i bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižicu s bonovima.

Da biste preuzeli paket ne morate napraviti ništa komplicirano, niti će vam to oduzeti previše dragocjenog vremena jer paket možete preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a uz predočenje dm active beauty kartice. Osim toga, ako vam usput zatreba još nešto s polica dm-a, a kupnju obavite u razdoblju od 1.8. do 15.8.2023, za kupnju svih proizvoda vlastite marke dm-a (pa tako i proizvode dm marke babylove), uz prethodnu aktivaciju kupona, kupci ostvaruju 20x više bodova na svojoj dm active beauty kartici.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.