Roditelji Kolumne roditelja 25. ožujka 2019.

Kad bebu ne čekate sami, nego s velikom sekom, nova je dimenzija trudnoće

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon prvog iskustva, kada pročitaš milijun i jedan članak, ne znam koliko knjiga i misliš da si spremna na sve, znaš da to uopće nije tako i da nisi spremna na ama baš ništa

Što očekivati kad čekaš drugu bebu? Već i trudnoća je totalno drukčija. A kad bebu više ne čekaš sama, nego s velikom sekom, jedna je sasvim nova dimenzija trudnoće.

Iščekivanje novog bića koje će doći u vaš život, jedna je posebna priča, a kad ne znaš što te čeka, možeš se samo nadati da će sve biti prava laganica. Nakon prvog iskustva, kada pročitaš milijun i jedan članak, ne znam koliko knjiga i misliš da si spremna na sve, znaš da to uopće nije tako i da nisi spremna na ama baš ništa.

Možda te zanima... 9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete Trudnoća

Ni sva literatura ovoga svijeta, ni svi savjeti, bapske priče i pripreme ne mogu te učiniti spremnom na ono što slijedi. S Iskrom sam mislila samo da prođe porod, dalje će sve biti lako. Ali iako sam imala vatreni porod, na ono što je uslijedilo nakon njega nitko i ništa te ne može pripremiti. Samo se prilagodi i guraj dan za danom s novim iznenađenjima. Danas se, nakon skoro pet godina, kad spavam cijelu noć i imam veliku curu, pitam kako sam pobogu to sve izdržala. A sad nas čeka još veće veselje. 

Ta je priča s drugom trudnoćom pak još posebnija, kad bebu više ne čekaš sama, nego zajedno sa starijom i velikom sekom, što je potpuno nova dimenzija trudnoće.

Zadaće starije sveznajuće sestre

Iskra (4) je vijest o dobivanju braceka ili seke dočekala kao da se to podrazumijevalo cijelo vrijeme, samo je bilo pitanje vremena kad ćemo tako nešto objaviti. No odmah se izjasnila da bi radije seku, a želja joj se ispunila. Uskoro nam stiže još jedna curka, djevojčica koja će donijeti neizmjernu sreću u našu malu family. Tu pak kreću Iskrine zadaće starije sveznajuće sestre jer beba nema pojma o ničemu i ništa neće znati, a ona je svemu mora naučiti.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Prvo su počela ideje za imena. Njeni su prijedlozi bili Mela, Amolina, Đeni, Aviva i još neka, kako da se izrazim, zanimljiva imena.
No na kraju joj je, barem ona tako misli, nadjenula ime koje je mami, uz njeno ime, oduvijek bilo najdraže. Kako će se seka prezivati, kaže da još nismo odlučili. :)

A mama? Eh, uvijek sam se pitala kako je to imati drugo dijete, od kuda dolazi još tolika količina ljubavi koju ste dali prvom djetetu? Hoću li drugo voljeti isto toliko? Hoću li biti isto uzbuđena, sretna, entuzijastična, ali i uplašena, nestrpljiva, nesigurna Pravi je odgovor - ne. Neću strepiti svaki dan trudnoće, neću znati kolika joj je duljina bedrene kosti, neću čitati milijun članaka i savjeta što s bebom kada dođe jer sam sve to već prošla.

trudnica dijete Možda te zanima... Kada je najbolje vrijeme za bracu ili seku? Trudnoća

No kada je test pokazao plus i kada sam ju prvi puta vidjela na ultrazvuku, zaljubljena sam u to malo biće, u novi život, svoju drugu bebu, u malo srce koje kuca ispod mojeg. Obožavam svaki njen pokret, a bome je prava vježbačica i da, volim ju jednakom ljubavlju i jedva čekam da ju vidim,osjetim, poljubim i poželim joj dobrodošlicu. Sada pak imamo novu brigu koje s Iskrom nije bilo, a to je da bi naša mrvica mogla doći na svijet prije termina, ali nadamo se da ćemo izdržati što dulje. 

Za drugo dijete ne kupujemo sve što vidimo za bebe

Najgore je bilo prvih 12 tjedana trudnoće kada smo strepili smo i čekali, a dani su išli sporije nego ikad. Hoće li sve biti u redu, hoće li ostati s nama, samo da se nešto ne zakomplicira... To je vrijeme nekako prošlo, iako se strašno vuklo, napravili smo prenatalni test i odmah saznali da nam dolazi još jedna princeza. Od tada vrijeme leti i ljepotica će biti s nama vrlo brzo. Iskra kaže da će sigurno biti prekrasna, a najviše ju zanima hoće li imati kosu ili biti ćelava.

8 stvari koje su drugačije kad kući donesete drugo dijete

I da, druga je trudnoća, barem meni, drukčija i – teža. Teža je samim time jer je na leđima godina više, a i tu je i užurbani tempo i Iskra koja svakodnevno traži svoje i navečer se osjećam ko da imam 85 godina, boli me svaka kost, zateže u trbuhu i ne mogu ustati bez da mi netko pruži ruku. Iskra to naravno vjerno oponaša. 

Razlika je i ta što za drugo dijete ne kupujemo baš sve što vidimo za bebe, jer smo svjesni da nam velika većina svih tih stvari neće uopće trebati i da djetetu treba najviše ljubavi i naših ruku koje će ju nositi i tješiti. A za ostalo ćemo se snaći. Iskra u svom novom kimbaču nije prospavala ni jedan dan ni noć, a kako uskoro još i selimo, naša bebačica vjerojatno neće kimbač ni imati. 

Maja Belobrajdić Možda te zanima... Trebaju li stvarno bebi sve te stvari? Roditelji

Frendica i ja se znamo smijati mojim riječima kad sam joj rekla da ne kupuje kinderbet dok ne vidi kako će biti sa spavanjem. Naravno da me nije slušala jer s prvim djetetom misliš da moraš imati ama baš sve što se pojavi na tržištu. A sad kad se sjetimo naših krevetića koji miruju na tavanu, sve je jasno kao dan.

Mi smo od onih koji spavaju zajedno

Druga frendica koja nema dijete pita me – pa gdje će spavati? Meni je smiješno pa kažem tamo gdje ju stavim, na krevet ili kauč, ako bude sreće. Iskra je imala grčeve i noći prospavala na meni, a ja sam naučila spavati u polusjedećem položaju, dok je dane provodila isključivo na mojim rukama. (I tu mame usvajaju onu vještinu odrađivanja svih poslova jednom rukom).

Naravno da su svako dijete i roditelji drukčiji i poštujem svaku njihovu odluku, a mi smo od onih koji spavaju zajedno. Nema mi ljepšeg osjećaja nego kad me Iskra ujutro zagrli i snenim glasom kaže: 'Dobro jutro mama, dobro jutro seka.'

I dan danas se sjetim kad mi je prije poroda jedna poznanica rekla: 'Ma nije problem dijete naučiti da ode spavati u svoju sobu, veći je to problem roditeljima'. Naravno da sam mislila da priča gluposti i bila uvjerena da će moje dijete od prvog dana spavati u svom krevetiću, a s godinu dana u svojoj sobi. I evo nas, ima četiri godine i spava s nama. A kada dođe mala mišica, vjerojatno će svojevoljno otići u svoju sobu, jer redovno čepi uši kada neko dijete plače. 

Možda te zanima... 'Dijelimo krevet s petogodišnjim sinom i dosta nam je osuda' Vrtić

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album A naša druga curka, još se nije ni rodila, a već ju kod kuće čeka mali Albert Einstein. "Mama, seka ne bude znala kaj su to role, ma ona ne bude znala ni hodati", kaže mi Iskra prilikom rolanja. Budem ju ja naučila, dodaje. "Mama, dođi u kupaonu da seka vidi kako se peru zubi, kaže ujutro prije vrtića pa joj zorno pokazuje četkanje zubiju svom snagom". 

Seka se ne bude znala obući, mazati lice kremom, govoriti, pozirati, jesti, neće znati što je pekmez, što su špagete, gdje živimo.... A sve to će je naučiti Iskra koja je totalno ufurana u svoju novu ulogu starije sestre. 

Znam da joj neću moći pružiti toliko pažnje koliko sam mogla do tada

Pokušali smo joj objasniti da će bebačica kad se rodi samo cicati, spavati, kakati i plakati, no to je još više potkrijepilo njene slutnje da ona neće ništa znati pa će imati puno učiteljskog posla. 

Voli ona svoju malu seku, uvijek ju pozdravlja kad nekud ide i ljubi moj trbuh, već ju spominje kao dio obitelji i kad nabraja koga sve voli, obavezno spomene i bebu. I kao da zna da će se nešto promijeniti u njenom životu, postala je tatino dijete. Tata je njena utvrda i spas, a ona njegova princeza. 

djeca beba brat Možda te zanima... Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe? Vrtić

Kad dolaze odnekud i žure jer je mama sama, Iskra kaže da nisam sama jer imam seku u buši. Kao da je već na neki način posložila u svojoj glavici da će mama provoditi više vremena s bebom, a ona s tatom. Iako ne mogu ni zamisliti kako ću bez nje preživjeti nekoliko dana u bolnici nakon poroda, a kamoli da joj više jednostavno neću moći pružiti toliko pažnje koliko sam mogla do tada.

A možda je to samo klišej, vjerojatno nam s drugom djevojčicom dolazi niz novih i neočekivanih situacija kojima ćemo se opet jednog dana smijati jer su nas ponovo iznenadile. 

Nedavno je netko na Fejsu postavio pitanje što poručiti mamama koje čekaju drugo dijete. Jedan od odgovora je bio – gore je i teže  nego što zamišljate. Muž i ja samo se samo pogledali, bez teksta. Već sad strahujem, najviše od nespavanja i noćnih buđenja, no znam da mame s novom bebom dobiju i neku novu energiju s kojom mogu baš sve preživjeti. Uostalom, kako su svi, tako ćemo i mi, ništa novoga u svijetu, osim što nam stiže još jedna velika ljubav koju jedva čekamo. 

Možda te zanima... Druga trudnoća: Zašto je potpuno drugačija od prve? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar žena za sva vremena
    žena za sva vremena

    Čestitam... I sretno! Istina je, nećeš Iskri moći više biti posvećena 100%, ali vidjet ćeš, naći će ona načina da se uvuče u zagrljaj, ukrade pusicu, a kad ju uključiš u aktivnosti oko bebice, bit će najsretnija i stalno će to prepričavati... Ma samo uživajte. Sve će već doći na svoje

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.