Roditelji Mama zna najbolje 26. lipnja 2018.

Nesigurni ste? Ove situacije ne trebaju vas brinuti

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemam dovoljno mlijeka, moje dijete plače jer je gladno, ne dobiva dovoljno na težini... Prvi dani uz bebu brzo prolaze, osjećate se nesigurno i prestrašeno, ali zapravo nema razloga za zabrinutost

Dobili ste svoje prvo dijete, pa je razumljivo i očekivano da ste nesigurni te da imate puno strahova i pitanja. Možete se naći u ovih nekoliko situacija, koje ne predstavljaju razlog za veliku zabrinutost jer su vrlo uobičajene.

Nemam dovoljno mlijeka

Ako je dijete nervozno ili traži dojenje samo sat vremena nakon jela i usto ne napreduje u težini, prirodno je zabrinuti se dobiva li dojenjem dosta mlijeka. Teresa Pitman, stručnjakinja za dojenje, navodi nekoliko mogućih razloga. Moguće je da žena ima nedovoljno razvijeno žljezdano tkivo, s nedovoljnim brojem mliječnih kanala koji rastu za vrijeme trudnoće (pa je lakše s drugim i trećim djetetom), razlog mogu biti hormonalni ili endokrinalni problemi, prethodna operacija grudi (povećanje, smanjenje, piercinzi itd.), uzimanje kontracepcijskih tableta, ali i uzimanje određenih lijekova i nekih biljki (methergine, bromocriptine i velike količine kadulje, peršina i peperminta). Dijete može imati i anatomski problem sa sisanjem.

Također, vrlo učestalo dojenje može biti fizički naporno za mamu, ali ono pouzdano osigurava neprestano stvaranje mlijeka. Proizvodnji mlijeka mogu naškoditi i lijekovi koje ste dobili za vrijeme i neposredno nakon poroda, primjerice oni za anesteziju. Novorođenačka žutica može poremetiti bebin ritam spavanja, tako da se beba ne budi redovno za hranjenje. Sve u svemu, kad se očistite od svih lijekova (što može trajati i mjesec dana) i poradite na navedenim stvarima, problemi bi trebali biti riješeni.

Koliko često bebu trebam dojiti

U prvom mjesecu života dijete je normalno dojiti od 8 do 12 puta dnevno. Majčino je mlijeko lako probavljivo za dijete pa ga može uzimati često, za razliku od nadomjestka za mlijeko što ga koriste majke koje iz različitih razloga ne doje. Do drugog mjeseca života beba će sisati od 7 do 9 puta dnevno. Dok se ne uspostavi redovan ritam dojenja, dojenje treba biti „na zahtjev“, tj. kad je novorođenče gladno, što je obično u razmacima od sat i pol do tri sata. Ne bi trebalo proći više od 3 do četiri sata između dojenja, s time da se računa vrijeme kad je beba počela sisati. Vezano uz ovo, važno je dobro čitati znakove da je beba gladna. Najčešći su:

  • okretanje glave s jedne na drugu stranu
  • otvaranje usta
  • plaženje jezika, stavljanje ruku i šake na usta
  • pucketanje usnama kao da se siše
  • naslanjanje na majčine grudi

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Dojenje je bolno

Česta je pojava boli dok se dojke i bradavice ne naviknu na sisanje, vlaženje i dodirivanje. U slučaju prevelike nadraženosti kože bradavica nastaju promjene i ranice (ragade) koje mogu dodatno boljeti kad dijete sisa. Kako kažu stručnjaci, uzrok je nepravilan položaj djeteta prilikom dojenja, pa na to treba obratiti pozornost. Naime, pri pravilnom dojenju bradavica ide duboko u bebina usta, a ako to nije tako, bebin će jezik trljati ili pritiskati bradavicu i uzrokovati bol. Začepljen kanal, još jedan od mogućih uzroka boli, prepoznat ćete po bolnim, osjetljivim područjima kao da imate grudu pod kožom, a može se riješiti vrućim tušem ili vrućim oblozima i masažom kanala od njegova početka prema bradavici, potezom kao da praznite pastu za zube. Teži je poremećaj dojenja mastitis, upala prsa uzrokovana lošom drenažom ili infekcijom grudi, što može začepiti kanale i dovesti do temperature i groznice, pa je posjet liječniku obavezan.

Nema dobitka na težini

Dijete u rodilištu, a zatim i do dva tjedna boravka kod kuće stagnira ili čak gubi na težini. Tek nakon dva do tri tjedna ono će nadoknaditi svoju porođajnu težinu. Stoga nema razloga za zabrinutost što u tom pogledu ne napreduje onoliko koliko ste vi možda očekivali. Problem je tek ako dijete izgubi više od 10 posto težine koju je imalo pri porodu. Mnogi novi roditelji nemaju prikladnu vagu za novorođenče, pa im kao pokazatelji mogu poslužiti broj i sadržaj djetetovih potrošenih pelena u jednom danu.

Dijete dugo ne prestaje plakati

Ako bebu ljuljuškate, mazite i umirujete, a ona ne prestaje plakati i do tri sata u komadu, crvena je u licu, povlači noge prema sebi, postavlja se u fetalni položaj i trbuh joj je napet od plinova, moguće je da ima grčeve u trbuhu (kolike). Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji ta tegoba pogađa čak jednu petinu beba, a pojavljuje se najčešće između drugog i četvrtog tjedna. Uzroci nisu još posve poznati, ali se povezuju s činjenicom da djetetov nervni sustav u tom periodu još nije posve razvijen te s praksom da dijete guta prevelike količine zraka prilikom hranjenja, dakle pozornost valja usmjeriti na pravilnu tehniku hranjenja. Dijete treba dobro zahvatiti dojku, a kad se umori od dojenja, treba ga postaviti u uspravan položaj i pričekati da podrigne. Ne postoji lijek za kolike, ali taj period djetetu možete olakšati tako da:

  • izbacite iz svoje prehrane svu hranu koja bi mogla iritirati dijete (mliječni proizvodi, kofein, češnjak itd.)
  • ubacite u svoju prehranu suplemente koji osiguravaju optimalno stanje vašeg organizma tijekom dojenja kao što je Almagein prenatalni pripravak obogaćen omega-3 masnim kiselinama, folnom kiselinom, 5-MTHF, vitaminom D i željezom
  • pazite da se dijete ne prejede
  • nosite dijete u nosiljci da bude u okomitom položaju
  • uvedete dudu
  • umotate dijete u pokrivač da se utopli i osjeti sigurnim
  • položite dijete na svoja koljena s trbuhom prema dolje i masirajte mu leđa.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

Koliko god se za majčinstvo teoretski i psihički pripremali, ne možete se (i ne morate se) sa svim izazovima majčinstva nositi same. Prva i najvažnija adresa za ove i sve ostale medicinske probleme jest vaš pedijatar, no dragocjena vam mogu i iskustva mama koje su prošle ili prolaze kroz iste situacije i probleme. One vam mogu dati praktične savjete, utješiti vas i ohrabriti jer točno znaju kako se osjećate.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.