Roditelji 02. studenoga 2023.

Pedijatrica TikTokerica podsjetila na jednu istinu: ne razbolijevamo se od hladnoće

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ma koliko učili i naučili o načinu na koji funkcioniraju bolesti, virusi, bakterije i slično, često se teško odupremo mislima kako ćemo se prehladiti – zbog hladnoće. No, to nam je valjda usađeno u naše misli posebno na ovim područjima…

Zakopčaj se, prehladit ćeš se! Stavi potkošulju u hlače, da se ne nahladiš! Nemoj ne zaboravi kapu, hladno je vani, prehladit ćeš se! I tako dalje, i tako dalje. Propuh, hladan beton i ostale životne opasnosti naučili smo odmalena. I ma koliko učili biologiju, uvijek nam je u glavi da ćemo se od hladnoće – prehladiti. Čak i ako osvijestimo da hladnoća ne utječe na razbolijevanje, teško ćemo se suspregnuti da ne prenesemo to isto razmišljanje našoj djeci.

Možda te zanima... Kako ojačati imunitet i preduhitriti bolesti koje se nalaze na svakom koraku Vrtić

Zato je jedna pedijatrica koja je aktivna na TikToku odlučila još jednom reći kako je pogrešno misliti da ćemo se razboljeti ili prehladiti od hladnoće.

“Niste se razboljeli jer ste bili vani na kiši i bilo je hladno. Također, nije imalo nikakve veze s vjetrom ili nošenjem kape, ili nenošenjem čarapa ili nošenjem čarapa... Sve ima veze s virusom kojem ste bili izloženi,” kaže pedijatrica koja ima profil nazvan beachgem10.

U svom se videu ona čak ispričala bakama i tetama zbog tog što iznosi ove činjenice. „Svi su samo htjeli da stavimo što više stvari na svoje tijelo i da nam ne bude fizički hladno, ali to nema nikakve veze s razbolijevanjem”, rekla je, te dodala kako to ima veze s patogenima: "Uglavnom su to virusi, zatim neke bakterije, a puno rjeđe gljivice".

@beachgem10 Being cold by itself doesn’t cause people to get sick, even though all of our grandmas thought so #cold #myth #sick #virus ♬ original sound - Beachgem10

Ova je pedijatrica, ujedno i mama četvero djece, istaknula i ono što uglavnom i znamo, da imamo cijele sezone prehlada i gripa od kojih se možemo razboljeti, a iako je to uglavnom u hladnijim mjesecima, obično je puka slučajnost da ste bili na hladnoći nedovoljno odjeveni dok ste bili izloženi virusu. Ona također kaže da bi hladnoća potencijalno mogla stvoriti određeni stres našim tijelima koji zatim otežava našem imunološkom sustavu da se bori protiv bolesti, ali bolesti ne uzrokuje sama hladnoća.

"Još uvijek morate biti izloženi tom patogenu da biste se razboljeli", rekla je.

Ipak, čak i ona je pala pod jedan od utjecaja bakinih priča, pa zaključuje da je nije briga što govore dokazi i da pileća juha doista čini sve boljim.

Možda te zanima... 7 prirodnih lijekova protiv kašlja koje mogu koristiti i djeca Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.