Roditelji Sretna mama 07. kolovoza 2018.

Sve više djevojčica iz Hrvatske dobiva ime iz Harryja Pottera

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žensko ime Luna vratilo se u modu zahvaljujući serijalu o malom čarobnjaku. Na latinskom jeziku Luna znači Mjesec, a značenje je zadržala i na živim romanskim jezicima

Pottermanija svijet trese već više od 20 godina. Knjige se i dalje prevode, filmovi se gledaju i pregledavaju na desetke puta, otvoreni su brojni muzeji u čast malog čarobnjaka, a kolekcije proizvoda inspirirane njime još uvijek se prodaju u tren oka. Teško je i pojmiti da su suvremeni književni likovi iselili iz sigurnosti vlastitih stranica i uselili se trajno u kolektivnu memoriju čovječanstva. "Harry Potter" moderni je klasik, a pitanje je vremena kad će osvanuti i na domaćem popisu lektira. Na svjetskim popisima već odavno jest.

dječja imena Možda te zanima... Zlatna pravila kod odabira imena za bebu Trudnoća

Sedam romana i niz filmskih uspješnica oblikovali su naše tinejdžerske mašte pa naprosto ne čudi činjenica da ljudi nazivaju svoju djecu po likovima iz "Harryja Pottera". Samo neka od imena koja mogu biti inspirirana Potterom su Molly, Ranger, Victor, Orion, Trevor, Sybill, Remus, Ginny, Fire, Nev, Cyrus... Ali jedno žensko posebno se ističe. Navodno, u modu se vratilo upravo zahvaljujući samo serijalu o malom čarobnjaku.

Možda te zanima... 10 biblijskih imena koja ti mogu biti insipiracija za bebu, a imaju divno značenje Trudnoća

Žensko ime Luna postalo je popularno

Riječ je o ženskom imenu Luna. “Mislim da je lik Lune Lovegood usko povezan s povratkom ovog imena u modu'', tvrdi Linda Rosenkrantz, suosnivačica Nameberrya, popularne stranice za dječja imena. Lik Lune Lovegood pojavio se 2003. godine u romanu "Harry Potter i Red feniksa", a lik plavokose i plavooke male vještice stekao je brojne poklonike. Brojni obožavatelji mislili su da bi upravo ona trebala biti Harryjeva cura. U filmu iz 2007. godine utjelovila ju je glumica Evanna Lynch koja tvrdi da joj je taj lik obilježio karijeru.

Iako smo mislili da je serijal donio popularnost imenu samo u inozemstvu, iznenadile su nas i domaće statistike. Prema Acti Croatici, ime Luna bilo je najpopularnije od 2002. do 2006. godine, kada se rodilo oko 26 posto osoba ovog imena. Najpopularnija godina bila je 2006. Ne možemo ne uočiti da ipak postoji podudarnost. To su te godine!

Možda te zanima... Zašto mame tako često brkaju imena svoje djece? Roditelji

Popularno ime u Zagrebu, Splitu i Rijeci

U Hrvatskoj, većinom u Zagrebu, Splitu i Rijeci, živi trenutno oko petsto Luna.  Baš nam je drago zbog Lune. To nam je ime baš prekrasno i simbolično! Na latinskom jeziku Luna znači Mjesec, a značenje je zadržala i na živim romanskim jezicima. U rimskoj mitologiji, Luna je bila božica Mjeseca, a u 15. stoljeću za alkemičare je Luna značila srebro. Postoje pisani tragovi da je ime postojalo i u hebrejskom jeziku, ali temelji značenja koje danas ima ipak pripadaju latinskom. 

bebe Možda te zanima... Značenja najpopularnijih dječjih imena u Hrvatskoj Trudnoća

Da, djeca se nazivaju po likovima iz serijala romana (i filmova) o Harry Potteru. Ovo nas naprosto ne bi trebalo iznenaditi jer se djeca danas nazivaju i po Šeherezadi. Ne originalnoj iz "Tisuću i jedne noći", već onoj iz turskih sapunica. Kako god bilo, zbog J. K. Rowling i njene Lune Lovegood baš nam je drago. Vješta spisateljica svom je malom čarobnjaku i njegovim prijateljima uistinu zacementirala mjesto u povijesti čovječanstva.

Možda te zanima... 3 razloga za i protiv objave imena bebe prije rođenja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.