Roditelji Sretna mama 08. siječnja 2023.

Život je bolji s manje: 7 razloga zašto mame trebaju minimalizam

Foto: Guliver ;Iskreno pismo majke četvero djece o izazovima i majčinstvu prenosimo u nastavku.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama četvero djece riješila se viška stvari u svom životu i domu te je nakon toga postala sretnija žena. Tri godine poslije napisala je što joj se sve promijenilo u životu

"Kad ljudi razmišljaju o minimalizmu, mislim da većina njih ima sliku stana s jednim kaučom u dnevnoj sobi, bijelim zidovima, bez TV-a, igračaka i biljaka u kuhinji. To uopće nije poanta. Prije tri godine prihvaćanje minimalizma promijenilo mi je život i preobrazilo moje majčinstvo iz ljutnje i frustriranosti u sretan i lagan život bez stresa", piše mama Allie Casazza.

Mama je pronašla nov način za lakši i ljepši život u kojem je sve jednostavnije i bolje. "Zaljubila sam se u manje i nikada se više nisam osvrnula. Moj brak se drastično poboljšao, moja djeca su postala manje zabrinuta jer nisam vikala, više nema nereda gdje god pogledam oko sebe, a zatekla sam se kako sjedim na podu sa svojim sinovima i igram se s vlakićima, gledam stari film James Bond sa svojim mužem, kuham puno više i šetam sa svojom djevojčicom. Odjednom sam bila manje zauzeta i općenito bolji čovjek. Sve zato što sam se riješila stvari koje mi nisu trebale", dalje je napisala i navela zašto joj je život bolji od kada ima manje stvari.

Allie Casazza Možda te zanima... Evo što se dogodilo nakon što sam donirala sve igračke svoje četvero djece Vrtić

Zašto mame trebaju minimalizam?

1. Manje čišćenja

Dva dana u tjednu obavljam kućanske poslove: pranje rublja, čišćenje kupaonice, usisavanje i brisanje prašine. To je to. Ovo je moj stvarni život. Svaki dan perem posuđe, spremam krevete, kupim obuću i odjeću te igračke, ali to je to. Ne sjećam se da se moja mama ikada igrala sa mnom, a bila je savršena majka. Ali ona je morala prati rublje, čistiti kuću i obavljati kupovinu namirnica. Ne mislim da su čišćenje i frustracija dobar način da se provedu te dragocjene i kratke godine njihovog djetinjstva. Minimalizam mi je dao izlazi iz toga.

2. Uvijek spremna za goste

Moja kuća može biti i najgora, ali ja bih se i dalje osjećala dobro ako bi netko svratio. Zašto? Zato što jednostavno u našoj kući nema puno stvari koje bi mogle napraviti nered. To je tako divno oslobađajuće.

Možda te zanima... Mama šestero djece: Evo zbog čega je moja kuća uvijek čista Roditelji

3. Više vremena 

Stvarno živimo život koji želimo, vrijeme je u našim rukama i odlučila sam uklanjanjem viška stvoriti više vremena za sebe. Danas imam mnogo više slobodnog vremena za sebe u odnosu na vrijeme prije. Od tada imam dvoje djece više i radim od kuće, pa bih realno trebala imati manje vremena. Minimalizam, opet pobjeđuješ.

4. Uživam više u svom domu

Ne volim kuhati, ali volim biti u svojoj kuhinji. Volim pustiti glazbu i pripremiti ukusno, jednostavno jelo za svoju obitelj. Ne volim prati rublje, ali volim sjediti u svom dnevnom boravku dok se moja djeca igraju, a ja slažem odjeću. Minimalizam mi je dopustio da zaista volim svoj dom i uživam provodeći vrijeme u njoj bez da provedem sate i dane kako bih ga savršeno počistila (a onda bi to sve trajalo tri sekunde).

Možda te zanima... Kućanski poslovi koje djeca mogu raditi, a roditelji im ne dopuštaju Vrtić

5. Bolji bračni život

Možda ne vidiš vezu između minimalizma i braka, nisam ni ja, ali tu je i stvarno je jaka. Od kada sam postala minimalist, moj um je tako uredan i jasan, što me učinilo sretnijom osobom, ali i dostupnijom ženom. Moj muž ne može vjerovati koliko se više smijem, koliko sam bolja uopće, koliko ga bolje slušam i provodim vrijeme kvalitetnije s njim. Naša veza je snažnija i naša veza je poboljšana od kada smo se riješili viška stvari.

6. Mogu se igrati s djecom

Već sam dovoljno naglasila koliko je moj um jasniji i ja sam sretnija, slobodnija osoba, ali i ovdje se opet to uklapa. Zbog minimalizma slobodna sam mama koja se igra sa svojom djecom umjesto da govori "idi se igrati". Provodim puno vremena u dvorištu i udaram nogometnu loptu, plešem na Taylor Swift u dnevnom boravku i igram se s jednorozima. Vodim posao od kuće i to ne utječe na kvalitetu mog majčinstva jer ne trošim previše na pospremanje stvari.

7. Sretnija sam osoba

Ima puno više radosti u mom životu. Zapravo ne znam što bih drugo mogla reći o tome, osim što je život jednostavan, sladak i dobar, čak i kad prolazimo kroz nešto teško. Zato što je usmjeren na ono što je najvažnije.  

Možda te zanima... Poruka prijateljima i obitelji: Molim vas, nemojte mojoj djeci davati smeće Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.