Roditelji 01. veljače 2024.

U moru različitih stilova roditeljstva, za oko nam je zapelo – marshmallow roditeljstvo

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemamo svi iste stavove o roditeljstvu, niti se svi isto ponašamo u ulozi roditelja. I zato imamo toliko različitih stilova roditeljstva i najzanimljivije nazive za njih.

Postoji mnogo različitih vrsta roditelja. Svi mi imamo svoj način roditeljstva. Koliko roditelja, toliko stilova, otprilike. Nekako smo morali te razne stilove klasificirati, da nam donekle bude lakše prilagoditi se, pronaći se u tom ili znati kad se treba prilagoditi ili promijeniti.

Možda te zanima... Ovo je vjerojatno najgori roditeljski stil – mrze ga djeca, groze ga se stručnjaci Roditelji

Tako imamo cijeli niz stilova roditeljstva, često simpatičnih i vrlo znakovitih naziva. Jedan koji nam je privukao pažnju, prvenstveno zbog svog simpatičnog naziva je i marshmallow roditeljstvo. Kad bismo ga preveli, ne bi bio toliko simpatičan – roditeljstvo sljezovih kolačića. Zato ćemo ostati na – marshmallowima.

Marshmallow roditelji su zapravo, ukratko, roditelji koji odgajaju svoju djecu bez ograničavanja njihovih postupaka. Svaki roditelj ima izbor kako odgajati svoju djecu, naravno, ali činjenica je da je u silnoj želji da se ugodi djetetu vrlo lako pogriješiti. Ako smo, na primjer, previše snishodljivi ili popustljivi, to nas može učiniti marshmallow roditeljima. Claudia Sotelo, ravnateljica Centra za specijalizaciju u psihološkim studijama djece objasnila je što taj pojam znači.

Karakteristike marshmallow roditelja

U svijetu u kojem živimo ima mnogo i sve više marshmallow roditelja. Oni obično marljivo rade i njihov prihod im omogućuje da svojoj djeci daju što god ona požele.

Marshmallow roditelji su:

  • Obično u dobi od 30 do 45 godina
  • Dolaze iz vrlo strogih domova
  • Jedan ili oba roditelja su „mekani i slatki“ (poput marshmallowa)
  • Obično su profesionalci u svojim zanimanjima
  • U prosjeku imaju ono što bismo mi smatrali „razmaženom“ djecom
  • Ne utječu na navike svoje djece
  • Neuspjehe svoje djece ne toleriraju i skloni su ih svaliti na druge

Marshmallow roditelji nisu svjesni da njihov stil roditeljstva dovodi u opasnost budućnost njihove djece. „Marshmallow roditelj – bez obzira radi li se o majci, ocu ili oba roditelja – je roditelj koji je blag poput bombona, sladak u odnosu sa svojom djecom zbog nedostatka ograničenja. Svojoj djeci ne predstavljaju autoritet. To im otežava donošenje pravila ili postizanje poštivanja pravila,“ kaže Claudia Sotelo.

Nesvjesni najčešće toga, ovi roditelji izlažu svoju djecu riziku na mnogo načina. Kad postanemo roditelji, mislimo samo na to da želimo vidjeti svoje dijete sretno. Marshmallow roditelji vole kompenzirati i ugoditi. Međutim, mnogo puta te odluke mogu stvoriti posljedice u ponašanju djeteta.

Pokazivanje naših slabosti ili nemogućnost postavljanja granica može uzrokovati da se dijete odvoji od stvarnosti. Kod kuće su njihovi roditelji zadovoljni svime, ali stvarni svijet je sasvim drugačiji. Stoga, iako im želimo dobro, možda ozbiljno griješimo.

Kako odgoj bez ograničenja utječe na dijete

Dobre namjere marshmallow roditelja ne mogu se uopće osporiti. Obično su rezultat vrlo strogih domova, gdje su ih roditelji prekoravali zbog različitih stvari. Oni vjeruju da njihov stil roditeljstva razbija taj zastrašujući obrazac, tako da njihova djeca ne moraju prolaziti kroz isto što su oni prošli. Nažalost, krajnosti mogu imati neželjene posljedice.

Među glavnim lošim posljedicama su ove:

  • Djeca odgojena na ovaj način često imaju malo tolerancije za frustraciju. Ako ne dobiju ono što žele, sukobljavaju se i lako se razbjesne. Ovakav stav može dovesti do problema s roditeljima, učiteljima, prijateljima i obitelji.
  • Probleme ne mogu riješiti sami jer roditelji sve rade umjesto njih.
  • Tijekom puberteta njihovo ponašanje može izmaknuti kontroli. Prema stručnjacima, djeca čiji su roditelji marshmallow roditelji imaju veću vjerojatnost da će pasti u ovisnost.
  • Mogu patiti od poremećaja prehrane i/ili spavanja jer im roditelji dopuštaju da spavaju ili jedu u bilo koje doba dana. Ostale navike poput higijene također mogu biti neprilagođene.
  • Ne razumiju hijerarhiju, dakle, ne poštuju starije.
  • Djeca marshmallow roditelja znaju svoje slabosti. Vjeruju da se roditelje boje njihovog bijesa. Upravo zbog tog, često njima manipuliraju.
  • Nisu naučeni suočiti se sa stvarnošću. Zbog toga nisu uspješni u mnogim aspektima života.
  • Većina problema izazvanih njihovim ponašanjem nije vidljiva samo kod kuće. To otežava interakciju s drugima.
  • Imaju problema s radom u grupama što može utjecati na njihov uspjeh u školi.
Možda te zanima... Kad probaš nježno roditeljstvo, ali ne ide ti baš – uvjet ovog tate nasmijao nas je do suza Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.