Roditelji Zanimljivosti 26. veljače 2020.

Zaboravljeni organ: Zašto je važan i od čega nas čuva?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako imaš izrazito suhu i osjetljivu kožu, sklonu atopiji i alergijama, zanimat će te više o kožnom mikrobiomu, odnosno o sustavu mikroorganizama koji ti štite zdravlje, a uloga im je toliko važna da ih se naziva i "zaboravljenim organom"

Tvoj najveći organ prostire se na nevjerojatnih 1,7 kvadratnih metara, čini 18 % ukupne tjelesne težine i dom je za milijune, po zdravlje važnih, bakterija. Radi se, naravno, o koži koja ima važne zadatke - održava unutarnju temperaturu, pohranjuje energiju, štiti od prodora štetnih kemikalija i bakterija, ozljeda, alergena, ultraljubičastog sunčevog svjetla te služi kao organ dodira i komunikacije.

No kad govorimo o zaboravljenom organu, zapravo ne mislimo na kožu, nego na skup svih mikroorganizama koji žive u nama i na nama, odnosno kožnom mikrobiomu. Naime, da bi koža mogla obavljati sve svoje zadatke, važan je mikrobiom. Što je on, zašto je važan za zdravlje te kako ga sačuvati, pitali smo dr. sc. Nives Pustišek, specijalisticu dermatologije i venerologije. 

 | Author:

Dokaz da si jedinstvena

Mikrobiom je naziv za zajednicu svih mikroorganizama - bakterije, gljive, paraziti i virusi - koji žive u nama i na nama sa svojim ukupnim genetskim materijalom i molekulama koje luče. 

Svatko od nas ima u sebi i na sebi 1,2 do 2 kg mikroorganizama. Nevjerojatno je da je brojnost naših mikroorganizama 10 puta veća od broja svih naših stanica, objašnjava dr. sc. Pustišek.

Različiti organski sustavi (npr. usna šupljina, crijeva) imaju vlastiti unikatni mikrobiom. No mikrobiom se dodatno razlikuje i po regijama. Primjerice, postoji mikrobiom kože lica, spolovila ili stopala, ali razlikovat će se i onaj na koži desne ruke od lijeve ruke.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Mikrobiom kao "zaboravljeni organ"

O mikrobiomu čovjeka često se govori kao o zasebnom organu koji se naziva "zaboravljenim organom" i koji s kožom živi u simbiozi. Koliko je važna ravnoteža u takvoj simbiozi govore i istraživanja francuskog dermatološkog laboratorija La Roche - Posay koja su pokazala da svi organizmi unutar mikrobioma moraju biti u ravnoteži kako bi koža uopće mogla obavljati svoju osnovnu zaštitnu funkciju.

Kad dođe do neravnoteže (disbioze mikrobioma), dolazi do pojave atopijskog dermatitisa, seboroičnog dermatitisa, akne, psorijaze i brojnih drugih bolesti kože. Primjerice, ekcem (dermatitis) povezuje se s dramatičnim padom bakterijske raznolikosti, odnosno razvija se kad trećinu ekosustava mikrobioma kože preuzme bakterija Staphylococcus aureus.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako zaštititi svoj mikrobiom?

Dr. sc. Pustišek ističe kako je za zaštitu zdravog mikrobioma važno izbjegavati učestalo pranje, agresivna sredstva za pranje te se savjetuje koristiti medicinska sredstva za pranje koja ne narušavaju fiziološki pH kože. Moderna sredstva za njegu kože u svome sastavu sadrže i prebiotike čime pridonose mikrobijalnoj raznolikosti kože.

Istraživanja La Roche-Posay laboratorija pokazala su da nije dovoljno samo obnoviti zaštitnu barijeru kože za dugotrajno ublažavanje ekcema, nego je neophodno vratiti ravnotežu njenom mikrobiomu. Na osnovi tih istraživanja razvili su Lipikar Baume AP+M, inovativan balzam koji koži vraća lipide, djeluje protiv iritacije i svrbeži, a namijenjen je djeci i odraslima s iznimno suhom kožom sklonoj atopiji.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

S obzirom na to da je zdrav mikrobiom crijeva preduvjet i za zdrav mikrobiom kože, dr. Pustišek ističe i važnost zdrave prehrane, primjene probiotika i prebiotika. Stoga nam je izdvojila pet glavnih savjeta koji će nam pomoći u očuvanju zdravog bioma.

5 savjeta za zdrav mikrobiom:

  1. Izbjegavaj agresivna sredstva za pranje kože, koristi medicinske sindete čiji pH odgovara koži
  2. U njezi kože biraj dermokozmetiku koja jača mikrobiom kože i dovodi ga u ravnotežu
  3. Jačaj mikrobiom crijeva zdravom prehranom
  4. Koristi probiotike i prebiotike
  5. Vodi zdrav životni stil

Jedno je jasno, njegovati kožu znači brinuti se o cjelokupnom zdravlju. Zato nemoj okretati glavu kad sljedeći put na temu razgovora dođu bakterije jer suživot s njima ključ je zdravlja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.