Školarci Prehrana školarca 26. prosinca 2023.

Evo kako iskoristiti ostatke blagdanskog ručka...

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi radni dan nakon blagdana teško se vratiti u rutinu svakodnevnog života pa je svaka pomoć itekako dobrodošla, posebice ona u kuhinji. Upravo zato, donosimo ti sjajne ideje kako iskoristiti ostatke s bogatog blagdanskog stola.

Kada je u pitanju hrana, raskoš blagdanskog stola malo se s čime može mjeriti. Želiš li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje si vrijedno pripremala tijekom ovih blagdana, pečenja, priloge i deserte upakiraj u novo ruho i daj im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možeš zamisliti.

Purica ili neko drugo pečenje u kojem ste uživali za božićni ručak vrlo lako može postati sjajna pita bez dna. Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradiš li ga kratko na tavi na maslacu.

Ubaci sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješaj i dodaj začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno. Na vrhu tijesta napravi rupice kako bi pustila vlagu iz pite, a zatim premaži tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možeš posipati sezamom ili krupnom soli. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta i posluži uz sezonsku salatu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja.

Pripremit klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta ubaci ostatke mesa. Kada je pak u pitanju tjestenina, zaigraj se i pripremi raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.

Prilozi poput krumpira mogu postati sjajni njoki ili ih možeš pretvoriti u zapečeni pire krumpir punjen ostacima.

Sve što trebaš napraviti je pripremiti klasični pire krumpir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo ribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati. Pomoću slastičarske vrećice istisni dio pire krumpira u posudu za pečenje, u sredinu dodaj ostatke poput mesa i umaka pa istisni još malo pire krumpira kako bi prekrila punjenje. Sve zajedno stavit u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim peci na 200 Celzijevih stupnjeva 15 do 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slatkiše poput dizanih kolača najbolje ćeš iskoristiti dodaš li im tekućinu po želji kako bi ih učinila sočnijima. Za doručak umoči panettone u smjesu jaja i mlijeka pa pripremi slatki pohani kruh ili pak orahnjaču i makovnjaču natopi alkoholnim napitkom, stavi na dno čaše te sve zaokruži omiljenom kremom. Desert u čaši ukrasi čokoladom i karamelom i posluži hladnog.

Suhi kolačići postat će idealna podloga za cheesecake ili neki drugi brzinski kolač, no kako je njihov vijek uglavnom nešto duži, još uvijek imaš vremena uživati u tim hrskavim slatkim zalogajima.

Dobar tek!

Više recepata možeš potražiti na missGastro.

Možda te zanima... Prve kašice za bebe: 13 domaćih recepata za početak dohrane Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.