Školarci Prehrana školarca 25. srpnja 2018.

Lubenice - Sve što niste znali o omiljenom ljetnom osvježenju

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su znanstvenici nedavno objavili da je lubenica hranjivija ako je čuvana na sobnoj temperaturi, ipak je najukusnija kada je lagano ohlađena. Idealna je kao međuobrok za djecu, ali i za trudnice

Osim što je slatka i sočna, lubenica ima i niz zdravstvenih prednosti, ovo su neke od njih - pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, doprinosi zdravlju srca, može pomoći u mršavljenju, sprječava iscrpljenost i toplotni udar, smanjuje rizik od razvoja parodontnih bolesti te podržava zdravlje bubrega i probave.

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da to divovsko voće pripada skupini povrća iz porodice krastavaca. Prekrasna, crvena boja lubenice potječe od likopena, koji spada u karotenoide, a važan je zbog izrazitog antioksidativnog djelovanja, a time i dobrobiti za zdravlje djece. To je vrlo važno jer poništava djelovanje štetnih ultraljubičastih zraka. Osim toga, lubenica je i jedna od supernamirnica za djecu koju bi mališani što češće trebali jesti.

lubenica, dječak, ljeto Možda te zanima... Za djecu koja ne vole piti vodu: Koju hranu im ponuditi? Vrtić

U lubenicama se krije pravi izvor folne kiseline, neophodne za stvaranje krvnih zrnaca. Sadrži i ogromnu koncentraciju vitamina C, koji je odgovoran za imunitet. Zbog velike količine vode (92 posto) lubenica potiče bolji rad bubrega, a smatra se svojevrsnim čistačem organizma te ima veliku dobrobit kod urinarnih infekcija.

Iako su znanstvenici nedavno objavili da je lubenica hranjivija ako je čuvana na sobnoj temperaturi, ipak je najukusnija kada je lagano ohlađena. Idealna je kao međuobrok za djecu nakon kupanja, a može se ponuditi i s tvrdim sirom.

Osim što je predstavlja idealni međuobrok za mališane, i trudnicama se savjetuje što više uživati u ovom obožavanom ljetnom osvježenju. Naime, zbog visokog udjela vode, lubenica pomaže u smanjenu žgaravice, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidracije, a mineralne tvari mogu pomoći spriječiti moguću pojavu grčeva u mišićima.

Možda te zanima... Zašto trudnice trebaju jesti više lubenice? Trudnoća

Smoothie od lubenice

Sastojci: 3 šalice lubenice očišćene od koštica, pola šalice probiotičkog jogurta, 125 g, 6 kockica leda, štapić vanilije, po želji

Priprema: Očistite lubenicu od koštica Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte do homogene smjese.

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

domaci sladoled Možda te zanima... Ako dijete ne voli piti vodu, napravite mu domaći sladoled Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.