Školarci Prehrana školarca 09. siječnja 2014.

Zabavni recepti za zdravi 'junk food'

jela
Foto: Menart
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz naše knjige tjedna, 'Crveno, zeleno, jedi ispravno' u izdanju Menarta, donosimo vam pet recepata za neočekivane, zdravije verzije popularnog 'junk fooda': hot dog s bananom, pizzu s voćem, nemasni domaći pommes frites, zdravi hamburger i sladoled samo od jogurta! Knjigu ste mogli i osvojiti sudjelovanjem u raspravi ispod članka Voli li vaše dijete 'junk food'

knjiga | Author: Menart Foto: Menart

Zdrava hrana može biti zabavna!

Praktičan i zabavan obiteljski priručnik 'Crveno, zeleno, jedi ispravno' pedijatrice i specijalistice za pretilost djece Joanne Dolgoff, uz recepte za zdrava jela prilagođena djeci, donosi i informacije o pravilnoj prehrani, ideje za tjelovježbu te brojne savjete koji mogu olakšati proces zdravog mršavljenja. Posebnost ovog programa prehrane osmišljenoga kroz sustav prometnih svjetala – crveno (stani!), žuto (uspori!), zeleno (kreni!) – jest to što je prilagođen ne samo potrebama svakog djeteta nego i njegovim željama.

Dobitnici knjige tjedna!

Voli li vaše dijete 'junk food' i koliko često ga jede? Dva odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 9. siječnja do srijede 15. siječnja 2014. u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Crveno, zeleno, jedi ispravno' u izdanju Menarta.

Knjigu su osvojili Yoyo1 i majolina, a bit će obaviješteni i mailom. Čestitamo!

jela | Author: Menart Foto: Menart

Bananadog

Vrijeme pripreme: 3 minute

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 1 lagano pecivo (od bijelog
  • brašna ili integralno) za hotdog
  • 1 banana
  • 2 žličice pekmeza bez šećera

Priprema:

  • Razmažite maslac od kikirikija na pecivo.
  • Stavite bananu u pecivo.
  • Razmažite nezaslađeni pekmez po banani.

jela | Author: Menart Foto: Menart

Voćna pizza

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 10 – 15 minuta
Ukupno vrijeme: 25 minuta

Sastojci:

  • Integralno tijesto za pizzu s tankom korom, promjera 30 cm
  • 2 šalice nemasnog jogurta
  • Narezano voće (jabuke, grožđe, mango, dinja, jagode, borovnice)

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 230 ˚C.
  • Ispecite tijesto za pizzu.
  • Ostavite ga da se ohladi.
  • Premažite jogurtom.
  • Rasporedite na tijesto narezano voće.
  • Razrežite na pet komada.

jela | Author: Menart Foto: Menart

Pečene kriške krumpira

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Ukupno vrijeme: 35 minuta

Sastojci:

  • 4 krumpira (100 g svaki) – kombinirajte krumpir i batatu, po želji
  • 2 bjelanjka (nemojte ih miješati)
  • Biljno ulje
  • Mješavina začina bez soli, po želji

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 220 ˚C.
  • Narežite krumpir na kriške ili, ako želite pommes frites, na tanje prutiće.
  • Umočite kriške ili prutiće u bjelanjke i stavite ih na neprijanjajuću tavu na koju ste stavili malo ulja.
  • Začinite neslanom mješavinom začina i pecite 25 minuta ako su kriške, a 20 minuta ako je pommes frites, ili jednostavno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju

jela | Author: Menart Foto: Menart

Ukusna goveđa pljeskavica

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Ukupno vrijeme: 15 minuta

Sastojci:

  • 1/2 kg ekstra krte mljevene govedine (95% krtosti)
  • 1/4 šalice mljevenoga luka
  • 1/2 do 1 režnja češnjaka (po želji), protisnutoga
  • 2 žlice nasjeckanoga svježeg peršina
  • 2 žlice umaka od rajčice
  • 1 žlica umaka Worcestershire
  • 1 bjelanjak

Priprema:

  • U velikoj zdjeli vilicom pomiješajte sve sastojke.
  • Smjesu oblikujte u četiri pljeskavice debljine malo manje od 2 cm.
  • Pecite ih 5 do 6 minuta sa svake strane.
  • Stavite pljeskavicu na zagrijano pecivo, prekrijte salatom i rajčicom te začinite senfom ili kečapom.

jela | Author: Menart Foto: Menart

Ledeni jogurt na štapiću

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Ukupno vrijeme: 24 sata

Sastojci:

  • Voćni jogurt s manje masnoća
  • Nasjeckane jagode
  • Drveni štapići

Priprema:

  • U posudi pomiješajte jogurt i jagode.
  • Malu papirnatu ili plastičnu šalicu napunite mješavinom jogurta i jagoda; prekrijte aluminijskom folijom.
  • Umetnite štapić kroz foliju na sredini šalice i ostavite da se zamrzne preko noći.
  • Izvadite iz kalupa i uživajte.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.