Školarci 28. srpnja 2020.

Puštaš djetetu da samo bira što će odjenuti? Evo što na to kaže psiholog

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad krenu u školu, dječji stavovi o odijevanju sve više dolaze do izražaja, osobito prije polaska u školu, kad je dijete ljutito jer baš te tenisice ne želi taj dan obuti. I tu se javlja pitanje – trebamo li djecu poticati da se sama odijevaju ili je ipak bolje da tu odluku donesu roditelji?

Iako ih uglavnom do pete godine učimo navikama odijevanja, djeca nakon određene dobi počinju pokazivati interes o samostalnom odabiru odjeće i obuće. Istraživanje koje je provedeno među 1427 roditelja pokazalo je kako je 15% roditelja dozvolilo djeci da sama biraju odjeću kad su navršili pet godina, 12% s osam te 11% s napunjenih šest godina. No trebamo li zaista pustiti djecu da se samostalno odijevaju, upitali smo psihologicu Anitu Žerjav.

Poticanje kreativnosti i individualnosti

Odlukom o tome da djetetu dozvoljavaš da samo bira što će nositi, daješ mu priliku da bude različito i jedinstveno. Iako bi mu u nekim prilikama, poput vjenčanja ili odlaska u školu trebala sugerirati i objasniti zbog čega je važno pridržavati se kodeksa odijevanja, u svim ostalim situacijama poželjno je da dijete samostalno odlučuje o tome što će nositi.

Dopuštanje djetetu da samo bira odjeću osobito je dobro kad je dijete izbirljivo ili osjetljivo. Tako, primjerice, kad se ide u shopping, poželjno je da roditelj odabere troje sandale i onda dopusti djetetu da odluči koje mu se najviše sviđaju, objašnjava psihologica te dodaje da se ova metoda može prakticirati već od najranije dobi, odnosno od dobi kad je dijete dovoljno kognitivno zrelo jer tako dobiva osjećaj da ga se uvažava kao osobu.

 | Author: 24contenthaus/Westgate Foto: 24contenthaus/Westgate

Žuta tunika, Next / Donji dio trenirke, Baby Center, Cool Club 69,99 kn / Prsluk, Baby Center, Cool Club 189,99 kn / Tenisice sa šarenim detaljem, Next / Levi's bijele tenisice, Mass

Pritom ga potičeš da istražuje svoj stil i osobnost, ali i da se odupre pritisku ''uklapanja''. Tako ujedno razvija kreativnost jer mu odijevanje neće biti nepromišljen čin nego stvar o kojoj će morati donijeti odluku.

Manje svađe i više veselja

Premda je vrlo važno imati poslušnu i discipliniranu djecu, ona ne bi trebala odrastati u okruženju u kojem će biti kontroliran svaki aspekt njihova života jer tako neće moći učiti na vlastitim greškama. Također, kada djetetu dozvoliš da odjeću ili obuću odabere samo, to za njega može biti zabavna avantura. Svako novo odijevanje predstavlja novo iskustvo koje ga itekako može razveseliti, a posebice kad mu prepustiš da i u posebnim prilikama odabere što želi nositi, što mu pruža i osjećaj važnosti. No pritom ipak treba postaviti i neke granice.

U situacijama u kojima dijete želi odjenuti neku ljetnu robu, a vani je hladno, ili su u pitanju neki drugi neadekvatni vremenski uvjeti, onda mu treba dopustiti da odabere neki komad iz ponuđene robe te pritom objasniti zašto mora imati dugu odjeću - poručuje psihologica.

 | Author: 24contenthaus/Westgate Foto: 24contenthaus/Westgate

Žuta jaknica, Next / Majica s printom, Baby Center, Cool Club 54,99 kn / Roza majica s uzorkom, Baby Center, Cool Club 69,99 kn / Šarene tenisice, FRODDO / Ružičaste tenisice s motivom, Mass

Učenje odgovornosti prema novcu

Kako tvoje dijete bude postajalo starije tako ga možeš početi voditi sa sobom u shopping. Ovako možeš izbjeći sve one situacije u kojima odbija nositi neku majicu ili haljinu jer mu se ne sviđa, a bit ćeš sigurna da nisi bacila novac u vjetar jer roba neće samo stajati u ormaru. Isto tako, ovo je idealna prilika da ga počneš učiti odgovornosti prema novcu. Objasni mu kako postoje jeftinije i skuplje stvari te da bi trebalo uvijek napraviti balans kako bi imao novac za neku drugu stvar poput igračke. 

 | Author: 24contenthaus/Westgate Foto: 24contenthaus/Westgate

Haljina, s.Oliver 289 kn / Remen, s.Oliver 159 kn / Ružičaste tenisice s uzrokom, Ciciban / Kapa, s.Oliver 119 kn / Komplet majica i hlače, Idexe 129 kn / Tenisice, Mass, adidas

Shopping je najlakši kad je sve na jednome mjestu! Ako si u potrazi za shopping mekom koja ima raznovrstan izbor odjeće, obuće i modnih dodataka, ne samo za klince nego i roditelje, provjeri kakvu je ponudu pripremio Westgate Shopping City

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.