Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 5279 prikaza 09. lipnja 2018.

Znate li koje su dječje godine najstresnije za roditelje?

mama, kći
Thinkstock

Iako se čini da je vrijeme neposredno iza poroda najgore za roditelje, pogotovo za majke, zbog nespavanja i iscrpljenosti, pravo nezadovoljstvo dolazi puno kasnije

Zaboravite na tzv. "terrible twos" ili groznu drugu godinu djetetova života, kada prolaze nešto poput prvog puberteta. Američki profesori sa Sveučilišta Arizona State i Oklahoma State otkrili su da su roditelji pod najvećim stresom i osjećaju se najnesretnije u dječjim "tween" godinama, periodu između djetinjstva i tinejdžerskih godina. To su obično 11. i 12. godina.

Majke djece u toj dobi tada najčešće pate od depresije, puno više nego kada su im djeca tinejdžeri. 

djeca Možda te zanima... Nevjerojatne sličnosti između tinejdžera i dvogodišnjaka Školarci

"Mnogo majki nije svjesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dijete napusti svoje gnijezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dijete. Ne samo da neka djeca dožive velike hormonalne promjene u to vrijeme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama", ispričala je voditeljica istraživanja Suniyja Luthar. 

majka sin roditelj Možda te zanima... Je li normalno da se dijete srami roditelja? Školarci

Ženama otprilike u 42. godini počinje padati razina hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osjećati manje brižno i ponašati otresitije i prema djeci i prema partneru. No zadovoljstvo djecom obično raste kako djeca izlaze iz tinejdžerskih godina.

dijete djevojčica Možda te zanima... Što kad pubertet počne prerano? Školarci
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.