Školarci Škola 20. ožujka 2024.

Ovo je prijedlog praznika za sljedeću školsku godinu. Neki su nezadovoljni: 'U lipnju dišemo na škrge!'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ministarstvo je propisalo da nastavna godina počinje 2. rujna 2024., a završava 18. lipnja 2025. godine. Učenici koji polažu državnu maturu svoje srednjoškolsko obrazovanje završit će 23. svibnja 2025. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o početku i završetku nastavne godine, broju dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Ministarstvo je tako propisalo da nastavna godina počinje 2. rujna 2024., a završava 18. lipnja 2025. godine. Učenici koji polažu državnu maturu svoje srednjoškolsko obrazovanje završit će 23. svibnja 2025. godine.

Prvo polugodište trajat će od 2. rujna 2024. do 20. prosinca 2024., a drugo od 7. siječnja 2025. do 18. lipnja 2025. Nastava je planirana u 175 nastavnih dana, a za maturante u 160 nastavnih dana.

Jesenski odmor za učenike je 31. listopada 2024., a nastava počinje 4. listopada 2024.. Prvi dio zimskih praznika počinje 23. prosinca 2024., i traje do 3. siječnja 2025. Nastava počinje 7. siječnja.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače 2025. godine i završava 28. veljače 2025. godine, s tim da nastava počinje 3. ožujka 2025. godine. Proljetni praznici počinju 17. travnja 2025. i traju do 25. travnja 2025. Nastava počinje 28. travnja 2025.

Ljetni praznici počinju 19. lipnja 2025. godine, osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Možda te zanima... Zašto prvašići gube interes i motivaciju za školom i učenjem? Školarci

Nastavnici negoduju

Odluka Ministarstva tek je nekoliko dana aktualna, a već je izazvala žestoku reakciju nastavnika . Njihove kritike većinom su usmjerene datum završetka nastave. Većina ih smatra kako bi škola umjesto 18. lipnja trebala završiti pet dana ranije, odnosno, 13. lipnja.

"Svake godine školski kalendar se produžuje, kao i broj nastavnih sati i dana. Već nekoliko godina za redom učenici u 6. mjesecu sjede u učionicama ne radeći ništa od gradiva - gradivo koje se trebalo odraditi bude prebačeno. U slučaju da se gradivo odradi, učenici i dalje moraju tratiti vrijeme u školi. Školski kalendar i program bi se trebali uskladiti, a ne produljivati kako bi se nadoknadilo izgubljeno", napisao je jedan nastavnik.

"Nikako se ne slažem s prijedlogom Kalendara jer on ne ide na ruku dalmatinskim školama. Nekad je nastava započinjala sredinom rujna, a mi se sad sve vise približavamo 31. 8. I sami znate koliko na obali traje sezona. Većina škola ni nema klime, gradovi i mjesta su puna turista, a mi se kuhamo, dišemo na škrge i preživljavamo prva dva tjedna s potpuno dekoncentriranim učenicima koji sve što pitaju jest smiju li u WC puniti boce vodom, a potom u studenom i veljači - sjedimo kod kuće", napisala je jedna osoba u komentarima.

"Smatram da drugi dio zimskih praznika nije potreban, odnosno da bi se ti dani trebali preusmjeriti tako da se ili produže praznici za Božić, s obzirom da ionako prvi tjedan drugog polugodišta velik broj učenika ne dođe na nastavu zbog obiteljskih putovanja, ili da škola započne 9.9., umjesto 2.9. Smatram da drugi dio zimskih praznika nije potreban jer se učenici uhodaju u školsku svakodnevnicu i učenje te im praznici prekinu ritam, kontinuitet učenja i koncentraciju, da bi odmah nakon mjesec i pola išli ponovno na praznike. Tjedan koji je zapravo zamišljen za skijanje rijetko tko iskoristi, prema našim saznanjima više učenika ide i dalje na put prvi tjedan drugog polugodišta. Također, s obzirom da je dovoljno 175 dana nastave, škola može završiti u petak 13.6. Šesti mjesec je mjesec s visokim temperaturama, učenicima je teže koncentrirat se i pratiti nastavu pod takvim uvjetima, osobito ako škola nema klime, što je naš slučaj, a vjerujem da nažalost nismo jedini", napisla je jedna osoba u komentarima. 

Školski kalendar s praznicima za 2024./2025. možete komentirati na javnom savjetovanju.koje je otvoreno u razdoblju od 14. ožujka do 13. travnja 2024. godine.

Možda te zanima... Sve veći trend odgode upisa djece u osnovnu školu - nedostaju im emocionalna i socijalna zrelost te jezične vještine Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.