Školarci Zdravlje osnovnoškolca 02. studenoga 2018.

Mama upozorava: Dječje disanje kroz usta može ukazivati na mnoge probleme

Foto: Facebook/Melody Yazdani
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Disanje kroz usta nije normalno i ima dugoročne posljedice na zdravlje. Kada dijete diše kroz usta, mozak i tijelo ne dobivaju dovoljno kisika', objasnila je mama Melody

Mama Melody Yazdani napisala je pismo na Facebooku kako bi ukazala roditeljima na probleme sa spavanjem kod djece i na što trebaju obratiti pozornost. Njezinom osmogodišnjem sinu Kianu zbog apneje u snu skoro je bio dijagnosticiran ADHD

"Želim vam nešto reći, a vjerojatno nikad niste čuli za to. Dobro pogledajte ovu fotografiju koju sam objavila i pročitajte priču", obratila se Melody roditeljima te objasnila da djeca ne bi trebala disati kroz usta tijekom spavanja niti kada su budna. 

Do ovog otkrića došla je nakon što se njezin osmogodišnji sin Kian borio s problemima kod kuće i u školi cijeli niz godina, a bio je testiran i na ADHD. Sve dok jednom nije došao na pregled kod stomatologa koji je primijetio nešto čudno s vezi s njegovim zubima i pitao je škripi li Kian noću zubima.

Škripanje zubićima kod djece Možda te zanima... Zašto djeca škripe zubićima u snu? Evo što kaže stomatologinja Vrtić

ADHD i poremećaji spavanja imaju iste simptome

"Naišla sam na članak koji je promijenio naš život. Objasnili su povezanost ADHD-a, poremećaja spavanja i disanja kroz usta. Svaka riječ u članku zvučala je kao Kain i onda sam ga odvela pedijatru", kaže mama. Kako navodi u svom pismu saznala je vrlo važne informacije. "Disanje kroz usta nije normalno i ima dugoročne posljedice na zdravlje. Kada dijete diše kroz usta, mozak i tijelo ne dobivaju dovoljno kisika. Ova smanjenja razina kisika noću utječe na kvalitetu spavanja i sposobnost mozga da se odmori. Kada su usta otvorena jezik se ne odmara na pravilnom mjestu. S vremenom to može dovesti do pogrešnog razvoja gornje čeljusti, guranja čeljusti prema naprijed, problema s govorom i nepravilnim zubima. Udubljena donja čeljust također može zatvoriti dišne putove i doprinijeti razvoju apneje u snu kod djece. Onda tijelo budi dijete što rezultira uznemirenim spavanjem", objašnjava dalje mama.

Možda najvažniji nalaz za zabrinutu mamu bio je da ADHD i poremećaji spavanja imaju iste simptome. Srećom, nakon ovog otkrića, Kian je dobio primjeren tretman, sada mu je dijagnosticirana apneja i sinusitis. Liječenje je još uvijek u početnoj fazi, ali mama je uvjerena da su na pravom putu. "Vidimo potpunu promjenu u ponašanju. Nema više ispada bijesa, nema fiksacija i velike su promjene. Nema izvješća o njegovom ponašanju u školi, njegov apetit je puno bolji i više nije izbirljivac", napisala je dalje.

Možda te zanima... 4 situacije kad buđenje po noći nije dio dječjeg razvoja Vrtić

Evaluacije spavanja prije dijagnoze ADHD-a

Neurolog W. Christopher Winter slaže se da treba biti oprezan s dijagnozom ADHD-a. "Mislim da kod nijednog djeteta ne bi smio biti dijagnosticiran ADHD bez da se naprave evaluacije spavanja. Svakako bi se to trebalo uzeti u razmatranje. Sve što utječe na dječji san što može stvoriti pospanost sljedeći dan", objasnio je Winter za Yahoo Style

Simptomi i tipovi ADHD-a kod djeteta: Kako ih razlikovati

Djeca ne pokazuju znakove pospanosti na isti način na koji pokazuju odrasli. "Izgledaju kao hiperaktivni i čine stvari kako bi to pokušali suzbiti. Mnogi od njih su vrlo nepažljivi i pogrešno se ponašaju. Kada se djetetu dijagnosticira ADHD, često mu se daje stimulans poput Adderalla koji će pomoći u maskiranju simptoma. Ali niste riješili problem nego ga samo prikrili", dalje objašnjava Winter, autor knjige "The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How To Fix It". 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kate4141

    Dr.Agbazara ist ein großartiger Mann, dieser Arzt hilft mir, meine Geliebte Jenny Williams zurückzuholen, die vor 1 Jahr mit mir Schluss gemacht hat und vor ein paar Tagen kam er zu mir zurück und bat sie mit Hilfe dieser spirituellen Kräfte zurück zu akzeptieren. Also, wenn Sie Hilfe in jeder Situation im Leben brauchen, kontaktieren Sie ihn per E-Mail über: ( agbazara@gmail.com ) oder rufen Sie / WhatsApp  +234 810 410 2662

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.