Školarci Zdravlje osnovnoškolca 08. prosinca 2022.

Streptokok A uzrokuje upalu grla, ali kako postane poguban za djecu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo već odavno da je streptokokna upala grla nešto što se mora rješavati antibiotikom, te da je streptokok grupe A nekad teško iskorijeniti. No, nismo ga se nikad ovoliko bojali

Paniku je među roditeljima lako dići, to nije tajna. Nekad je ona opravdana manje, nekad više, a nekad uistinu nije. No, panika koja se posljednjih tjedana širi Velikom Britanijom, a sad i Irskom, čini se itekako opravdana. Devetero je djece u Velikoj Britaniji preminulo zbog zaraze streptokokom grupe A, koja je u svojoj osnovi – bakterijska upala grla, a sumnja se i da je još jedna smrt djeteta u Irskoj također uzrokovana istom bakterijom.

Možda te zanima... Mama boli me grlo'': Kako spriječiti česte streptokokne upale grla kod djece? Vrtić

Kako je došlo do ovog broja i kako je nešto što se već godinama najnormalnije liječi antibioticima postalo uzrok smrti djece, stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti. Ono što je činjenica jest da je u svim smrtnim slučajevima došlo do ozbiljnih komplikacija ove upale. Pa što se onda događa?

Što je streptokok A?

Grupa A streptokoka je cijeli niz sasvim uobičajenih bakterija. Štoviše, mnogi od nas imaju ih u grlu i na koži, ali to ne dovodi do bolesti. No, streptokok A može uzrokovati cijeli niz infekcija, od kojih su neke slabije, neke ozbiljnije. To su uglavnom infekcije na koži, mekom tkivu i u respiratornom traktu. Streptokoki grupe A mogu uzrokovati upalu krajnika (tonzilitis), upalu ždrijela (faringitis), šarlah, impetigo i celulitis (bakterijsku infekciju kože i potkožnog tkiva).

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Streptokok postaje posebno opasan kad postane invazivan. To se može dogoditi ako osoba koja je zaražena bakterijom iz skupine A streptokoka ima otvorene rane kroz koje bakterija uđe u tkivo ili oštećenja u respiratornom traktu nakon virusne bolesti, a može biti opasan i kad osoba ima zdravstvenih problema zbog kojih joj je smanjen imunitet.

Ovakve su infekcije u pravilu vrlo rijetke i vrlo rijetko rezultiraju smrću. No, ove je godine taj broj nešto porastao u Velikoj Britaniji, posebno kod djece mlađe od 10 godina, te je uzrokovao čak devet, a možda i 10 smrti djece.

Što se događa?

Na to će pitanje stručnjaci tek odgovoriti, ali zasad se odgovor nitko ne usudi dati. Je li uzrok u činjenici da je ove godine uistinu velik broj virusnih infekcija respiratornog trakta, i to takvih koje se ponavljaju, te time otvaraju put streptokoku, to ćemo tek doznati. Činjenica je da se družimo daleko više nego posljednje dvije godine i da smo u te dvije godine bili daleko manje izloženi virusima i bakterijama, a čini se da to kroz slabiji imunitet sad dolazi na naplatu. No, službeno se mišljenje još uvijek ne zna. Ali se zasad zna da se ne radi o nikakvom novom ili nepoznatom soju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Stručnjaci u Velikoj Britaniji ističu da su slučajevi zaraze invazivnim streptokokom skupine A u porastu još od 2016. godine, s osjetnom stankom protekle dvije godine. No, brojke izgledaju dosta zabrinjavajuće. Kod djece u dobi do 10 godina bilo je u razdoblju od 2017. do 2019. godine u prosjeku 0.5 slučajeva na 100,000 djece. Ove je godine ta brojka dosad 2.3, što zvuči dosta više. U skupini od 5 do 9 godina brojka je iznosila 0.3 u istom razdoblju ranije, a ove je godine 1.1. U zimskoj sezoni s 2017. na 2018. godinu u Engleskoj je umrlo četvero djece u sobi do 10 godina od ove infekcije.

U početku zaraze teško je vidjeti je li dijete uistinu tako loše da moraš posumnjati na nešto ozbiljno. Simptomi zaraze streptokokima skupine A su vrlo uobičajeni:

  • Bolno grlo
  • Groznica
  • Temperatura
  • Bolovi u mišićima

Iako nam se u posljednje vrijeme znatno povisio prag tolerancije na paniku zbog raznih viroza, te iako kod nas još nema razloga za paniku zbog ovih infekcija, možda bismo ipak trebali vjerovati roditeljskom instinktu i odvesti dijete liječniku u nekim situacijama, a to su:

  • Ako je djetetu sve lošije
  • Ako ne jede ili jede puno manje nego inače
  • Ako je djetetu suha pelena duže od 12 sati ili pokazuje znakove dehidracije
  • Ako ima temperaturu 38 (dijete mlađe od 3 mjeseca), odnosno 39 (dijete starije od 3 mjeseca)
  • Ako je dijete toplije nego inače kad mu dodirneš prsa ili leđa, te je znojno
  • Ako je dijete jako umorno ili iritabilno

Postoje i situacije u kojima je potrebno odmah potražiti hitnu pomoć, a u ovim slučajevima to trebaš napraviti:

  • Ako dijete otežano diše – može se javiti zvuk nalik roktanju a možeš primijetiti i uvlačenje trbuha u području ispod rebara
  • Ako dijete radi stanke između udisanja
  • Ako su djetetu koža, jezik ili usnice plave
  • Ako dijete ne možeš probuditi ili ono ne može ostati budno

Kako spriječiti zarazu?

Zaraza streptokokima skupine A širi se bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, i to kapljicama koje se šire kašljem ili kihanjem, ili pak putem otvorene rane. Ono što možeš učiniti, osim izbjegavanja zaraženih osoba, jest pranje ruku i higijena respiratornog trakta. To smo već naučili dok nam se milijun puta ponavljalo u pandemiji Covid-a, ali to je isto ono što može spriječiti zarazu streptokokima skupine A.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ono što je također važno je naglasiti da je bolesti kojima je uzročnik invazivni streptokok skupine A važno liječiti antibioticima. Iako nam nisu svaki put dragi, iako ih nekad dobijemo i kad ne treba, pa s oprezom gledamo na svaki recept koji ih propisuje, kod ovih infekcija je jako bitno liječiti ih antibioticima. U Velikoj Britaniji je, primjerice, najčešće riječ o šarlahu.

Panika, naravno, nije dobra ako je prekomjerna. No, da je potrebno biti na oprezu ovdje je sasvim opravdano reći. Ono što je važno naglasiti je: vodi se roditeljskim instinktom. Ako vidiš da je djetetu stvarno loše, odvedi ga hitno liječniku.  

Streptokok kod djece najčešće uzrokuje gnojnu anginu (bakterijska upala grla) i šarlah (gnojna angina uz osip po tijelu). Možda te zanima... Streptokok kod djece i trudnica: Simptomi, uzroci i liječenje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.