Trudnoća Beba u trbuhu 22. ožujka 2022.

Prekrasna dječja imena inspirirana proljećem

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odabir imena za bebu jedan je od najslađih zadataka koji budući roditelji trebaju obaviti. Puno je opcija, a na izbor utječe tradicija, obitelj, mjesto gdje živiš... Ako očekuješ proljetnu bebu, kao inspiracija ti može poslužiti najljepše godišnje doba - proljeće.

Iris

U grčkoj mitologiji Iris je glasnica bogova i njen simbol je duga. Ovo ime ima značenje "Ona koja je sretna", "Osoba koja je lijepa kao cvijet", "Ona koja je radosna i svijetla kao duga“.  Neke teorije govore da je ime Iris porijeklom od imena cvijeta (kod nas poznat i kao perunika), koji je lijep i mirisan.

Ljiljana, Lili

Etimolozi smatraju da je ime Ljiljana, dolazi od cvijeta ljiljan, a prije svega iz težnje roditelja da svojim kćerima daju ime koje je lijepo, nježno i ljupko. Prema drugoj teoriji, ime je porijeklom iz engleskog jezika, izvedenica je od ženskog imena Lilian/Liliana, i opet ima značenje prefinjeno, lijepo, dražesno, čudesno, predivno. 

Možda te zanima... Koja će imena za bebe biti najpopularnija 2020. u Hrvatskoj? Trudnoća

Neven, Nevena

Potiče iz vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po cvijeću. Po narodnom običaju izbor cvjetnog imena predstavlja izraz roditeljske želje da dijete bude prije svega lijepo, nježno, milo, ljupko i prefinjeno. Neki etimolozi smatraju, da je ime Nevena porijeklom od glagola “venuti”, a kome je dodana negacija, pa se doslovno Nevena smatra složenicom “ne” + “venuti”, i prevodi se kao – ona koja ne vene; ona koja je vječno mlada.

Latica

Ime latinskog porijekla. Nastalo od latinske riječi laetitia što znači veselje, radost, ljepota

Vesna

Ime slovenske boginje proljećа, a rođena je da donese sreću i radost. Značenje imena Vesna, odnosi se na curice koja su "rođene da donesu ili sreću ili radost",  kao i na "onu djecu koja su oličenje topline i svjetlosti".

Možda te zanima... 7 zanimljivosti o proljetnim bebama: One su prave noćne sove i mali kreativci Beba

Maja

U rimskoj mitologiji Maja je obično povezivana s boginjom "Maia Maiestas“ što znači "Maja uzvišena“. Ona je bila kći Fauna, a važila je i kao boginja proljeća, prirode, biljaka, plodne zemlje. Po njoj je nazvan i peti mjesec u godini, mjesec maj.

Vito, Vid

Ime latinskog porijekla izvedeno od riječi "vita", što znači "život".

Goran

Staro slavensko ime. Vjeruje se da simbolizira osobu koja je ili "snažna i stasita“ ili da pak izvorno vodi porijeklo od imenice "gora“ a što znači šuma, planina. Sinonim je golemosti i snage.

Možda te zanima... 10 prekrasnih tradicionalnih imena koja zaslužuju staru slavu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.