Trudnoća Beba u trbuhu 03. veljače 2024.

Trudnice moraju češće drijemati. Znaš li da postoji znanstveno opravdanje za to?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije tajna da su trudnice ipak nešto umornije od onih koji - ne nose dijete u svojoj utrobi. No, šalu na stranu, znanstveno je dokazano da bi one i trebale što šešće spavati, jer popodnevni san jako dobro utječe na zdravlje njihovih beba

Pa dobro, tko ne voli malo "ubiti oko" tijekom dana? Da, da, znamo da ima onih kojima to nije nešto što bi redovito radili, ali oni koji vole dremuckati popodne ne mogu se načuditi ovima drugima kojima to nije uopće opcija. No, čak i ti kojima to nije ni na kraj pameti mogli bi promijeniti mišljenje (i potrebu) - u trudnoći. 

Čak i ako inače niste osoba koja voli drijemati preko dana, to se zna promijeniti u trudnoći, posebno tijekom trećeg tromjesečja kada trudnice osjećaju veći umor nego inače. No, znaš li da postoji i znanstveni dokaz koji potiče buduće mame da 'sklope oči' tijekom dana

Možda te zanima... 5 stvari s kojima se bore trudnice u trećem tromjesečju Trudnoća

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Sleep Medicine, trudnice koje redovito drijemaju imaju manje šanse roditi dijete s malom porođajnom težinom, manjom od 2.4 kilograma. Niska porođajna težina povezana je sa zdravstvenim komplikacijama tijekom djetinjstva i odrasle dobi, poput bolesti dišnog sustava i hipertenzije. Zbog toga, drijemanje ne samo da vam pomaže 'preživjeti' poslijepodne već ima neke potencijalno velike koristi za dugoročno zdravlje vaše bebe.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naime, istraživači su analizirali podatke više od 10 000 trudnica te saznali kako su buduće majke koje su redovito drijemale oko 60 do 90 minuta tijekom dana, imale 29 posto manje šanse roditi dijete s malom porođajnom težinom od onih koje nisu spavale preko dana. Također su saznali da je drijemanje do barem pet dana u tjednu smanjilo vjerojatnost niske porođajne težine za 22 posto. 

Što bebina porođajna težina zaista sve otkriva?

"Ovo istraživanje je još jedan pokazatelj važnosti sna za zdravlje budućih mama i njihovih beba. Trudnoća je poput testa na stres koji pokazuje kakve zdravstvene probleme biste mogli imati kasnije, stoga je važno već sada tome pridati pažnju", rekla je dr. Suzanne Karan, čiji tim istražuje povezanost između bebine porođajne težine i majčinih navika spavanja. 

Možda te zanima... 7 razloga zašto trudnice ne mogu spavati i kako si pomoći Trudnoća

Ako vam ovo ne zvuči dovoljno uvjerljivo, imajte na umu da je trudnički umor uzrokovan fizičkim i hormonalnim promjenama kroz koje vaše tijelo prolazi tijekom trudnoće. Uz to, spavanje tijekom noći često može biti isprekidano zbog čestih odlazaka u wc i fizičkom nelagodnošću tijekom trećeg tromjesečja. I dok je novo istraživanje otkrilo kako najveće koristi imaju mame koje su spavale više od sat vremena dnevno, čak i 20 minuta dnevno može pomoći vašoj energiji, stoga - samo naprijed i drijemajte bez trunka krivnje!

Vodič za spavanje tijekom trudnoće: Izazovi i rješenja

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.