Trudnoća 21. travnja 2024.

Je li matcha prah sigurna zamjena za kavu tijekom trudnoće?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obožavaš finu kavu, ali sad kad si trudna ne želiš piti previše kofeina? Matcha prah se često koristi kao zamjena za kavu, odnosno zdravija varijanta kave i mnogi kažu da je uistinu dostojna zamjena. No, je li potpuno sigurno piti matcha čaj u trudnoći?

Mnoge trudnice se već u samom startu odluče kloniti kofeina što je više moguće. No, dok neke uspiju, drugima baš i nije lako, pa traže što vjerodostojnije zamjene za kavu. Jedna od popularnih i zdravih opcija je svakako matcha prah, od kojeg se može pripremiti kava ili čaj. Jer, naime, i matcha sadrži određenu dozu kofeina, ali je ona daleko niža nego kod kave.

Čak i kad se koristi kao zamjena za zeleni čaj, koji najčešće dolazi u vrećicama, matcha je bolja varijanta jer je to prah dobiven od lišća zelenog čaja, pa i kad se pije bez mlijeka ima kremastiju konzistenciju, što će mnogima odgovarati. Sve u svemu, matcha je izvrsna alternativa kavi i zelenom čaju s niskim sadržajem kofeina.

Je li matcha sigurna tijekom trudnoće?

Iako i matcha prah sadrži određenu dozu kofeina, definitivno je sigurna za korištenje tijekom trudnoće, potvrdili su nutricionistici, što će razveseliti mnoge trudnice. Dok šalica običnog zelenog čaja ima oko 30 mg kofeina, matcha je prirodno koncentriranija i različiti brendovi i baristi također mogu koristiti različite koncentracije.

Dakle, količina kofeina u porciji matche može biti između 30 i 80 miligrama.

Budući da stručnjaci ističu da bi trudnice trebale smanjiti unos kofeina na manje od 300 mg dnevno, a preporuča se da ta količina ipak bude ispod 200 mg dnevno. Zato je važno čitati etikete kad kupujete matcha prah, pitati ako pijete u kafiću i uzeti u obzir veličinu porcije.

Iako se ranije govorilo o tome da pijenje zelenog čaja može utjecati na sposobnost apsorpcije folne kiseline, koja je važan vitamin za razvoj fetusa, posebno u ranim mjesecima. Prema studiji provedenoj na gotovo 7000 žena diljem Sjeverne Amerike koju je provelo Sveučilište u Bostonu, sve dok unosite manje od tri šalice matche dnevno, to trebalo biti prihvatljivo za organizam trudnice.

No, osim količine kofeina, važno je imati na umu kako se konzumira – jer može se piti sa šlagom ili raznim aromatiziranim sirupima, a tada to prestaje biti zdrava zamjena za kavu, te postaje desert. Što, opet, nije ništa loše, nego je važno istaknuti da o tom trebaju razmisliti trudnice koje imaju visok šećer ili gestacijski dijabetes.

Prednosti matche u trudnoći

Ako u trudnoći i dalje namjeravate konzumirati kofein, proizvodi od zelenog čaja prilično su dobar način za to. Listovi zelenog čaja, naime, prirodno su puni antioksidansa koji mogu smanjiti upalu – na primjer one natečene gležnjeve. Osim tog, ovaj kremasti čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja ne samo da potiče opuštanje, već pomaže držati vas budnima, a bez snažnih učinaka i posljedica kofeina koji muče kavopije.

Moglo bi biti mudro, ako ikako možete, zadržati tu naviku pijenja matcha kave ili čaja i nakon rođenja jer bi tako organizam mogao biti spremniji na sve izazove koje sa sobom nosi briga za novorođenče.

Zeleni čaj je siguran za trudnoću u umjerenim količinama. Još uvijek sadrži umjerenu količinu kofeina, pa ćete se morati držati jedne ili dvije šalice dnevno i izbjegavati slatke dodatke. Iako je matcha čaj siguran za većinu trudnica, uvijek se treba posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što napravite promjene u prehrani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.