Trudnoća Liječenje neplodnosti 27. listopada 2020.

Može li hormonalna neravnoteža utjecati na tvoju plodnost?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doznaj koji su ključni hormoni na koje trebaš obratiti pozornost ako sumnjaš da neravnoteža hormona utječe na tvoju sposobnost da zatrudniš

Nema ništa frustrirajuće nego čekati iz mjeseca u mjesec da se pojave one dvije ružičaste linije na testu za trudnoću. Borba s neplodnošću može biti srceparajuće i iscrpno iskustvo, ali u mnogim slučajevima rješenje može biti jednostavnije nego što misliš, a jedna od stvari koja može utjecati na tvoje šanse da zatrudniš jesu neuravnoteženi hormoni

Ključni hormoni koji utječu na plodnost

Iako je istina da ljudsko tijelo ima mnoštvo različitih hormona, samo nekoliko je glavnih, onih koji mogu utjecati na tvoje šanse da zatrudniš. U nastavku teksta navest ćemo neke od ključnih hormona na koje trebaš obratiti pozornost ako sumnjaš da neravnoteža hormona utječe na tvoju sposobnost da zatrudniš. 

FSH je najvažniji hormon za plodnost. FSH folikul stimulirajućeg hormona odgovoran je za održavanje pravilnosti ciklusa i stvaranje zdravih jajašaca.

LH ili luteinizirajući hormon, hormon je koji se mjeri u setovima za predviđanje ovulacije kod kuće (OPK). LH je hormon koji poručuje tvojem tijelu da oslobodi jaje koje je spremno za oplodnju.

Možda te zanima... Kako rade LH trakice i ovulacijski testovi za utvrđivanje plodnih dana? Trudnoća

AMH, koji se naziva i anti-Mullerov hormonom, odgovoran je za održavanje nezrelih jajašaca koje tvoje tijelo ima. 

Progesteron je ključni hormon u pripremi tijela za trudnoću. Nazivaju ga i "majkom svih hormona." Progesteron je hormon koji je obično kriv prilikom opetovanih pobačaja. Razdražljivost, bolne i osjetljive dojke, napet i bolan trbuh samo su neki od simptoma nedostatka progesterona.

Prolaktin je hormon koji upravlja proizvodnjom mlijeka, ali također je i ključni igrač u osiguravanju redovitog ciklusa, što je bitno pri pokušaju začeća.

T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) su hormoni štitnjače i imaju veliki utjecaj na mogućnost trudnoće. U stvari, dr. Elena Villanueva kaže da "štitnjača, ženski reproduktivni organi i nadbubrežne žlijezde su povezani. Ako postoji problem sa štitnjačom ili nadbubrežnom žlijezdom, trudnoća može postati izazov. Dobra vijest je da je test hormonalne neravnoteže za disfunkciju štitnjače ili nadbubrežne žlijezde može otkriti probleme koji se u većini slučajeva mogu lako popraviti. Mnoge žene otkriju da kad se štitnjača vrati u normalu, one lako zatrudne." 

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

Uzroci hormonske neravnoteže

Sindrom policističnih jajnika stanje je koje pogađa između 6 i 12% žena, navodi CDC. Glavni simptom sindroma policističnih jajnika su neredoviti menstruacijski ciklusi, tj. zbog hormonskog disbalansa ne dolazi do redovnih ovulacija, a samim time je i teže postići trudnoću. Jedan od načina liječenja je hormonskom terapijom regulirati cikluse i nakon prekida uzimanja kontracepcije ponekad dođe do spontanih ovulacija i mogućnosti zatrudnjivanja, navodi Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije.

policistični jajnici Možda te zanima... Policistični jajnici i planiranje trudnoće Trudnoća

Neki od ostalih uzroka hormonske neravnoteže:

  • dob
  • određeni lijekovi
  • alergije na hranu
  • izloženost određenim kemikalijama
  • dijabetes
  • dojenje
  • tumori
  • stres
  • poremećaj prehrane

Simptomi hormonske neravnoteže

Ako pokušavaš začeti više od nekoliko mjeseci, a inače si zdrava, možda je došlo vrijeme da razmisliš i provjeriš razinu hormona. U nastavku ti donosimo popis simptoma koji mogu ukazivati na hormonsku neravnotežu:

  • neredoviti menstrualni ciklusi
  • akne
  • vrući valovi
  • učestalo i prekomjerno znojenje
  • debljanje
  • smanjenje želje za seksom
  • gubitak kose
  • problemi s probavom
doktor, žena Možda te zanima... Imam povišene hormone, hoću li moći imati još djece? Trudnoća

Kada provjeriti razinu hormona

Svaka je žena različita, što može teško odrediti kada je vrijeme za poduzimanje akcije. No općenito, dr. Jungheim sugerira da ako nisi začela nakon 6-12 mjeseci pokušavanja, ako su tvoji ciklusi potpuno neredoviti i nepredvidivi, ili ako imaš simptome policističnih jajnika se trebaš javiti doktoru.

Koliko vam je trebalo da zatrudnite?

Hormoni se mogu provjeriti u krvi, urinu i slini. Svaki od navedenih načina ima svoje dobre i loše strane. Od navedenih, hormonski test krvi najtradicionalnija je metoda.

Prirodni načini kojima možeš svoje hormone uvesti u normalu:

  • smršavjeti, ako imaš prekomjernu težinu
  • održavati zdravu prehranu
  • izbjegavati stres
  • pobrinuti se da dobivaš dovoljno sna
žena zabrinuta Možda te zanima... Mogu li zatrudnjeti uz bolesnu štitnjaču? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.