Trudnoća Planiranje trudnoće 02. listopada 2018.

Koliko seksualnih odnosa treba u jednoj večeri za začeće?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Godinama su muškarci savjetovani da ograniče seksualne aktivnosti kako bi povećali šanse za trudnoću. Međutim, došlo je vrijeme da promijenimo taktiku', izjavio je kineski liječnik

Parovi koji pokušavaju imati dijete mogli bi imati velike koristi ako se odluče imati seksualne odnose dva puta u istoj večeri, i to ne samo zbog očitih razloga. Sperma koju muškarac izbaci tri sata nakon što je već ejakulirao može povećati uspjeh začeća za 30 posto. Ovo otkriće kineskih znanstvenika proturječi mitu da muškarcu treba između 24 i 36 sati da se povrati optimalna količina spermija, izvještava Daily Mail.

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

Znanstvenici su u dva navrata prikupili uzorke sjemena od 250 muškaraca - par sati i par dana nakon ejakulacije. Potom je istraživački tim koji vodi dr. Da Li iz bolnice Shengjing usporedio broj spermija u uzorcima te njihovu brzinu kretanja. Otkrili su da su spermiji koji su stvoreni par sati nakon ejakulacije imaju najviše proteina koji ubrzavaju kretanje spermija te im olakšava spajanje spermija s jajnom stanicom.

Seks i u neplodnim danima povećava šansu za začeće

U drugom dijelu eksperimenta testirano je 500 parova koji su se pripremali za potpomognutu oplodnju. Znanstvenici su tražili od muškaraca da daju uzorke sjemena nekoliko dana ili manje od tri sata nakon posljednje ejakulacije. Nakon što su prikupili spermu od muškaraca oplodili su jajne stanice te ih ugradili u ženske partnerice.

sperma spermiji | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Naši podaci pokazuju da parovi s relativno normalnim parametrima sperme trebaju imati česte seksualne odnose za vrijeme ovulacije. To bi moglo jako utjecati na širenje obitelji", dodao je. Istraživanje je objavljeno u magazinu Molecular & Cellular Proteomics.

Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata?

Zaključili su da je sperma uzeta par sati nakon ejakulacije daje 30 posto više izgleda da se na svijet donese dijete. Kod klasične umjetne oplodnje samo trećina oplođenih jajnih stanica rezultira zdravom bebom. "Godinama su muškarci savjetovani da ograniče seksualne aktivnosti kako bi povećali šanse za trudnoćom. Međutim došlo je vrijeme da promijenimo taktiku", izjavio je dr. Li.

seks par Možda te zanima... 5 savjeta za začeće poznate stručnjakinje za plodnost Trudnoća

Kako se spermij kreće?

Sperma je vitalna u ljudskoj reprodukciji, a jedan od bitnih faktora koji utječu na začeće je pokretljivost spermija. Kako bi se spermiji brže i bolje kretali, evolucijski su stvorili rep koji se naziva flagelum. On ima kritičnu ulogu u sposobnosti spermija da se kreću i na kraju se spoje s jajnom stanicom. 

Flagelum se sastoji od 1000 građevnih sastojaka, uključujući strukture poznate kao tubuline - duge cijevi na kojima su pričvršćene  molekule nazvane motorni proteini. One povlače i savijaju repove spermija, što im omogućava da plivaju. Kretanje repa pokreće mitohondrij, elektrana stanice, koja proizvodi svu potrebnu energiju.

seks, ovulacija, začeće Možda te zanima... Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti Trudnoća

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • laka

    Pozdrav, moje ime je Derci Lyne, iz novog dresa, SAD. bio sam zaliha u mom ljubavnom životu i braku već dugi niz godina dok nisam upoznao prijatelja koji mi je rekao o crnom magičnom hramu, oni pružaju rješenje za sve astrološke probleme kroz moj crni magijski hram Spells   BLACK MAGIC SPELLS Rješenje problema bez djece Liječenje raka proširenje muškog penisa Vratite svog partnera natrag sa 100% ljubavi rješenje za neizlječive bolesti Rješenje financijskog problema rješenje razvoda braka Sve vrste rješavanja problema astrologija Kontrolirajte svog ljubavnika u ruci vashikaran Rješenje problema života u braku Crne čarobne čarolije Kontaktirajte me na moj e-mail: dr.nosakhare@gmail.com možete ga dodati i na uslugu Whats-app: +2349083639501

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci