Trudnoća Porođaj 21. listopada 2023.

6 porođajnih briga i strahova kojih se trudnice trebaju riješiti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Zapamti, ne trebaš ništa dokazivati. Učini ono što je ispravno za tebe, opusti se i prepusti jer prije nego trepneš, imat ćeš svoju bebu u naručju', piše mama koja je prošla četiri poroda

Jessica Cushman Johnston mama je četvero djece, a na svom blogu Wonderoak podijelila je nekoliko savjeta za sve buduće mame.

Možda te zanima... Strah od poroda je strah od nepoznatog - kako ga savladati? Trudnoća

Drage trudnice koje uskoro čeka porod,

Imam četvero djece i prošla sam kroz četiri poroda. Želim vam reći najvažniju stvar u cijeloj priči: Vi to možete! Jake ste i sposobne. Znam da ćete se brinuti, zamarati i stresirati oko puno stvari i znam da je lakše reći nego napraviti, ali oko nekih stvari se zaista ne trebate brinuti, a ovo su samo neke od njih:

1. Torba za rodilište i druge male stvari

Jedna od njih su sitnice, primjerice - torba za rodilište. Što god da zaboravite, dat će vam u bolnici ili ćete naknadno nabaviti. Prvo sam vam mislila reći da uzmite samo donje rublje, ali čak i to dobijete u bolnici. jednostavno se nemojte zamarati tim sitnicama, nisu toliko bitne.

trudnica, porod Možda te zanima... Sve što trebaš znati o pucanju vodenjaka Trudnoća

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Golotinja

U prvoj trudnoći, dosta sam se brinula oko tog dijela poroda. Uz to, zadnjih mjesec dana nisam ni mogla vidjeti kako stvari izgledaju dolje pa nisam baš bila upoznata sa stanjem. Ali, kada sam prvi puta rađala, upoznala sam se sa svojom unutarnjom hipijevkom. I bilo je odlično! Čak me i sestra pitala: "Želite li se pokriti?", na što sam ja samo uputila pogled koji govori 'što je uopće odjeća?'

3. Raditi to 'pravilno'

Dvije moje prijateljice bile su ekstremno nedramatične oko porođajne boli. Jedna od njih obično voli planinariti pred porod, a druga je slučajno rodila svoju bebu u autu. Ali, zašto to pišem? Zato jer sam ponosna na njih i one su ponosne na mene. Mi žene smo ratnice koje donose ljude na svijet i vi ćete to učiniti na svoj način koji će biti 'najpravilniji' za vas. Ne trošite vrijeme na uspoređivanje, sada i zauvijek. Svaka od nas ima svoj način, moj je uključivao čips i psovke...i nula planinarenja. 

Tri najveća straha u trudnoći

4. Velika nužda

Postoji jedna vještina koju sestre i babice nikad ne spominju: neprimjetnost. Sestre, primalje i liječnici su nindže čišćenja, a ovo će biti jedan od onih trenutaka kada ćete se pretvarati da se ništa ne događa. Nešto slično kao kad prebrzo popijete punu čašu vina. Sve je okej, dobro sam...

Također, provest ćete sljedeće dvije godine čisteći tuđu guzu tako da - svemir vam duguje. Ali, svejedno, ovim putem se ispričavam sestrama na svojim porodima. 

5. Plan poroda

S obzirom da sam četiri puta rodila, svjesna sam koliki sam pritisak vršila samu na sebe da rodim na određen način, barem prva dva puta. Čemu planirati? Ionako ništa nije išlo po planu. Prvi puta sam imala sestru koja se ponašala kao da ispunjavam neke dokumente na šalteru, a ne kao da rađam. A, drugi puta sam uzela epiduralnu koju uopće nisam planirala uzeti. 

porod, tata, partner, bolnica, trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ali, ono najvažnije? Nisam podbacila. Što hoću reći? Napravite plan, ali dajte samoj sebi dopuštenje donositi odluke usput. Vjerujte procesu, vjerujte medicinskom osoblju, a najviše vjerujte sebi. Nećete podbaciti, to se ne može dogoditi.

Možda te zanima... Koliko porod boli? Mame opisuju porođajnu bol Trudnoća

6. Mogućnost epiduralne

U svoja četiri poroda, jednom sam rodila prirodno, drugi puta s epiduralnom, jednom s epiduralnom koja nije djelovala i jednom prirodno, ali s Pitocinom. Nisam rodila carskim rezom iako sam bila blizu tome na četvrtom porodu, ali imam puno prijateljica koje jesu. 

Ono što želim reći je da su svi porođaji prekrasni i savršeni i neuredni i teški. Moji su bili i predvidljivi i nepredvidljivi i puni razočaranja i uzbuđenja. Ali, bili su moji i iskreno, ne bih mijenjala ništa. Meni su sveti jer predstavljaju trenutke u kojima mi se cijeli svijet promijenio. 

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Zapamtite, ne trebate ništa dokazivati. Učinite ono što je ispravno za vas, opustite se i prepustite jer prije nego trepnete, imat ćete svoju bebu u naručju!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • yepali

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci