Trudnoća Porođaj 05. srpnja 2023.

Fotografija pokazuje zašto je pupčana vrpca toliko čudesna

Foto: Instagram/lovewhatmatters
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da je pupčana vrpca puno više od dijela koji povezuje plod s posteljicom pokazuje nevjerojatna fotografija koju je podijelila jedna doula

Jesi li znala da normalna pupčana vrpca ima tri krvne žile? Dvije arterije i jedna vena. Puno ljudi misli kako je pupčana vrpca samo 'cijev' koja prenosi nutrijente njihovoj bebi. Međutim, iz fotografije koju je podijelila doula Kayla Hadfield na svojoj stranici Intricately Woven Birth Services, jasno možemo vidjeti kako je pupčana vrpca puno složenija od toga!

novorođenče Možda te zanima... Rezanje pupčane vrpce i uzimanje krvi za pohranu Trudnoća

Vena nosi oksigeniranu krv bogatu hranjivim tvarima do fetusa i dvije arterije, kojima teče deoksigenirana krv te otpadne tvari (poput ugljičnog dioksida) kroz posteljicu i u tvoj krvotok kako bi se odbacile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LoveWhatMatters.com (@lovewhatmatters) on

Pupčana vrpca ulazi u plod preko abdomena, u točki u kojoj će nakon odvajanja nastati pupak. Unutar ploda pupčana vena ide dalje prema jetrenim vratima (porta hepatis), gdje se grana na dva ogranka. Jedan od tih ogranaka se spaja s jetrenim vratima, koja nosi krv u jetru. Drugi ogranak (poznat kao ductus venosus) zaobilazi jetru i ulijeva se u donju šuplju venu, koja nosi krv prema srcu. Dvije plućne arterije granaju se iz unutarnje ilijačne arterije i odlaze s obje strane mokraćnog mjehura u pupčanu vrpcu, da bi na kraju otišle u posteljicu. 

Možda te zanima... Čudo s poroda: Rijetka fotka pupčane vrpce s čvorom Trudnoća

Nakon porođaja, te vene se same zatvaraju. Arterije se prve zatvore zbog mišića kojima su okružene, a zatim se zatvara pupčana vena kako bi se oksigenirana krv vratila bebi iz posteljice. 

Na samom porodu, posteljica sadrži jednu trećine bebine težine, a odgađanje rezanja pupčane vrpce nekoliko minuta omogućuje da se krv preko pupčane vene prenese bebi.

Prednosti odgođenog rezanja pupkovine

Primalja Erika Spirić iz Hrvatske udruge za promicanje primaljstva objašnjava prednosti odgođenog rezanja pupkovine:

"Nakon rođenja djeteta pupkovina nastavlja pulsirati. Vrijeme koje je potrebno da pupkovina prestane pulsirati se individualno razlikuje, može trajati i više od pet minuta. Neprerezana pupkovina djetetu pruža dodatni kisik dok se srce i pluća prilagođavaju promjeni disanja, od onog u vodenom okruženju putem kojeg je dobivalo hranu iz majčina krvotoka, na okruženje u kojem se pluća moraju širiti i početi udisati zrak. Dok pupkovina još pulsira novorođenče bi trebalo biti na majčinu trbuhu ili u njenom naručju dok oboje prolaze najduhovnije promjene u svojim životima. Do rezanja pupkovine, to je posljednja veza majčina tijela s djetetom. Fiziološki prvo bi se trebalo dogoditi rođenje, kontakt majke s djetetom i tek onda rađanje posteljice. Ranim klemanjem pupkovine (od 0-30 sekundi) novorođenče ostaje bez 54-160 ml krvi, a povećan je i rizik od anemije u djetinjstvu. Ako se pupkovina klema kasnije (od 4 minute do prestanka pulsiranja) dolazi do transfuzije krvi prema djetetu sa stvaranjem depozita oko 50 mg željeza, što prevenira kasnije anemije."

Možda te zanima... Ostavljaju posteljicu s bebom i do 10 dana nakon poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.