Trudnoća Porođaj 199 prikaza 11. siječnja 2017.

Lijekovi na porođaju mogu ga produžiti

porod
Thinkstock

Epiduralna anestezija značajno smanjuje bol 10 do 12 minuta nakon što je ubrizgana, međutim lijekovi mogu i produžiti porođaj

U istraživanju provedenom nad 278 rodilja njih 0,91 posto izjavilo je da je osjetilo visok stupanj boli, iako samo 9 posto njih nije koristilo analgetike. Međutim, lijekovi ipak pomažu. Tridesetdvogodišnja prvorotkinja primila je epiduralnu anesteziju prije nego što su počeli jaki porođajni bolovi i kaže da je njezin porod bio poput pražnjenja crijeva. Međutim, žena od 29 godina koja je primila tu vrstu anestezije tek na polovici porođaja tvrdi: "Na skali od jedan do pet, porođajni bolovi su deset"

Kako ublažiti bol?

Epiduralna anestezija značajno smanjuje bol 10 do 12 minuta nakon što je ubrizgana. Međutim, ona zna i produžiti porođaj, a ponekad se ukaže potreba za porodom vakuumom. Ako se želite poroditi bez analgetika, svaka pomoć vam je dobro došla, a od koristi su tople kupke, hipnoza, masaža i tehnike disanja'Dvaput sam rodila bez boli zahvaljujući akupunkturi'

Ukoliko je došlo do pucanja vagine ili epiziotomije, bol se najčešće povlači nakon 2 do 3 tjedna. Rana će vas kasnije boljeti, ali ne onoliko koliko biste očekivali. Je li epiziotomija na porodu stvarno potrebna?

"Ginekolog mi je rekao da se ne brinem zbog rane i bio je u pravu", kaže 32-godišnja žena koja je nedavno rodila. "Taj dio tijela više mi je ličio na svježu modricu nego na zastrašujuću ranu kakvu sam zamišljala", dodala je. Liječnici će vam možda preporučiti i laksativ ili sredstvo za omekšavanje stolice, kao mnogo tekućine da biste poslije poroda bolje praznili crijeva.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.