Trudnoća Porođaj 26. srpnja 2022.

Mogu li vrućine uzrokovati prijevremeni porod?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je otkrilo iznenađujuću vezu između visokih temperarura i prijevremenog poroda

Obrati pozornost na vremensku prognozu. Previše vrućine moglo bi rezultirati ranijim porodom, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu Epidemiology.

Kanadski su istraživači pregledali evidenciju 219.319 živorođenih u odnosu na temperaturu i otkrili da su toplinski valovi (definirani kao temperature iznad 32 stupnja C četiri do sedam dana zaredom) povezani s 27 posto većim rizikom od ranijeg poroda, u usporedbi s umjerenim vremenskim uvjetima. Znači, trudnice koje su bile izložene ekstremnoj vrućini dulje vrijeme vjerojatnije su rađale u 37. i 38. tjednu, za razliku od uobičajenih 40 tjedana.

Možda te zanima... 3 faktora koja mogu smanjiti rizik od prijevremenog poroda Trudnoća

"Trudnoća postaje fizički izazovnija dok se približavate terminu", kaže Nathalie Auger, dr.med., istraživačica na Odsjeku za socijalnu i preventivnu medicinu Sveučilišta u Montrealu i autorica studije. Razmislite o toplini kao dodatnom stresu na već iscrpljeno tijelo: "Fizički stresovi - poput topline - imaju veći utjecaj na 37. ili 38. tjedan, nego ranije u  trudnoći", kaže dr. Auger.

Iako se 37 tjedana može činiti dovoljno blizu, posljednjih nekoliko tjedana u maternici važni su za razvoj tvojeg djeteta. Mozak, pluća i drugi organi još uvijek sazrijevaju i pripremaju se za život izvan maternice.

prehrambene navike junk food hamburger Možda te zanima... Nezdrava prehrana prije trudnoće: prijevremeni porod? Trudnoća

Želiš li 'nositi' bebu cijeli termin? Drži se hladnog što više možeš. Dr. Auger sugerira i da piješ puno vode i ostaneš u hladovini ili klimatiziranim prostorima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.