Trudnoća Porođaj 16. kolovoza 2018.

Zašto mama liže novorođenče na porođaju?

Foto: Facebook/Badassmotherbirther
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mnogi od nas imaju poriv za lizanjem, ali mu se odupru, a taj instinkt je evoluirao u mirisanje bebe, snažno ljubljenje i blisko držanje', kaže doula Cruz

Pisali smo o 'kupanju' beba rođenih carskim rezom u vaginalnoj tekućini, kao i odgođenom pranju novorođenčeta te ostavljanju posteljice povezane s bebom i do nekoliko dana nakon poroda, a nakon što se Internetom proširila fotografija na kojoj žena liže svoje novorođenče, postavlja se pitanje odakle dolazi ovaj trend. Fotografiju je snimila Ludy Siqueira, fotografkinja za majčinstvo, a objavila ju je doula i edukatorica za porođaj Flor Cruz na Instagramu i tada je priča postala viralna.

Fotografija je "sirova" jer prikazuje mamu koja je upravo rodila, a radi nešto što izgleda potpuno instinktivno - liže svoju bebu. (Treba napomenuti da mama stoji pod tušem što znači da je bebin verniks već opran). U svom postu, doula Cruz objašnjava da je ova vrsta prakse prilično česta i zapravo prilično prirodna u svijetu sisavaca. Uostalom kaže Cruz "zna se da mame ližu i čiste svoje mlade nakon rođenja".

Ostavljaju posteljicu s bebom i do 10 dana nakon poroda

Objašnjava da sve mame to rade iz različitih razloga: uključujući uklanjanje mirisa kako bi se novorođenče sakrilo od predatora, konzumiranje hranjivih tvari s porođaja, vezivanje i druženje s novorođenčetom i uzimanje bebine "flore" kako bi se antitijela mogla prenijeti preko majčinog mlijeka. 

Možda te zanima... 7 neugodnih stvari koje se događaju tijekom poroda Trudnoća

Beba novorođenče porod Možda te zanima... Kako izgleda beba nakon poroda? Trudnoća

Kako porod utječe na imunitet i zdravlje djeteta?

'Naši instikti reagiraju kao da živimo u divljini'

Naravno, Cruz tvrdi da smo mi civilizirani sisavci koji ne žive u divljini. Ali to ne znači da naši instikti ne reagiraju kao da živimo u divljini -  i vjerojatno će zato mnoge mame imati potrebu da ližu svoju bebu. A neke mame odluče slijediti taj poriv"Mnogi od nas imaju poriv za lizanjem, ali mu se odupru, a taj instinkt je evoluirao u mirisanje bebe, snažno ljubljenje i blisko držanje", kaže Cruz. Što ovoj priči daje potpuno novi smisao jer nema mame koja nije njuškala, ljubila i stavljala svoje lice u bebino. Cruz također kaže da želja nekih žena da konzumiraju posteljicu je cijeli dio ove priče.

trudnoća trudnica Možda te zanima... Jedenje posteljice: pomaže li zdravlju majke? Trudnoća

Iako nema previše rasprava o ovoj temi, u knjizi "The Womanly Art of Breastfeeding", autori pišu kako se lizanje novorođenčeta koristi kako bi se dijete pridobilo da lakše siše. "Mame ližu svoje dijete nakon porođaja, ne samo kako bi ih očistile nego i stimulirale njihovo disanje, probavu i neuronske odgovore", piše u knjizi.

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.