Trudnoća 03. veljače 2022.

Šest neočekivanih stvari koje se mogu dogoditi tijelu kada dojiš

: Mama i beba, dojenje
Foto: Shutterstock Dojenje je prirodni način hranjenja djeteta.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja  Jennifer Lincoln otkriva koje se neočekivane promjene u tijelu događaju tijekom dojenja...

Iako se mnoge mame pripremaju za dojenje slušajući predavanja i čitajući knjige, promjene koje se zbivaju u tijelu tijekom procesa dojenja mogu iznenaditi i najpripremljenije mame. U nastavku pročitaj nekoliko neočekivanih stvari koje se zbivaju u našem tijelu tijekom dojenja i koje mnoge nove mame možda ne očekuju, iako su u potpunosti normalne.

Možda te zanima... 8 pedijatrijskih preporuka od začeća do druge godine Beba

1. Curenje mlijeka...kada drugo dijete plače

Majka Priroda nije programirala naše grudi na način da mlijeko počne teći samo kada vlastita beba zaplače. Plač bilo kojeg djeteta će dovesti do iste reakcije! Dakle, mlijeko će u nekom neočekivanom trenutku iznenada procuriti iz tvojih grudi. Mnoge žene kažu da se to događa bez upozorenja, najčešće na zvuk djetetovog plača.

2. Peckanje i bol u dojkama

Boli ...jako! Barem u početku Nemoj se iznenaditi ako tvoje bradavice budu jako osjetljive na dodir, ili ako imaš osjećaj da ih probijaju tisuće malih iglica i pribadača. To je osjetljivost živaca jer dijete jako vuče mlijeko dok konačno ne dođe do stabilizacije. Nakon prvog otežanog mlaza, polako se otpušta hormon oksitocin zbog čega se osjećaš sretno. Ono što ne pomaže dojenju, točnije što čini nervoznom za vrijeme dojenja je stres, anksioznost i kofein pa bi to svakako trebalo izbjegavati dok dojiš...

3. Bol u leđima i ramenima

Iako u časopisima nailazimo na prekrasne slike žena koje bez imalo muke doje svoje bebe, stvarnost zna biti drugačija. Kad dojiš, vrlo vjerojatno si pogrbljena. To se može odraziti na tvoj vrat i leđa te uzrokovati neugodnu bol. Ako možeš, potrudi se uspravno sjediti dok dojiš kako bi se spasili od nepotrebnih bolova.

4. Suhoća...tamo dolje

Dojenje održava niske razine estrogena, a to može dovesti do suhoće vagine. Posljedično, niske razine estrogena ponekad mogu učiniti seks bolnim ili neugodnim.

5. Promjene veličine grudi 

Nakon što rodiš, tvoje će tijelo proizvoditi manje estrogena i progesterona, ali više prolaktina, hormona koji proizvodi mlijeko. Ova promjena uzrokuje rast grudi, čak i više nego u trudnoći. 

6. Bolne bradavice

Možda zvuči nevjerojatno, ali kada ta mala usta dotaknu  bradavice grudi, doista se može činiti da je to najbolniji osjećaj na svijetu. Čak su prije nekoliko desetljeća žene ribale grudi sa žicom za ribanje suđa (auč!). Srećom to se više ne radi, ali ima dobra vijest. Što više dojiš, bradavice će biti čvršće i sve manje ćeš osjećati bol kao na početku dojenja.

Možda te zanima... Fotografije trudnoće i poroda koje će te ostaviti bez daha Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.