Trudnoća 13. siječnja 2023.

Anemija u trudnoći ima više uzroka – neki su manje, neki više opasni za bebu

Foto: Pexels / Yan Krukau

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Normalno je imati blagu anemiju tijekom trudnoće. Anemija ili slabokrvnost javlja se kada je u krvi smanjen broj eritrocita ili količina hemoglobina, tada krv nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca za prijenos kisika do tkiva u organizmu majke i bebe.

Tijekom trudnoće tijelo proizvodi više krvi kako bi podržalo rast bebe, a ako ne dobivaš dovoljno željeza ili drugih hranjivih tvari, tijelo možda neće moći proizvesti količinu crvenih krvnih zrnaca koja mu je potrebna za stvaranje ove dodatne krvi. Zbog anemije se možeš osjećati umorno i slabo, a ako se ne liječi ili se radi o težoj anemiji, to može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija.

Gubitak krvi tijekom i nakon poroda također može uzrokovati anemiju. Zato je važno da i dojilje liječe ovo stanje.

Zašto se javlja anemija u trudnoći?

Tijekom trudnoće može se razviti anemija uzrokovana nedostatkom željeza, nedostatkom folata ili se radi o nedostatku vitamina B12.

Nedostatak željeza je najčešći uzrok anemije u trudnoći. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza javlja se kada tijelo nema dovoljno željeza za proizvodnju odgovarajuće količine hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća u ostatak tijela. Kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza, krv ne može prenijeti dovoljno kisika do tkiva u cijelom tijelu.

Anemija uzrokovana nedostatkom folata. Folat je vitamin koji se prirodno nalazi u određenoj hrani kao što je zeleno lisnato povrće. Tijelu je potreban folat za proizvodnju novih stanica, uključujući zdrave crvene krvne stanice. Tijekom trudnoće potrebna je dodatna količina folata, ali ponekad se ne dobiva dovoljno kroz prehranu. Tada tijelo ne može proizvesti dovoljno normalnih crvenih krvnih stanica za prijenos kisika do tkiva u cijelom tijelu. Umjetni dodaci folata nazivaju se folna kiselina. Nedostatak folata može izravno pridonijeti određenim vrstama urođenih mana, kao što su oštećenja neuralne cijevi (spina bifida) i niska porođajna težina djeteta.

Nedostatak vitamina B12. Tijelo treba vitamin B12 za formiranje zdravih crvenih krvnih stanica. Kada trudnica ne dobije dovoljno vitamina B12 iz prehrane, njeno tijelo ne može proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Žene koje ne jedu meso, mliječne proizvode i jaja imaju veći rizik od razvoja nedostatka vitamina B12, što može doprinijeti oštećenju neuralne cijevi kod djeteta ili dovesti do prijevremenog poroda. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; voće koje trudnice trebaju jesti

Čimbenici rizika za anemiju u trudnoći i nakon poroda

Sve trudnice su u opasnosti od anemije jer im je potrebno više željeza i folne kiseline nego inače. Rizik je veći ako se radi o  višeplodnoj trudnoći, dvije trudnoće s malim razmakom, čestom povraćanju zbog jutarnjih mučnina, trudnoći u tinejdžerskoj dobi, ako trudnica ili dojilja ne jede dovoljno hrane bogate željezom te ako je anemija bila prisutna prije trudnoće. Mnoge žene izgube puno krvi tijekom porođaja, a ako je anemija bila prisutna i u trudnoći, takvo stanje će se nastaviti i nakon poroda.

Simptomi anemije tijekom trudnoće

U ranim stadijima anemije možda nećeš imati očite simptome, a mnogi se uobičajeno javljaju u trudnoći bez da se radi o anemiji. Stoga svakako obavi rutinske pretrage krvi kako bi provjerila imaš li anemiju.

Najčešći simptomi anemije tijekom trudnoće su:

  • Blijeda koža, usne i nokti
  • Osjećaj umora ili slabosti
  • Vrtoglavica
  • Kratkoća daha, zadihanost
  • Ubrzan rad srca
  • Problemi s koncentracijom

Rizici od anemije u trudnoći

Teška ili neliječena anemija uzrokovana nedostatkom željeza tijekom trudnoće može povećati rizik od:

  • Prijevremenog porođaja ili beba niske porođajne težine
  • Potrebe za transfuzijom krvi (ako izgubiš značajnu količinu krvi tijekom poroda)
  • Postporođajne depresije
  • Rođenja bebe s anemijom
  • Kašnjenja u razvoju djeteta

Neliječeni nedostatak folata može povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rođenja bebe niske tjelesne težine te rođenje bebe s ozbiljnim urođenim oštećenjem kralježnice ili mozga (defekti neuralne cijevi). Neliječeni nedostatak vitamina B12 također može povećati rizik od rođenja djeteta s oštećenjem neuralne cijevi.

Liječenje anemije

Ako imaš anemiju tijekom trudnoće, liječnik će ti preporučiti da počneš uzimati dodatak željeza i/ili dodatak folne kiseline uz prenatalne vitamine. Također u svoju prehranu trebaš uvesti više hrane bogate željezom i folnom kiselinom. Nakon određenog vremenskog razdoblja, ponovno ćeš obaviti krvne pretrage kako bi tvoj liječnik mogao provjeriti poboljšavaju li se razine hemoglobina i hematokrita. Za liječenje nedostatka vitamina B12, liječnik će ti preporučiti uzimanje dodatka vitamina B12. 

Nadopunu željeza i vitamina B skupine možeš dobiti uzimanjem Floradix® dodatka prehrani za djecu i odrasle. Preporučuje se kao nadopuna željeza za žene, osobito trudnice i dojilje, djecu i mlade, a pogodan je i za starije osobe te vegetarijance. 

 | Author: Dietpharm Foto: Dietpharm

Floradix® je tonik ugodnog voćnog okusa koji uz organsko željezo sadrži vitamin C, vitamine B skupine i biljne ekstrakte.  Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Vitamin C je poželjno uzimati uz željezo jer je poznato da povećava apsorpciju željeza. Također, željezo i vitamin C doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. Ne sadrži alkohol, konzervanse, bojila, umjetne arome ni laktozu i siguran je za trudnice i dojilje.

Više saznaj na Dietpharm.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.