Trudnoća Trudnica 24. lipnja 2021.

10 stvari koje bi svaka trudnica trebala znati

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća - najslađe iščekivanje, ali i razdoblje velikih promjena u tijelu buduće mame i njenim navikama. Saznaj što te očekuje u tih devet mjeseci i na što posebno paziti kako bi trudnoća bila zdrava i ugodna

1. Uzimaj prenatalne vitamine, a posebno je važna folna kiselina

Prenatalni suplementi preporučuju se trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću, a potrebe za određenim nutrijentima povećane su tijekom trudnoće. U nutrijente ključne za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće mame spadaju: folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A. Od minerala vrlo je važno paziti na adekvatan unos kalcija, cinka, magnezija i željeza. 

Folna kiselina je važna od samog začeća, a većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane tijekom ključnog razdoblja - prije nego što shvate da su trudne.  Folna kiselina dokazano smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i pojavu drugih ozbiljnih prirođenih nepravilnosti, utječe na smanjenje mučnine, povraćanja i slabosti u ranoj trudnoći. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati suplement folne kiseline prije začeća i nastaviti s uzimanjem do 12. tjedna trudnoće.

2. Pazi na prehranu i izbaci cigarete i alkohol

Trudnica svakako ima pojačan apetit, ali nije potrebno jesti za dvoje. Preporučljivo je dnevno uzimati pet obroka, odnosno 2500 kalorija. U prosjeku žena tijekom trudnoće može dobiti 12 kilograma (8-15). Prva dva mjeseca ne mora se uopće udebljati, od trećeg do petog može dobiti od jedan do dva kilograma, a od šestog do devetog po dva kilograma mjesečno. U blizanačkoj trudnoći u prosjeku se mogu dobiti od 15 do 20 kilograma tijekom cijele trudnoće. 

Prva tri mjeseca trudnoće razvijaju se bebini organi pa prehrana mora biti raznolika i temeljiti se na cjelovitim žitaricama, voću, povrću i kvalitetnim izvorima bjelančevina i masti. Tijekom faze organogeneze koja je i najosjetljivije razdoblje, potrebno je izbjegavati neke namirnice poput pljesnivih ili plavih sireva, sirovih jaja, nepasteriziranog mlijeka, sirovog mesa, pašteta i sirovih školjki te suhomesnatih proizvoda. Dopušteno je piti šalicu kave ili čaja dnevno, ali najbolje je piti vodu, prirodne sokove i biljne čajeve.

Nikotin, alkohol i narkotici povezani su s raznim zdravstvenim problemima i komplikacijama u trudnoći kao što su spontani pobačaj i prijevremeni porođaj, stoga razmisli o prestanku s tim lošim navikama.

3. Redoviti pregledi kod ginekologa i ultrazvuk

Tvoj ginekolog reći će ti do kada točno moraš obaviti sve krvne pretrage, a u prvim tjednima trudnoće određuju se laboratorijski testovi na hepatitis B, sifilis, a često i na toksoplazmozu.

Svjetska zdravstvena organizacija predlaže da se rutinska ultrazvučna dijagnostika provodi tri puta tijekom trudnoće. Prvim ultrazvučnim pregledom unutar prvog tromjesečja (do 13. tjedna trudnoće) može se precizno odrediti trajanje trudnoće, broj plodova te ocijeniti radi li se o urednoj ili patološkoj trudnoći.  

Drugi pregled radi se između 18. i 28. tjedna, kada liječnik detaljnije pregledava anatomiju ploda te smještaj i izgled posteljice. Ocjenjuje se i prirast u veličini ploda i time isključuju moguća odstupanja u veličini fetusa (mogući zastoj rasta).

Sljedeći ultrazvuk provodi se u razdoblju od 30. do 36. tjedna. Tada ginekolog procjenjuje zrelost placente, količinu plodne vode i težinu ploda. Tijekom pregleda u kasnijim tjednima trećeg tromjesečja procjenjuje se i odnos položaja djeteta na porođajni kanal, a upravo taj podatak i procjena težine ploda bitni su za plan vođenja porođaja.

Tijekom trudnoće mogu se primiti cjepiva protiv tetanusa, gripe, pneumokoka, hripavca, specifični imunoglobulin protiv ospica, hepatitisa A i B, tetanusa, vodenih kozica i bjesnoće. O cijepljenju razgovaraj sa svojim liječnikom i saznaj detaljne informacije odmah na početku trudnoće. 

4. Tjelesna aktivnost je važna

Tjelesna aktivnost jako je važna jer sjedilački način života povećava rizik od pretilosti, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, pojave varikoznih vena, kratkoće daha i bolova u leđima. Trudnicama se preporučuju šetnje, trčanje, plivanje, lagano planinarenje i umjerena vožnja biciklom. Potrebno je izbjegavati sportove kod kojih bi moglo doći do naglog istezanja mišića i onih u kojima su česte ozljedePlivanje je najbolji odabir tjelesne aktivnosti za trudnicu, ali potrebno je paziti na temperaturu vode te čistoću i održavanje bazena. 

Trudnice koje imaju urednu trudnoću mogu vježbati tijekom cijele trudnoće, a redovitim vježbanjem tijelo će se prilagođavati svakodnevnom porastu tjelesne težine, promjeni u pokretima tijela i promjeni ravnoteže tijela. No velika je razlika kod trudnica koje su se rekreativno bavile sportskim aktivnostima i profesionalno pa sve treba dogovoriti s ginekologom koji kontrolira trudnoću i prilagoditi promjenama prema tromjesečjima trudnoće.

5. Spavaj na lijevom boku, nikako na leđima

Trudnice znaju da je u visokim mjesecima trudnoće nemoguće ili jako teško spavati na trbuhu, no najgori položaj za spavanje je - na leđima. Taj položaj može stvarati pritisak maternice na krvne žile, ograničavajući protok krvi u bebino srce. Ne samo kad spavaju, nego i kad leže neke trudnice mogu osjećati slabost i imati osjećaj nedostatka zraka, a razlog je pritisak na donju šuplju venu koja ometa cirkulaciju krvi. Zbog poremećene cirkulacije krvi majke to se može reflektirati i na dijete pa u tom slučaju može doći do snižavanja broja otkucaja srca djeteta, a to se može vidjeti i na ultrazvučnom ili CTG pregledu u ležećem položaju.

Zato trudnica mora ležati na boku, a najbolje je na lijevom boku. Prema istraživanjima, na lijevom boku je najbolja cirkulacija krvi, tako beba dobiva najviše krvi, kisika i hranjivih tvari i tada se najbolje razvija. Kad spavaš možeš staviti trudnički ili jastuk za dojenje između nogu ili ispod trbuha na boku i namjestiti se kako ti je najugodnije.

6. Seks u trudnoći - na što paziti?

Mnoge trudnice znaju se požaliti da njihovim partnerima seks nije ugodan zbog pomisli da će nekako nauditi bebi u trbuhu. Za to ne postoji nikakva šansa jer beba je sigurna i štiti je vrat maternice i amnionska tekućina. 

Seks je dopušten tijekom cijele trudnoće, ali ga ipak treba izbjegavati ako su prisutne česte infekcije rodnice i mokraćnih putova, sukrvice u ranoj ili kasnoj trudnoći, kod nisko položene i predležeće posteljice, kod prijetećih pobačaja i prijetećeg prijevremenog poroda. Kod uredne trudnoće spolni odnosi su dopušteni skoro do kraja, ali u zadnja četiri tjedna grlić maternice je jače otvoren i tako osjetljiviji na infekcije. Neki parovi izbjegavaju seks tijekom posljednjih tjedana trudnoće jer prostaglandin u spermi pozitivno djeluje na početak trudova.

Također, slabo krvarenje tijekom seksa je normalno, posebno tijekom prvog tromjesečja, jer kapilare u vratu maternice mogu puknuti, a iako to najčešće nije razlog za brigu, ipak svom liječniku spomeni da si krvarila za vrijeme seksa. 

7. Kućanski poslovi oko kojih trebaš biti oprezna

Trudnoća svakako nije bolest, ali jest drugo stanje pa postoje neki svakodnevni poslovi kod kojih ipak trebaš biti oprezna: dizanje teških predmeta, penjanje na ljestve, dugotrajno stajanje pogotovo ispred vruće pećnice, korištenje jakih kemikalija kod čišćenja, čišćenje mačjeg wc-a (mačke mogu biti prijenosnici parazita koji uzrokuje toksoplazmozu). Također ako je trudnoća uredna, možeš nastaviti raditi, ali to ovisi i o tvom radnom mjestu.

8. Saznaj kako se izvode Kegelove vježbe 

Kako bi se spriječila probleme poput inkontinencije, prolapsa i slično, važno je izvoditi Kegelove vježbe za mišiće donjeg dijela zdjelice. One će ti također pomoći pri lakšem porodu, ali i oporavku. Potraži upute kako izvoditi Kegelove vježbe ili se raspitaj kod svog liječnika, a i treneri i instruktori joge i pilatesa mogu ti dati korisne savjete. 

9. Broji bebine pokrete

Većina trudnica će tijekom drugog tromjesečja osjetiti prve pokrete bebe u trbuhu, obično između 16. i 22. tjedna. Od 23. do 30. tjedna, oni postaju snažniji i počet ćeš osjećati i kotrljanje, udarce, štucanje i trzajeve. Nakon što pokreti postanu stalni, obično nakon 28. tjedna, trebala bi ih osjetiti barem 10 puta dnevno. Dobro je brojati sve vrste pokreta (udarce, titranje, preokrete), a za deset pokreta obično treba deset minuta, a nekad i duže. Ako nisi osjetila bebu da se miče oko sat vremena, nemoj paničariti. Popij čašu soka što će i bebi povećati razinu šećera u krvi, nakon čega bi se trebala početi micati ili lezi na lijevi bok u mirnoj sobi.

Ako ti se učini da je beba u protekla 24 sata bila manje aktivna ili se kretala manje od 10 puta u razdoblju od 12 sati, potraži liječničku pomoć. Preko ultrazvuka pratit će se otkucaji srca kako bi se vidjelo je li sve u redu. Smanjena količina pokreta može biti znak da je beba pod stresom, što se ne smije ignorirati.

10. Simptomi koje ne smiješ zanemariti

Trudnoća je ponekad zbunjujuća jer ne znaš što je normalno, a što nije, pogotovo ako si prvi puta trudna. Većina trudnoća napreduje bez ikakvih problema i većina trudnica, kada i misle da nešto nije u redu, zapravo brinu bez razloga. Međutim, postoje neki simptomi koji upućuju na ozbiljnije komplikacije i koje ne smiješ zanemariti, a to su: krvarenje iz rodnice, bolno mokrenje, nagla, oštra bol u abdomenu, snažni grčevi, jaka glavobolja, kontrakcije u 20-minutnim intervalima, vrtoglavica i nesvjestica, kratkoća daha, neprestana mučnina i povraćanje, edemi i oticanje na zglobovima, rukama, nogama, stopalima, licu, svrab po tijelu, usporavanje ili izostanak pokreta bebe u trbuhu, zamagljen vid, dvostruka slika ili sijevanje pred očima, pojačan vaginalni iscjedak neugodnog mirisa, ispuštanje tekućine iz rodnice ili smatraš da ti je puknuo vodenjak.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Od 17.6. do 30.6. na mobilnoj aplikaciji MultiPlusCard za sve članove kluba pripremili smo kupon s 30% popusta na Pelene Pampers Premium Care i Pelene gaćice Pampers Premium care te super popuste na dječje proizvode za njegu koje možete iskoristiti u Konzumu. Uz to čekaju Vas kuponi sa super uštedama na baby opremu na Abrakadabra webshopu. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.