Trudnoća Trudnica 02. lipnja 2022.

Najčešće vaginalne infekcije u trudnoći: Što trebaš znati o vaginalnom iscjetku?

Vaginalne infekcije
Foto: Shutterstock ; Vaginalne infekcije
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rijetko koja žena se barem jednom u životu nije susrela s nekom od vaginalnih infekcija. Svrbež, crvenilo, nelagoda i bol samo su neki od simptoma koji upućuju na postojeću infekciju. Saznaj kako prepoznati i liječiti najčešće vaginalne infekcije u trudnoći uz savjete ginekologinje Dženis Jelčić

Vaginalni iscjedak može biti potpuno normalan i mnoge ga žene u većoj ili manjoj mjeri imaju svakodnevno, a jednako tako može biti i znak infekcije. Kako bi se otkrilo kakav je iscjedak, potrebno je obratiti pažnju na njegovu boju, miris, ali i na period u ciklusu kada se on pojavljuje.

Prekomjerni vaginalni iscjedak iz rodnice može nastati kao posljedica uzbuđenja, ovulacije ili infekcija. On varira u boji od bistre ili mliječne do bijele boje. Konzistencija vaginalnog iscjetka također varira od vodenaste do guste i ljepljive. Općenito, zdravi iscjedak iz rodnice trebao bi biti relativno bez mirisa.

Vaginalni iscjedak u trudnoći

Vaginalni iscjedak u trudnoći uobičajena pojava i to u obilnijim količinama. Trudnoću karakterizira pojačana hormonska aktivnost, a mliječno bijeli iscjedak bez specifična mirisa normalna je pojava te jedan od njezinih najranijih, često neprepoznatih znakova. Odmicanjem trudnoće, povećava se i njegova količina, a približavanjem terminu poroda mogu se uočiti gusti čepovi sluzi uz lagane primjese krvi ukazujući na skorovremeni porod.

U ranim tjednima trudnoće, vaginalni iscjedak sa blagom sukrvicom može ukazivati na implantacijsko krvarenje i nije razlog za zabrinutost, no u slučaju obilnijeg krvarenja uz ili bez ugrušaka krvi potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled kako bi se isključio gubitak ploda.

Vaginalne infekcije u trudnoći | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Vaginalne infekcije u trudnoći

1. Sivkasto vodenasti vaginalni iscjedak - Bakterijska vaginoza

Sivkasti vodenasti iscjedak često je znak nekomplicirane infekcije rodnice takozvane bakterijske vaginoze, odnosno bakterijske neravnoteže rodnice koja je najčešće popraćena osjećajem nelagode i pojačanog iscjetka koji povremeno može imati neugodan miris uzrokovan bakterijom Gardnerellom vaginalis.

Simptomi:

  • sivkasto bijeli iscjedak koji je obično rijedak i ima miris 'po ribi'
  • peckanje pri mokrenju
  • svrbež intimnog područja

Dijagnoza bakterijske vaginoze postavlja se na osnovu kliničkih kriterija ili laboratorijskih nalaza. Ako se ova infekcija ne liječi, može doći i do prijevremenog poroda ili hipotrofičnog novorođenčeta, manje porođajne težine. Povremeno, bakterijska vaginoza može nestati sama od sebe, ali najčešće je liječena antibioticima, u obliku vaginaleta ili tableta.

Ginekologinja Dženis Jelčić ističe kako 1 od 5 trudnica ima ovu infekciju, a liječenje ovisi o razdoblju trudnoće. "Za prevenciju ove infekcije preporučuje se održavanje higijene, pamučno donje rublje, presvlačenje mokrih kupaćih kostima i izbjegavanje dugih kupki", dodaje.

2. Bijeli vaginalni iscjedak - gljivične infekcije

Gusti bjelkasti, bjelkasto žućkasti, sirasti iscjedak uz osjećaj nelagode i svrbeža te peckanja koje može biti popraćeno osjećajem suhoće rodnice i pucanje kože stidnice najčešće je uzrokovan gljivičnom infekcijom.

Simptomi:

  • svrbež i bol intimnog područja
  • rijetki bijeli sirasti iscjedak bez mirisa
  • crvenilo i oticanje vagine
  • nelagoda tijekom seksualnih odnosa

Zbog pojačanog estrogena i progesterona, gljivične infekcije su učestalije u trudnoći iako se mogu pojaviti i inače, kod žena bilo koje dobi. Dobra vijest je što se lako dijagnosticiraju i liječe kremom i protugljivičnim vaginaletama u kombinaciji sa probioticima. Možete smanjiti rizik od gljivičnih infekcija na način da često jedete jogurt, budete dobro hidratizirani i da spavate bez donjeg rublja

Što sve može otkriti boja i miris vaginalnog iscjetka?

"Ove infekcije u pravilu ne ugrožavaju trudnoću niti plod, ali su sklone ponavljanju. Za prevenciju ove infekcije vrijede slični savjeti kao kod bakterijske vaginoze, uz dodatak: izbjegavanje ugljikohidrata i učestalije konzumiranje oralnih i vaginalnih probiotika", objašnjava ginekologinja Jelčić.

Gljivična infekcija | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Gljivična infekcija

3. Žuto - zeleni vaginalni iscjedak

Žuti iscjedak iz rodnice može značiti pojavu bakterija ili pak neku drugu potencijalnu opasnost. 

Iscjedak nekada poprimi svijetlo žutu boju zbog prehrane, odnosno zbog određenih vitamina koji se unose u tijelo. Kada boja postane tamnije žuta, ili zelenkasta može se raditi o bakterijama ili pak spolno prenosivoj infekciji. Ako se uz žuti iscjedak pojave i neki drugi simptomi kao što su svrbež, bol, peckanje pri mokrenju, neugodan miris, sirasta tekstura iscjetka ili krvarenje, vrijeme je za posjet ginekologu koji će onda s obzirom na stanje dati najbolju terapiju.

Jedan od mogućih razloga zašto dolazi do žutog iscjetka neugodnog mirisa je trihomonijaza koju uzrokuje trihomonas vaginalis.

Trihomonijaza - simptomi:

  • svrbež, peckanje i iritacija tijekom seksualnih odnosa
  • žutozelen, pjenušav iscjedak neugodnog mirisa

Trihomonijaza je infekcija koja se prenosi spolnim putem, stoga je prevencija ključ! Liječi se antibioticima, obavezno kod oba partnera, a izolira se analizom iscjetka ili PAPA testom. Nasreću, trihomonijaza je jedna od najlakše liječenih seksualno prenosivih bolesti, ali tijekom trudnoće - bitno je raditi na prevenciji vaginalnih infekcija što se postiže održavanjem zdrave vaginalne mikroflore. 

"Preporučuje se odgovorno spolno ponašanje, pravilne prehrambene navike, povećano korištenje oralnih i vaginalnih probiotika te dobra intimna higijena", savjetuje ginekologinja Jelčić i dodaje da, ukoliko postoje kliničke manifestacije bilo koje infekcije, jako ih je bitno prepoznati i liječiti na vrijeme. "Ako planirate trudnoću, savjetuje se ginekološki pregled i eventualno liječenje infekcija prije trudnoće kako bi izbjegli brojne komplikacije koje mogu nastati tijekom trudnoće i poroda." 

Još jedan razlog žutog iscjetka je i spolno prenosiva bolest klamidija koja nema nikakvih simptoma osim iscjetka. Ovo je ujedno i najraširenija spolna bolest koja zahvaća više žene nego muškarce, a također se liječi antibiotikom.

Žuti vaginalni iscjedak u trudnoći

Zbog povećane razine estrogena u trudnoći, dolazi i do stvaranja pojačanog vaginalnog iscjetka. Jedan od tipičnih simptoma trudnoće može biti i pojačan vaginalni iscjedak, no ako je žute boje, može biti znak da u organizmu nešto nije kako treba.

Tijekom trudnoće, pojačano se luči progesteron i estrogen te time vaginalno područje postaje plodno tlo za razmnožavanje gljivica, najčešće Candide. Tamno žuti iscjedak iz rodnice u trudnoći može biti znak određene infekcije, poput bakterijske vaginoze, trihomonijaze ili gljivične infekcije. Takve infekcije popraćene su oticanjem, boli, crvenilom i svrbežom te nelagodom tijekom spolnog odnosa.

Važno je obratiti pozornost na promjene u iscjetku iz rodnice tijekom trudnoće jer se kod određenih infekcija trudnoća može zakomplicirati. No ne treba previše brinuti oko toga jer se često takve infekcije brzo izliječe, uglavnom kremama ili oralnim lijekovima.

Vaginalni iscjedak | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Vaginalni iscjedak

Rozi vaginalni iscjedak

Blijedo ili tamno rozi iscjedak obično sadrži malo krvi, te se najčešće javlja prije menstruacije, no može biti i znak implantacije embrija u ranom stadiju trudnoće. Kod nekih žena, rozi iscjedak se također javlja nakon ovulacije.

Sukrvica koja traje dulje od uobičajenog menstruacijskog krvarenja (do 7 dana) može ukazivati na hormonalna odstupanja koja mogu nastati u prvoj ili drugoj fazi ciklusa. Sukrvica je uzrokovana neadekvatnom hormonalnom aktivnošću (u prvoj fazi ciklusa neprimjereni rast jajne stanice i time nedovoljna proizvodnja estrogena, a u drugoj fazi ciklusa nedovoljna proizvodnja progesterona što uvjetuje nestabilnost sluznice i za posljedicu ima sukrvicu). Ako sukrvica potraje kroz dulje vrijeme to može upućivati na ozbiljnije probleme i nužna je adekvatna i opsežnija obrada, a uvijek je važno i isključiti trudnoću.

Smeđi vaginalni iscjedak

Smeđi iscjedak za vrijeme ciklusa kod žena u većini je slučajeva bezopasan prirodni proces. Čak se i smatra zdravom pojavom jer dolazi do čišćenja vaginalnog područja te uklanjanja mrtvih stanica kože i bakterija. Svijetlo smeđi iscjedak ili onaj blago krvavi najčešće nije razlog za zabrinutost, no nekada ipak može ukazivati na promjene ili probleme sa zdravljem. 

Može biti rani znak trudnoće kao i perimenopauze, a u tom slučaju osim smeđe boje, možete primijetiti iscjedak ružičaste ili crvene boje. Smeđi iscjedak može značiti i pojavu spolnih problema, primjerice atrofičnog vaginitisa. Tada je iscjedak popraćen i bolom ili svrbežom, a spolni odnos može bili veoma bolan i neugodan. 

Iscjedak mogu izazvati i polipi maternice (tzv. endometrijski polipi), ali su također popraćeni i krvarenjem nakon spolnog odnosa i teškim menstrualnim krvarenjima. 

Smeđi iscjedak iz rodnice sam za sebe uglavnom ne znači značajniji problem, ukoliko se javlja kao jedini simptom.

Značajniji problem mogu označavati simptomi koji se pojave uz smeđi iscjedak:

  • bolovi u donjem trbuhu različite jakosti
  • osjećaj pritiska ili nelagode u rodnici
  • trudovi
  • opća slabost
  • vrtoglavica
Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • adamskevin001

    To all who read this you must have faith. There are greater forces at work than you can imagine. It will get better and each of your situations will improve whether it is what intended to happen or not. Few days after consulting Dr Abaka for help my ex came back to me and today we are happy together as husband and wife, I highly recommend any one to Dr Abaka for whatever problems you are experiencing whether is love, protection, money or psychic powers, he is the real deal. {drabakaspelltemple@gmail.com} either Whats-app/call (+1)484-820-1518

  • nina92

    Pozz u 24 tjednu trudnoće sam radila sam urinokulturu i pronašli su mi bakteriju streptokok grupe B, molim iskustva i ako netko mozda ima kontakt od dok Hafnera bilo broj mob ili e mail adresu 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.