Trudnoća Trudnica 1010 prikaza 19. lipnja 2017.

Elevit Pronatal - za zdravo novorođenče

Thinkstock

U prvim tjednima nakon začeća, koji su najkritilčniji, preporučuje se da žena uzima multivitaminski pripravak s folnom kiselinom kako bi spriječila oštećenje ploda

Uzimanje multivitaminskog pripravka s folnom kiselinom u prvim danima nakon oplodnje vrlo je važno za zdrav razvoj ploda. Prva dva tjedna nakon začeća ključna su za sprječavanje ozbiljnijih poremećaja u razvoju još nerođene bebe. Oštećenje neuralne cijevi (spina bifida), koje je jedno od najozbiljnijih poremećaja u razvoju, može biti posljedica genske predispozicije (ponovno oštećenje deset je puta češće nego prvo) i utjecaja okoliša, naročito zbog neodgovarajuće prehrane. Potonje možemo značajno smanjiti uzimanjem multivitaminskog pripravka s folnom kiselinom.

U prvim tjednima nakon začeća kod djeteta se počinje razvijati središnji živčani sustav, srce, oči, zubi i sluh, stoga je ovo razvojno razdoblje vrlo važno. Najkritičnije razdoblje je između 15. i 28. dana nakon začeća. Vrlo je važno da žena u to vrijeme uzima multivitaminski pripravak s folnom kiselinom kako bi spriječila oštećenje ploda. Kad žena sazna da je trudna može biti prekasno za sprječavanje najtežih oštećenja kralješnice, stoga se preporučuje da žena multivitaminski pripravak s folnom kiselinom uzima barem mjesec dana prije planiranog začeća i tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

Preventiva je jedini način sprečavanja ozbiljnih oštećenja ploda takve vrste. Klinički je to dokazao dr. Czeizel, a medicinski časopis New England Journal of Medicine1 objavio je rezultate njegovog ispitivanja s preporukom za preventivom i prednostima uzimanja multivitaminskog pripravka s folnom kiselinom za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Posebno se preporučuje uzimanje multivitaminskog pripravka u kombinaciji s folnom kiselinom kakav je na primjer Elevit Pronatal jer se pokazalo da samo folna kiselina pojavu oštećenja neuralne cijevi smanjuje za oko 70 posto, a multivitamin u kombinaciji s folnom kiselinom za čak 92 posto, a istovremeno značajno smanjuje pojave ostalih nepravilnosti u razvoju. Pojavu najčešćih drugih većih urođenih oštećenja (u razvoju mokraćnog sustava, srčano-žilnog sustava, nedostatci udova, i drugo) smanjio je za 46 posto.

Zbog tih dokazanih koristi za dijete, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije nekoliko je godina izdala preporuku za uzimanje vitamina s folnom kiselinom.

Elevit Pronatal – jedini pripravak registriran kao lijek

 | Author: Promo Promo Na našem se tržištu nude brojni multivitamini za trudnice, kako s folnom kiselinom tako i bez nje. Elevit Pronatal jedini je multivitamin s klinički dokazanim koristima i istovremeno jedini u Hrvatskoj koji je registriran kao lijek. Nažalost, mnoge žene još uvijek misle da je zdrava prehrana trudnice dovoljna za osiguravanje potrebne količine folne kisline. Ako bi žena željela prehranom unijeti sve potrebne tvari, morala bi pojesti 15 tanjura brokule ili kelja pupčara na dan jer je bioraspoloživost folata iz hrane niska (30 – 80 %), a apsorpcija folata iz probavnog sustava ograničena. Te bi količine morala jesti svaki dan barem mjesec dana prije i tijekom trudnoće.

Ugrožene su i majke

Prehrana tijekom trudnoće mora osiguravati dovoljno energije i hranjivih tvari kako za majku tako i za dijete. Trudnice to najčešće teško postižu. Najčešće pate od pomanjkanja željeza. Kako se u trudnica često se javljaju slabost i povraćanje, dodatno se gube potrebne hranjive tvari. Ovdje može pomoći Elevit Pronatal koji klinički dokazano smanjuje pojavu povraćanja i mučnine i omaglice u ranoj trudnoći za 55 posto. Uzimanje proizvoda Elevit Pronatal preporučuje se i u dojilja kod kojih su također značajno povećane potrebe za hranjivim tvarima.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Referenca:
1. Andrew E. Czeizel, M.D., D.Sc., and István Dudás, M.D. Prevention of the First Occurrence of Neural-Tube Defects by Periconceptional Vitamin Supplementation. N Engl J Med 1992; 327:1832-1835

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.