Trudnoća Trudnica 06. svibnja 2020.

Kako trudnoća mijenja tvoju kosu i kožu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Među mnogim fizičkim promjenama koje se odvijaju tijekom devet mjeseci trudnoće i nakon nje, razlike u volumenu i teksturi kose su među najslavnijima, ali i sjajnija i blistavija koža

Promjene na tvojoj koži i kosi u trudnoći mogu te iznenaditi. 

Istina je da trudnoća može pozitivno i negativno utjecati na tvoju ljepotu. Sa svim promjenama koje se događaju u tvoje, tijelu - hormonima, pojačanim protokom krvi - možda ćeš vidjeti kako kosa postaje gusta i sjajna, koža blista i nokti postaju snažni i sjajni. Zatim opet kosa može postati suha i ispucana. Akne, posljednji put viđene kad si bila tinejdžerica, mogu se ponovo pojaviti i dlake ti mogu narasti ne bradi i trbuhu.  

Neke trudnice dobiju i pigmentaciju kože, poznato kao ​​trudnička maska ili Chloasma, a neke druge dobivaju 'linea negra' tamnu liniju po sredini donjeg dijela trbuha. Ali na svu sreću ove promjene obično nestanu kad dijete dođe.

trudnica koža Možda te zanima... Sve promjene kože u trudnoći: od mrlja do strija Trudnoća

Voli svoju kosu

Trogodišnje istraživanje na 375 žena koje je uključivalo međunarodnog gurua za kosu Philipa Kingsleyja razmatralo je kako trudnoća utječe na kosu. Trećina sudionika otkrila je kako im je kosa poboljšana, trećina je otkrila da su dlake postale vlažnije i teže, dok su ostali primijetili da se ništa nije promijenilo. 

Tijekom trudnoće kosa ispada mnogo manje nego inače, što kosu čini gušćom. Ali nakon rodiš, vidjet ćete da se znatno povećava ispadanje kose. To je normalno i neće trajati. Ali ako tijekom trudnoće gubiš puno kose, možda bi trebala posjetiti liječnika. 

Međutim, neke žene imaju previše kose. Ne brini ako dobiješ dodatne dlake na čudnim mjestima (trbuščić, lice ili čak i bradavice!), Ali pokušaj izbjegavati kreme za izbjeljivanje ili depilaciju jer nije jasno jesu li sigurne u trudnoći. Brijanje, depilacija voskom je sigurnija.

Budite spremna i na trajne promjene kose. Nekima kosa postaje tamnija ili kovrčava - sve je to čar trudnoće i postajanja majkom.

Možda te zanima... 'Bojila sam kosu u trudnoći i nije mi žao!' Trudnoća

Tvoje lice

Količina krvi koja kola po tijelu povećava se u trudnoći - neke studije kažu da se povećava za 45% - pa nije ni čudo što je tvoja koža možda opisana kao sjajna i blistava. Istodobno lojne žlijezde proizvode više masti, zbog čega akne češće izbijaju. 

Hormoni trudnoće uzrokuju da tijelo stvara više pigmenta, tako da pjege i madeži mogu postati veći ili tamniji. Smeđe mrlje na licu još su jedan problem pigmentacije pa se naoružajte dobrim korektorom dok i to ne prođe.

trudnica Možda te zanima... Može li se ukloniti trudnička maska? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.