Trudnoća Trudnica 53035 prikaza 22. veljače 2018.

Minimum kilograma koje biste trebali dobiti u trudnoći

Shutterstock

Idealnim se smatra dobitak od 12 do 16 kilograma do kraja trudnoće, a dijete je najčešće teško između 2,5 i 4,2 kilograma. Saznajte na što su sve raspoređeni ostali dobiveni kilogrami i koliko se u prosjeku poveća težina dojki

Za zdravu tru­dnoću i zdravo dijete najbolje je da žena s normalnom tjelesnom masom dobije 12 do 16 kilograma. No možete ukupno dobiti i više ili manje. Težite polaganom i stalnom povećanju svoje tjelesne mase, ali imajte na umu da svaka žena ima individualne osobine.

trudnica, hrana Možda te zanima... Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći? Trudnoća

Prvo tromjesečje

Ukoliko niste imali problema s povraćanjem, mogli ste dobiti jedan do dva kilograma, odnosno oko 10 posto ukupne težine koju ćete dobiti u trudnoći. Idealan porast težine do kraja ovog razdoblja iznosi dva kilograma, odnosno 450 do 680 grama mjesečno.

Drugo tromjesečje

U iduća tri mjeseca možete očekivati da ćete dobiti pet do sedam kilograma, odnosno 50-60 posto ukupnog povećanja težine. Idealan porast težine do 28. tjedna iznosi devet kilograma, odnosno 230 do 340 grama tjedno.

Tijekom trudnoće tijelo žene traži samo 250 kalorija više

Treće tromjesečje

Tijekom posljednjih mjeseci vjerojatno ćete dobiti još oko četiri kilograma, odnosno 30-40 posto ukupnog porasta težine u trudnoći. Idealan porast težine do kraja trudnoće iznosi 12 kilograma, odnosno 340 do 450 grama tjedno.

beba grudi dojenje Možda te zanima... Utječe li veličina grudi na mogućnost dojenja? Beba

Što sve čini ukupnu težinu na kraju trudnoće?

Ukupna dobivena težina, između 12 i 16 kilograma, sastoji se od sljedećeg:

Dijete od 2500 do 4200 grama
Posteljica oko 700 grama
Plodova voda oko 900 grama
Povećanje dojki od 450 do 1350 grama
Povećanje maternice oko 900 grama
Zalihe masti i povećanje mišićne mase od 1800 do 3800 grama
Povećan volumen tekućine od 900 do 1350 grama
Povećan volumen krvi od 1350 do 1800 grama

Ukoliko je vaša težina u granicama prosječnih vrijednosti, tijekom trudnoće ćete trebati samo oko 300 kalorija dnevno više nego što je to bilo potrebno prije trudnoće da biste održali svoju težinu. Tijekom prvog trimestra čak ne trebate niti ovih dodatnih 300 kalorija dnevno, osim ako pokušavate nadoknaditi gubitak težine.

Kim Kardashian Možda te zanima... Je li dobiti 23 kilograma u trudnoći zaista tako strašno? Trudnoća
Komentari 10
Pogledaj sve komentare
 • Ruth Wilson

  Obratite se druzaiherbalcure@gmail.com ako pokušavate zatrudnjeti, nikad nisam mislio da ću pisati ovu poruku, ali nakon 5 godina i gotovo izgubio svoj brak jer ne mogu imati dijete, tešku endometriozu i skeniranje, ja Rekli su da je IVF jedina mogućnost. To je nešto što nismo mogli priuštiti i gotovo je odustala od nade da postanemo roditelji. Moj prijatelj mi je preporučio dr Uzai i nagovorio me da ga kontaktiram, napravio mi je duhovno otkriće da me zatrudne, u roku od dva tjedna trudna sam (naravno!) I rodila lijep zdravo dječak Travanj, ovdje ja svoju obitelj s radošću i srećom, pišem ovu poruku za one žene koje su na pozornici na kojoj sam bio, depresivno bez svjetla na kraju tunela, Dajte dr. Uzai pokušaj da vam pomognem riješiti svoj problem i nadamo se da ćete imati isti iskaz uspjeha koji sam imao. Možete ga kontaktirati putem adrese: druzaiherbalcure@gmail.com ili onoga što ga je nazvao putem +2348114033497 Hvala vam liječniku za svoje divno i pobožno djelo koje ste učinili u našem životu, želimo vam svu sreću u vašem braku.

 • Avatar Schinin
  Schinin

  Ja sam u prosloj trudnoci pocela dobivat na tezini tek iza 22 tt, komentar moje ginicke: " dok beba napreduje, Ti i tvoje kile ste mi svejedno...." 

 • Avatar Tinchyca
  Tinchyca

  ja u prva 3 mjeseca ništa i onda odjednom 4kg u manje od 2 mj. Sad sam 21. tjedan na +4.