Trudnoća Trudnica 17. srpnja 2023.

Znojiš li se u trudnoći više nego inače? Evo zašto se događa i kako si možeš pomoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znojenje i neugodan miris tijela mogu se pojaviti već u prvom tromjesečju, kada je tjelesna temperatura najviša. Međutim, postoji nekoliko mogućih razloga zašto biste mogli mirisati malo "drugačije" u trudnoći. Stručnjaci donose odgovore zašto miris tijela može biti jači tijekom trudnoće i što se možeš učiniti

Trudnoća mijenja tijelo na bezbroj načina, a neke od tih promjena mogu biti više iznenađujuće od drugih. Iako vjerojatno očekujete da ćete se udebljati i imati mučninu, možda niste spremni za promjene u mirisu svog tijela - ali trudnoća doista može utjecati i na to.

Malo drugačiji miris tijekom trudnoće općenito nije znak da nešto nije u redu i vjerojatno vam neće naštetiti. Ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili miris ako vam je neugodan. Stručnjaci donose odgovore zašto miris tijela može biti jači tijekom trudnoće i što se može učiniti po tom pitanju.

Možda te zanima... Sjajna koža, krvarenje desni... Koje se sve promjene događaju tijelu u trudnoći? Trudnoća

Uzroci neugodnog mirisa tijela tijekom trudnoće

Znojenje i neugodan miris tijela mogu se pojaviti već u prvom tromjesečju, kada je tjelesna temperatura najviša. Međutim, postoji nekoliko mogućih razloga zašto biste mogli mirisati malo "drugačije" u trudnoći.

Hormonske promjene i promjene krvotoka

Miris vašeg tijela može biti jači ili može čak mirisati drugačije tijekom trudnoće zbog prilagodbi vaših hormona. "Ženama je toplije u trudnoći zbog viška hormona, a to dovodi do znojenja", kaže ginekologinja Kim Langdon, dr. med. Bakterije koje uzrokuju mirise bujaju u toplom, vlažnom okruženju, zbog čega znojenje često rezultira neugodnim mirisom.

Povećani volumen krvi također je jedan od razloga zašto se možete pojačano znojiti. "Trudnoća povećava bazalni metabolizam zajedno s protokom krvi i tjelesnom temperaturom od samog početka, uzrokujući osjećaj toplije koji dovodi do znojenja", objašnjava medicinska sestra Christine Kingsley.

Stres

Ako ste po stresom više nego inače, to također može igrati ulogu u mirisu tijela. Osjećaj zabrinutosti ili preopterećenosti može potaknuti tijelo da odgovori znojenjem iz apokrinih žlijezda, od kojih se neke nalaze u pazuhu.

"Ove su žlijezde odgovorne za izlučivanje vrste znoja koji, u interakciji s tjelesnim bakterijama, proizvodi tekućinu oštrog mirisa amonijaka koja je uočljivija od normalnog znoja", kaže Kingsley.

Debljanje

Vaš fetus, amnionska tekućina, posteljica i dodatna masnoća koju tijelo pohranjuje tijekom trudnoće povećavaju težinu. Morate uložiti više napora da pomaknete svoje tijelo s ovom dodatnom težinom, pogotovo jer je ona raspoređena na način na koji vaše tijelo možda nije naviklo. Ovaj dodatni napor može uzrokovati da se više znojite, što dovodi do neugodnog mirisa. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Rješenja za neugodne tjelesne mirise

Ako vas muči tjelesni miris povezan s trudnoćom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili taj smrad.

Perite se redovito i jednostavnim proizvodima

Svakodnevno tuširanje i nakon vježbanja pomaže u ispiranju bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Najbolje je držati se tople vode i sapuna i izbjegavati korištenje hidratantnih sapuna ili sredstava za pranje tijela s mirisima. "Bakterije na vašoj koži mogu reagirati s ovim sastojcima, pogoršavajući tjelesne mirise", napominje dr. Langdon. Nakon pranja i sušenja tijela nanesite dezodorans siguran u trudnoći.

Nosite prozračne tkanine

Nošenje prozračnih tkanina poput pamuka ili lana spriječit će pretjerano znojenje. Široka odjeća rashladit će vas i omogućiti znoju da ispari s kože. "S prozračnim tkaninama, smrdljivi znoj ne ostaje zarobljen i neće uzgajati više bakterija koje uzrokuju neugodne mirise", napominje Kingsley.

Obavezno promijenite odjeću svaki put kada se kupate ili tuširate, jer se bakterije mogu razviti u znoju koji je materijal upio.

Ublažavanje stresa

Iako ne možete nužno ukloniti svaki okidač stresa iz svog života, možete se pokušati boriti protiv osjećaja tjeskobe tako da je manje vjerojatno da će se vaše tijelo znojiti iz apokrine žlijezde.

Meditacija, joga, pronalaženje vremena za razgovor s dobrim prijateljima, trčanje ili pisanje dnevnika mogući su načini smanjenja stresa. Ako je tjelovježba vaša preferirana metoda oslobađanja od stresa, ne zaboravite nakon toga istuširati se toplom vodom i sapunom!

Kako se nositi sa znojenjem tijekom trudnoće

Miris tijela općenito nije znak bilo čega štetnog. Međutim, ako se pojavi iznenada ili je osobito jak, obratite se svom ginekologu ili liječniku. U nekim slučajevima neugodan miris tijela može biti simptom nekog drugog zdravstvenog problema. Kad ste u nedoumici, uvijek je dobra ideja potražiti savjet liječnika.

Možda te zanima... 7 neugodnih pojava s kojima se susreću trudnice Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.