Trudnoća 12. svibnja 2022.

Video: Primalja pokazala kroz što prolaze majke koje rađaju carskim rezom

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primalja je napravila zanimljiv video koji ilustrira kroz što tijelo prolazi tijekom carskog reza

Trish Ware (@labor.nurse.mama) je medicinska je sestra i primalja koja na društvenim mrežama svakodnevno objavljuje edukativan sadržaj na temu trudnoće, poroda i postporođajnog razdoblja. Nedavno je Ware podijelila videozapis na Instagramu u kojem je gledateljima pokazala što se događa tijekom carskog reza.

"Vaše putovanje je nevjerojatno", poručila je uz snimku u kojoj je pokazala nekoliko kvadrata od filca koji predstavljaju slojeve trbuha koje liječnici moraju prerezati da bi porodili bebu. Ware pokazuje da liječnici prvo režu kožu, potom sloj masti i fascije, veznog tkiva koje okružuje organe, kako bi došli do mišića.

Zatim liječnici naprave okomiti rez kroz mišić i peritoneum, membranu koja tvori sluznicu trbušne šupljine, koja leži na vrhu mjehura. Na koncu se radi horizontalni rez na maternici kako bi se došlo do amnionske vrećice u kojoj je beba. Kad vrećica pukne, beba se porađa. "Carski rez je ozbiljna operacija abdomena", dodala je Ware i to jasno demonstrirala ovim prikazom kompliciranog postupka.

Možda te zanima... Čudesan carski rez: Izlazak u svijet kakav nikad niste vidjeli! Trudnoća

Carski rez je ozbiljna operacija

Carski rez podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. S obzirom na situaciju unutar koje dolazi do razloga za carski rez, razlikujemo hitne i planirane (elektivne) operacije. Carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama. Najčešće komplikacije zahvata su infekcija, gubitak krvi, teško cijeljenje rane i povećana intraoperativna i postoperativna opasnost od tromboze.

Oporavak rodilje zahtjevniji je nego iza vaginalnog poroda, a za potpuni oporavak treba nekoliko tjedana. U bolnici se obično ostaje pet dana. Nakon operacije problemi ostaju još neko vrijeme, prilikom kašljanja ili smijanja, a moguće su i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. Postupak koji odaberete vi ili liječnici za porod ovisi o puno čimbenika, ali najvažnije je ono što je najsigurnije za vas i vaše dijete. 

Video je izazvao lavinu reakcija

Mnogi roditelji su komentirali objavu kako bi pohvalili Ware za njezin informativni video i podijelili priče o vlastitim carskim rezovima.

“Sjajan video. I ja sam se porodila carskim rezom. Trenutno učim kako ponovo ojačati trbušne mišiće. No, moja beba je vrijedna svih tih boli i rana", napisala je jedna mama. "Divim se ženama koje su rodile carskim rezom", napisala je druga.  “Kakav sjajan video! Ljudi nemaju pojma koliko je carski rez velika i ozbiljna operacija”, glasi jedan od komentara.

Možda te zanima... Ponosno pokazala svojih 40 šavova: 'To su vrata kroz koja je moja kći stigla na svijet' Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.