Trudnoća 27. prosinca 2021.

Viralni video pokazuje kako izgleda postupak epiziotomije

Foto: Shutterstock ;Pogledaj kako izgleda šivanje nakon epiziotomije!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više je razloga zbog kojih se pribjegava izvođenju epiziotomije, a najvažniji je omogućavanje lakšeg prolaza glavice djeteta, bez obzira na to rađa li se na glavicu ili na zadak.

Postoje neki, ne tako ugodni dijelovi poroda o kojima nitko ne voli razgovarati. Jedan od tih dijelova jest i vaginalno pucanje, koje se javlja u većine prvorotkinja. "Epiziotomija" je izraz za postupak tijekom porođaja gdje liječnik ili babica naprave kirurški rez od rodnice prema anusu - mišićnom području zvanom perineum. Razmišlja se kako je bolje napraviti kontrolirani rez, nego dopustiti da se međica prirodno suzi, jer dijete izlazi iz majčina tijela. S obzirom na to da se ovaj zahvat izvodi pod anestezijom, uglavnom nije bolan, ali nije ni ugodan. 

Na internetu su dostupni brojni edukativni sadržaji koji žene pripremaju na ono što će se događati u rađaonici. Videozapis objavljen na TikTok-u pokazuje kako zapravo izgleda postupak epiziotomije, a ubrzo nakon objave, postao je viralan s više od 7.9 milijuna pregleda.

U videu liječnik prstima odvaja međicu od bebine glave, rodilji daje lokalnu anesteziju, pa potom radi rez u stranu, odnosno mediolateralni rez od središnje linije stražnje komisure pod kutem od 45° lateralno na bilo koju stranu.

@becarefulmerch.com

Dont forget the link in bio and grab something. Thanks to those who did. Appreciated!

♬ sonido original - BM

Epiziotomija se ne izvodi rutinski, već samo ako se međica ne rasteže u odgovarajućoj mjeri te sprječava porod, većinom kod prvorotki u terminu. Mišljenja oko epiziotomije su pomalo podijeljena. Prije više od 20 godina, Američki koledž opstetričara i ginekologa preporučio je izbjegavanje epiziotomije kao rutinske metode.  Epiziotomija bitno produžuje vrijeme oporavka nakon poroda i trebala bi se, prema mišljenju dijela struke, izvoditi isključivo kada je to potrebno zbog zdravlja trudnice ili bebe. 

Možda te zanima... Video: Pogledaj kako izgleda šivanje nakon epiziotomije! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.